1ste inschrijving ?

Ergotherapeutisch advies

Een tijdelijke of blijvende handicap kan een leven zeer sterk veranderen. Het doel is om de zelfredzaamheid van deze persoon te verhogen en hem zo optimaal mogelijk te laten functioneren in zijn woon-, werk-, leer- en ontspanningsomgeving.

 

Als ergotherapeuten zijn we gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit. Wij zoeken naar de ideale aanpassing van de leefomgeving om iemand zo lang mogelijk comfortabel thuis te laten wonen. Dit kan aan de hand van advies over de aanpassing van de woning of het aanschaffen van hulpmiddelen.

 

 

De ergotherapeut zoekt naar de ideale aanpassing van de leefomgeving om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Dit kan aan de hand van advies over de aanpassing van de woning zoals bv. 

  • De badkamer is niet ideaal om zich in te wassen. De cliënt kan niet meer lang rechtop staan en is bang om te vallen. Er kan antislip voorzien worden, verschillende handgrepen, een douchestoel of badzit waardoor de cliënt zich toch nog zelfstandig kan wassen.
  • Om het huis te betreden zijn er trapjes. Door een hellend vlak aan te brengen, kan een rolstoelgebruiker of iemand met een rollator makkelijker het huis betreden. Op de trap kan een traplift voorzien worden.

 

Ook het aanschaffen van kleine hulpmiddelen kan iemand de mogelijkheid geven langer thuis te verblijven.

 

Dit kunnen hulpmiddelen zijn die zij zelf gebruiken bv.

  • De cliënt krijgt moeilijk zijn kousen aan, hiervoor kan een kousenaantrekker gebruikt worden.
  • De wc hangt zeer laag en men kan niet meer makkelijk rechtstaan: een wc-verhoger of wandbeugel kan helpen

 

Deze die de mantelzorger kunnen helpen bv.

  • De mantelzorger wil zijn vrouw helpen rechtstaan uit de zetel maar heeft zelf last van zijn rug, moet trekken aan de kledij,... een transferbeugel en draaischijf kan oplossing bieden
  • De mantelzorger moet haar man helpen omdat hij telkens onderuit zakt in de zetel, dan kan een one-way-glide helpen.

 
De ergotherapeut werkt samen met de mediotheken en de sociale diensten.

 

Voor meer info: 03-491 86 50