1ste inschrijving ?
21/11/2014Wij hebben werk voor een boekhouder (m/v) te Mechelen
dropdown

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds met kantoren over heel Vlaanderen, draagt zijn ongebondenheid en streven naar een Vlaamse ziekteverzekering hoog in het vaandel.

Binnen de Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen zijn wij gekend als het snelst groeiende ziekenfonds. Bijna 104.000 leden ondervinden reeds onze persoonlijke en klantgerichte aanpak.

Om onze krachtige ploeg van 124 personeelsleden te versterken, zijn wij op zoek naar een polyvalente boekhouder (m/v).

12/11/2014Werking online loket tussen 14 en 16 november gestoord wegens onderhoudswerken
dropdown

De werking van het online loket kan tussen 14 en 16 november gestoord zijn wegens onderhoudswerken.

Wij verontschuldigen ons voor het ongemak.

30/10/2014Een nieuwigheid in de ziekenfondswereld: de HospiPluskaart!
dropdown

Sedert begin oktober lanceert het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds de derdebetalersregeling voor de oplegkosten in een ziekenhuis via de nieuwe HospiPluskaart (Assurcard). Dankzij deze HospiPluskaart zal in de meeste gevallen de administratieve rompslomp en het voorschieten van ziekenhuisfacturen bij onze hospitalisatieverzekering wegvallen.

‘Gedaan met facturen tellen, gewoon rustig herstellen’ is nu onze boodschap.

Folder HospiPluskaart

 

Hospipluskaart

29/10/2014Stichting tegen Kanker organiseert infovoormiddag "Opsporing en kanker in 2014"
dropdown

Is het mogelijk om kanker op te sporen nog voor de eerste symptomen verschijnen? Wie is er gebaat bij een dergelijke opsporing? Zijn de tests zonder gevaar?

Deze vragen stelt iedereen zich vroeg of laat. Velen weten dat het belangrijk is om kanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, maar de door de overheid georganiseerde opsporingsprogramma’s zijn weinig of slecht gekend en behalen niet altijd de verhoopte resultaten. Nochtans redden ze levens!

Nu er mensen zijn die het belang van sommige opsporingstesten in vraag stellen, is het belangrijk de bevolking correct te informeren over de voordelen – en nadelen – ervan zodat iedereen een welingelichte beslissing kan nemen.

Stichting tegen Kanker organiseert een infovoormiddag rond de aanbevelingen inzake opsporing in 2014. Een panel experts (artsen, specialisten, ...) geeft de meest actuele informatie en beantwoordt ook vragen. Deze infovoormiddag vindt plaats in het ICC Gent op zaterdag 22 november en dit van 8u30 tot 13u.

Voor meer info kan je terecht op www.kanker.be/infovoormiddag.

13/10/2014Mantelzorgers van kankerpatiënten
dropdown

Steeds meer nemen naasten een belangrijk deel van de zorg voor kankerpatiënten op zich. De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) vindt dat te weinig bij de noden en problemen van deze mantelzorgers wordt stilgestaan. Waar kunnen ze terecht voor psychosociale ondersteuning? Wat als ze fysiek of financieel in de problemen komen? De VLK roept mantelzorgers op om hun ervaringen te delen op www.kankermeldpunt.be. Met de meldingen op zak wil de VLK voor een betere omkadering voor hen pleiten. Want alleen met voldoende ondersteuning kunnen mantelzorgers hun taak goed opnemen en volhouden. Meer info op www.tegenkanker.be.

07/10/2014Voorhuwelijkssparen kan nog steeds vanaf 14 jaar!
dropdown

Als ouder wil u steeds het beste voor uw kind. Dankzij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds kan u voor uw kinderen een mooi spaarpotje aanleggen. Uw kind kan ingeschreven worden vanaf het jaar van de 14de verjaardag. Jaarlijks kan u 18 tot maximaal 48 euro sparen.

Voor nieuwe spaarders vanaf 2015 kunnen de intresten oplopen tot 125%.

Mis deze unieke spaarkans niet! Voor meer concrete informatie: klik hier.

07/10/201410 oktober 2014: Werelddag van de geestelijke gezondheid
dropdown

Reeds voor de 22ste maal organiseert de WFMH de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Doel van deze dag is geestelijke gezondheid onder de aandacht te brengen van het brede publiek. Meer dan 1 op de 9 Belgen kampt op dit moment met psychische problemen en 1 op 4 personen in België krijgt zelf ooit te maken met psychische problemen. Toch is de kennis hierover vrij gering en bestaan er nog tal van vooroordelen. Het houdt mensen tegen om over hun problemen te praten of tijdig hulp te zoeken.

Hoog tijd dus om geestelijke gezondheid bovenaan de agenda te plaatsen. Het jaarthema van de werelddag geestelijke gezondheid dit jaar is ‘Leven met schizofrenie’. Ook Vlaanderen doet mee. Steeds meer steden en organisaties zetten die dag het belang van geestelijke gezondheid in de kijker. Voor meer info, klik hier.

27/09/2014Nieuw voordeel vanaf volgend jaar: terugbetaling van oordoppen op maat
dropdown

Nieuw in 2015 is onze gedeeltelijke terugbetaling voor oordoppen op maat. Het belang van een goed gehoor mag immers niet onderschat worden.
Onze tussenkomst zal 50 % bedragen tot maximaal 50 euro per jaar.

Ook onze tegemoetkomingen voor een sportmedische keuring en de psycholoog worden aanzienlijk verhoogd.
Meer info: klik hier.

26/09/2014Onze ziekenfondsbijdrage stijgt niet in 2015
dropdown

De bijdrage 2015 blijft in deze tijden van besparingen onveranderd, nl. jaarlijks 82,20 euro (of € 6,85/maand) per titularis! Kinderen en personen ten laste betalen niets. Binnen deze ziekenfondsbijdrage blijft een degelijk tandplan inbegrepen waarbij –zonder extra dure premie!- tot 500 euro wordt terugbetaald voor bijvoorbeeld tandimplantaten.

Minder goed nieuws is dat de jaarlijkse premie voor de Vlaamse zorgverzekering door de beslissing van de nieuwe Vlaamse regering fors zal stijgen. Deze solidaire bijdrage die in 2015 voor de meesten verdubbelt tot 50 euro, waarborgt zwaar zorgbehoevenden en personen in een rusthuis met een maandelijkse extra vergoeding van 130 euro voor de niet-medische kosten, die vaak hoog kunnen oplopen.

25/09/2014Een nieuwigheid in de ziekenfondswereld: de HospiPluskaart!
dropdown

Vanaf 1 oktober lanceert het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds de derdebetalersregeling voor de oplegkosten in een ziekenhuis.
Zo ontvangen al onze HospiPlus- & HospiPlanverzekerden eerstdaags de nieuwe HospiPluskaart (Assurcard).
Dankzij deze HospiPluskaart zal in de meeste gevallen de administratieve rompslomp en het voorschieten van ziekenhuisfacturen bij onze hospitalisatieverzekering wegvallen.

‘Gedaan met facturen tellen, gewoon rustig herstellen’ is nu onze boodschap.

Folder HospiPluskaart

Hospipluskaart


25/09/2014Waarborgen HospiPlan & HospiPlus worden nog versterkt vanaf 1 oktober
dropdown

Tegen de huidige stroom in kan het VNZ goed nieuws aankondigen. Zo worden een aantal waarborgen zonder verhoging van de premie uitgebreid.
We zetten de veranderingen graag even op een rijtje:

HospiPlan:

  • verhoging plafond tot € 17.500 (i.p.v. 15.000),
  • kamersupplement tot € 60 (i.p.v. 50),
  • niet-Riziv prestaties: 100 % tot € 500 (i.p.v. 50 %),
  • voor- & nazorg: tot € 400 (i.p.v. 200),
  • kosten voor opnames in het buitenland: tot € 125/dag (i.p.v. 100).

HospiPlus & HospiPlan:
Het jaarlijks terugbetalingsplafond voor de diverse kosten, sommige implantaten, endoscopisch en viscerosynthesemateriaal en parafarmaceutische kosten wordt verhoogd:

  • tot € 3.000 (i.p.v. 2.625 bij HospiPlan),
  • tot € 6.000 (i.p.v. 5.250 bij HospiPlus).

De nieuwe folder 2015 vindt u alvast hier.
Algemene voorwaarden.

18/09/2014Wij verzekeren uw glimlach zonder extra dure verzekering
dropdown

Binnen het basispakket (dus zonder meerkost!) zorgt het VNZ voor volgende tussenkomsten bij tandzorgen:

  • Tot 750 euro bij orthodontie:  max. 6 tegemoetkomingen van telkens 150 euro, naargelang de duur van een behandeling. Voor volwassenen éénmalig 150 euro na 6 maandelijkse behandelingen.
  • Tot 500 euro (per 2 jaar) bij o.m. tandimplantaten, prothesen en kronen: 25 % van de kosten boven de 250 euro (enkel indien er geen wettelijke tussenkomst voor deze behandeling gegeven wordt).
15/09/2014Al aan het wegdromen van winterpret?
dropdown

Onze jeugddienst Jeugdtip heeft het winterprogramma klaar. Alle jeugdvakanties worden toegelicht in de gloednieuwe winterbrochure. Reserveren maar zodat je kan genieten van een vroegboekkorting! En niet te vergeten: onze leden krijgen sowieso kortingen tot 125 euro.

15/09/2014Mis de ‘trein van het leven’ niet!
dropdown

Van 15 tot 19 september trekt de 'trein van het leven’ door ons land, een sensibiliseringscampagne voor de screening naar darmkanker. Deze “sluipmoordenaar” en de op één na meest dodelijke vorm van kanker maakt jaarlijks 8.500 nieuwe slachtoffers in België. Vroegtijdige opsporing van darmkanker kan talrijke levens redden en verhoogt de kans op genezing.

De ‘trein van het leven’ houdt halt in de stations van Hasselt (17/09-18/09) en Antwerpen (18/09-19/09). Bezoekers krijgen tijdens een wandeling door een reuzegrote darm informatie over het ontstaan en de preventie van darmkanker. Meer informatie is te vinden op http://www.levenstrein.be/.

10/09/201410 september 2014: Werelddag Suïcidepreventie
dropdown

10 september is Werelddag Suïcidepreventie. Over de hele wereld wordt aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen. Ook het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) wil deze dag niet zomaar voorbij laten gaan. Meer info op http://www.zelfmoord1813.be/blog/werelddag-suïcidepreventie.
Wie een vraag heeft over zelfmoord of dringend nood heeft aan een gesprek, bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis. Bel naar 1813 of chat via www.zelfmoord1813.be.

08/09/2014Het VNZ springt sporters graag bij tot 30 euro
dropdown

Bloso maakte vandaag bekend dat de lidgelden in een sportclub in veel gevallen opgeslagen zijn voor het komende seizoen.

Vergeet niet dat het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds tot 30 euro per kalenderjaar terug betaalt voor de aansluiting bij een sport- of fitnessclub.

Voor ons formulier: klik hier.

Daarenboven voorzien we ook een tegemoetkoming voor een sportmedische keuring (preventieve hartscreening) en sportkampen.

02/09/2014Stichting Tegen Kanker: Wat drijft rokers om te stoppen met roken?
dropdown

Bij de start van het nieuwe schooljaar nemen heel wat rokers zich voor om te stoppen met roken. Uit cijfergegevens verzameld door de Stichting tegen Kanker blijkt dat rokers van alle leeftijden willen stoppen voor twee belangrijke redenen: gezondheid & geld. Tabakstop (initiatief van Stichting Tegen Kanker) staat al 10 jaar klaar om hen daarbij te helpen
Wie vragen heeft of graag wil stoppen met roken kan terecht op www.tabakstop.be. Gratis en anoniem bellen kan naar de Tabakstoplijn op het nummer 0800 111 00, elke werkdag van 15u tot 19u. Meer info over Stichting Tegen Kanker is te vinden op www.kanker.be of via de Kankerfoon 0800 15 800.

28/08/2014Laatste kans om een weekje te ontstressen!
dropdown

Verwachten anderen te veel van jou? Of verwacht je te veel van jezelf? Bezorgen deze verwachtingen of gedachten jou stress en weet je niet hoe je daarmee moet omgaan? Heb je nood aan ontspanning en wil je er eens tussenuit? Dan is onze ontstressende en actieve midweek in ons vakantiedomein ‘Dennenheuvel’ te Bomal misschien iets voor jou.

Waar?
Vakantiedomein Dennenheuvel
Mont-des-Pins 100
6941 Durbuy (Bomal-sur-Ourthe)

Wanneer?
Van maandag 15 september tot vrijdag 19 september 2014.

Prijs?
Eenpersoonskamer € 300 (lid) - € 450 (niet-lid)
Tweepersoonskamer € 500 (lid) - € 750 (niet-lid)

Meer info of inschrijven/boeken?

Stuur je gegevens naar themaweek@vnz.be of bel 015-28 90 90.

06/08/2014Wat je moet weten over het Ebola-virus?
dropdown

Tegenwoordig worden nieuwe slachtoffers en uitbraken van het Ebola-virus ontdekt. Vooral in West-Afrika, waar Ebola in 1976 voor het eerst ontdekt werd, steken steeds meer gevallen de kop op. Artsen Zonder Grenzen doen er alles aan om de patiënten en slachtoffers te isoleren en te verzorgen, maar ook bij ons is er enige ongerustheid. Komt het Ebola-virus naar België? Of hebben we geen reden tot paniek? Lees meer op “Ebola-virus: 5 redenen waarom we in België niet hoeven te panikeren” en “Komt Ebola naar België? 10 vragen over het dodelijke virus”.

31/07/2014Campagne zwangerschap en kinkhoestvaccinatie
dropdown

Kinkhoest of pertussis is een ernstige en besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. Baby’s en jonge kinderen met kinkhoest hebben hevige hoestbuien, een gierende ademhaling en kunnen blauw aanlopen. Te vroeg geboren of pasgeboren baby’s hoesten minder of niet, maar lopen meer risico op een ademhalingsstilstand. Kinkhoest tijdens de zwangerschap kan leiden tot vroeggeboorte of een miskraam als gevolg van de hevige hoestbuien.

Zwangere vrouwen laten zich dus best vaccineren tegen kinkhoest. Op die manier beschermen ze zowel zichzelf als hun baby, zelf al vóór de geboorte. Kinkhoest is immers geen onschuldige kinderziekte en treft steeds meer jonge baby’s. Zorg en Gezondheid lanceert daarom een sensibilisatiecampagne om zwangere vrouwen en hun omgeving te informeren over de risico's van kinkhoest, het belang van vaccinatie tijdens de zwangerschap en het gratis aanbod van kinkhoestvaccinatie in Vlaanderen.

Meer weten? Neem een kijkje op http://www.kinkhoestvaccinatie.be/.

28/07/2014Denkdagen naar aanleiding van 50ste verjaardag Riziv
dropdown

U wil mee nadenken over de toekomst van onze gezondheidszorg?
Kom en debatteer mee!

In opdracht van het Riziv en met de medewerking van de ziekenfondsen organiseert de Koning Boudewijnstichting overal in het land overlegmomenten.
Wat verwachten wij van de gezondheidszorg? Wat betekent solidariteit vandaag voor ons? Aan wat moet ze voldoen?
Voelen we ons voldoende geconsulteerd in grote vraagstukken rond gezondheid? Hoe kan men ons meer betrekken?
Alle burgers zijn hiervoor uitgenodigd.

Er worden 6 avonden in Vlaanderen en Brussel ingericht van 18 tot 21.30 uur.
•           25/9: Antwerpen (Elzenveld Lange Gasthuisstraat 45, 2000 Antwerpen)
•           23/10: Hasselt (Het Borrelhuis, Witte Nonnenstraat 28, 3500 Hasselt)
•           13/11: Brugge (Crown Plaza Burg 10, 8000 Brugge)
•           20/11: Brussel (Koning Boudewijnstichting, Brederodestraat 21, 1000 Brussel - tweetalig)
•           27/11: Leuven (Leuven Institute, Janseniusstraat 1, 3000 Leuven)
•           4/12: Gent (Marriott Hotel, Korenlei 10, 9000 Gent)


Indien u wil deelnemen, kan u uw kandidatuur indienen door te surfen naar www.kbs-frb.be/RIZIV50.htm.
Er zal u gevraagd worden om aan te geven in welke stad u wenst deel te nemen aan de dialoog.
Op basis van de inschrijvingen zal de Koning Boudewijnstichting voor elke ontmoeting een heterogene groep samenstellen van 50 deelnemers (leeftijd, opleiding, …), waarna een bevestiging volgt.

25/07/2014Uitgebreide portaalsite zelfmoord1813
dropdown

Deze vernieuwde portaalsite verzamelt het volledige hulpaanbod en alle informatie over de preventie van zelfmoord. Mensen met zelfmoordgedachten, hun familie, vrienden en kennissen kunnen er terecht voor hulp en tips. Maar ook professionele hulpverleners, scholen, bedrijven en anderen kunnen er informatie vinden over wat zij kunnen doen om te helpen. 

24/06/2014ZUCSU: de eerste diabetesvriendelijke restaurantgids
dropdown

Als diabetespatiënt is het niet altijd simpel om uit eten te gaan. Daarom hebben de endocrinologe Dr. Marie-Chistine Pelckmans en de restaurantgids Gault&Milliau volgend initiatief op poten gezet: ZUCSU, de allereerste culinaire en praktische gids voor mensen met diabetes. De gids vermeldt restaurants in Luxemburg en ons land met bijzondere aandacht voor diabetespatiënten. De ‘diabetesvriendelijkheid’ van de restaurants, brasseries en eetcafés wordt gequoteerd aan de hand van suikerklontjes. Hoe hoger het aantal suikerklontjes van een etablissement, hoe beter de voorzieningen naar diabetespatiënten toe. Meer informatie is te vinden op www.zucsu.be. De gids is verkrijgbaar in de boekhandel, via www.zucsu.be en via de Diabetes Liga.

16/06/2014Voordeelacties ComfoPlus
dropdown

Onze thuiszorgwinkel ComfoPlus kiest voor een zomer zonder zorgen. Enkele kleinere hulpmiddelen kunnen je hierbij ongetwijfeld van groot nut zijn. Er zijn speciale kortingen voor een handige toilethulp, scooters, een plooibare wandelstok, reis- of onderbeensteunkousen. Voor meer info: www.vnz.be.

19/05/2014Week van de Opvoeding van 16 tot 23 mei: Opvoeden in beweging!
dropdown

Elk jaar, van 16 tot 23 mei, is er een Week van de Opvoeding. In Vlaanderen en Brussel worden dan activiteiten voor ouders en kinderen georganiseerd.  In de kalender vindt u een overzicht van activiteiten.

Het thema van de Week van de Opvoeding 2014 is  ‘Opvoeden in beweging’. Dit thema kan u op verschillende manieren bekijken.  ‘Opvoeden in beweging’ gaat over opvoeden met een gezonde levensstijl. Bewegen is daarbij een belangrijk onderdeel (voorbeelden: met de fiets of te voet naar school gaan, supporteren voor uw voetballende dochter, samen gaan zwemmen, ...). Veel ouders, kinderen en jongeren gaan samen op zoek naar hoe ze gezondheid kunnen inpassen binnen hun gezin. Daarnaast geeft het thema aan dat opvoeden geen onveranderlijk gegeven is. Opvoeden kan verschillen naargelang het land en de cultuur, maar bijvoorbeeld ook naargelang de leeftijd van een kind. U gaat anders om met  kleuterverliefdheid dan met een verliefde puber. Kinderen groeien, en ouders groeien mee. Ook veranderingen in de samenleving kunnen opvoeding beïnvloeden. Kon u op uw drie jaar al met een tablet overweg? Opvoeden is dus nergens ‘gelijk’ en gezinnen zijn steeds in beweging! Meer info vindt u op www.weekvandeopvoeding.be.

Ook uw ziekenfonds zet zich in voor een goede opvoeding. Kom gerust langs op de infoavond “Omgaan met uw puber: over loslaten en leren vasthouden” op donderdag 5 juni om 19u30 in Vlaams & Neutraal Ziekenfonds, Hoogstratenplein 1 te Mechelen.

07/05/2014De week van Groenten en Fruit
dropdown

Van 5 tot 11 mei is het de week van Groenten en Fruit. Wat energie nodig op het werk? Vitaminebommetje? Of gewoon goesting in een lekker vieruurtje? Met groenten en fruit maakt u de heerlijkste tussendoortjes voor uzelf en de allerkleinsten. Gezonde tussendoortjes noemen we dat! Zelf eens proberen? Laat u inspireren door deze gezonde tussendoor-recepten en tips.

29/04/2014Voorkamerfibrillatie treft elk uur 4 landgenoten!
dropdown

Voorkamerfibrillatie is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en onregelmatig klopt. Dit zal ooit voorkomen bij 1 op 4 personen ouder dan 40 jaar. 1 op 3 patiënten vertoont echter geen enkel symptoom en loopt zonder het te beseffen een sterk vergroot risico (vijf keer hoger dan gemiddeld) op een beroerte of trombose. Het is dus ontzettend belangrijk om tijdig de juiste diagnose te stellen. Antwoord daarom nu op de volgende vragen en ontdek hoeveel risico u loopt om voorkamerfibrillatie te krijgen, alsook uw kans op een trombose of beroerte. De vragen zijn te vinden op www.mijnhartritme.be.

25/04/2014Vlaams & Neutraal Ziekenfonds heeft memorandum klaar voor verkiezingen
dropdown

Als ongebonden middenveldspeler schuift het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds naar aanleiding van de verkiezingen drie accenten naar voren: de volledige splitsing van de ziekte- en invaliditeitsverzekering, geen privatisering van de sociale zekerheid en een beter Vlaams gezondheidsbeleid. Klik hier voor het volledige memorandum.

18/04/2014Is uw arts geconventioneerd?
dropdown

Zorgverleners bepalen of ze zich al dan niet willen conventioneren. Deze keuze is voor u, als patiënt, van groot belang.

·    Geconventioneerde zorgverleners zullen steeds de officiële tarieven toepassen. U komt nooit voor onaangename financiële verrassingen te staan.
·    Niet-geconventioneerde zorgverleners mogen vrij hun tarieven bepalen. U dient dus rekening te houden met eventuele supplementen bovenop het officiële tarief.
·    Gedeeltelijk geconventioneerde zorgverleners houden zich slechts op bepaalde plaatsen (bv. privé-praktijk of ziekenhuispraktijk) en tijdstippen (bepaalde dagen of bepaalde uren op een dag) aan de conventie.

Het RIZIV heeft een handige tool ontworpen zodat u reeds vóór uw bezoek kan nagaan of uw arts al dan niet geconventioneerd is. U hoeft in de zoekmodule van het RIZIV heel eenvoudig de naam of het RIZIV-nummer van de arts in te geven.

Volgende gegevens zullen verschijnen: conventiestatus, naam, geslacht, RIZIV-nummer, beroep, kwalificatie en kwalificatiedatum.

Zoekt u een arts in uw regio dan kan u ook gebruik maken van de zoekmodule van het online loket van het ziekenfonds.

18/04/2014Week van de Valpreventie van 21 tot 27 april 2014: Blijf actief, vermijd vallen!
dropdown

Tijdens de Week van de Valpreventie vraagt het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) aandacht voor valrisico’s bij senioren. Vele mensen denken dat vallen onvermijdelijk hoort bij het ouder worden en niet kan voorkomen worden. Dit is een misverstand! Niet zo verwonderlijk aangezien ongeveer één op drie van de 65-plussers en twee op vijf van de 75-plussers minimum één keer per jaar ten val komt. Soms komt de senior er met de schrik vanaf maar de gevolgen kunnen veel ernstiger zijn zoals een heupbreuk waardoor de oudere persoon soms zijn zelfstandigheid verliest. Niet alleen de senior moet overtuigd worden om actie te ondernemen, ook de hulpverleners en iedereen die in contact komt met ouderen kunnen het valrisico verkleinen. Een belangrijke opdracht daarbij is investeren in actief ouder worden. Blijven bewegen of actief zijn helpt om vallen te voorkomen want verminderd evenwicht en spierkracht vormen één van de belangrijkste risicofactoren voor een valincident. Onderzoek toont aan dat specifieke bewegingsoefeningen het evenwicht verbeteren, de spierkracht versterken en zo meehelpen het valrisico te beperken.

Tijdens de Week van de Valpreventie luidt dus een duidelijke boodschap: BLIJF ACTIEF, VERMIJD VALLEN!

Meer informatie is te vinden op www.valpreventie.be.

16/04/2014Hoeveel groenten en fruit eten we best en hoeveel moeten we bewegen om gezond te zijn ?
dropdown

Chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kankers en diabetes type 2 voorkomen, mentale gezondheid bevorderen, beter zelfbeeld creëren, … Kortom om gezond te leven en onze levenskwaliteit te bevorderen, krijgen we de aanbeveling om dagelijks aan fysieke activiteit te doen en voldoende te bewegen. Daarbovenop moeten we ook voldoende groenten en fruit eten per dag. Maar hoeveel groenten en fruit moeten we precies eten en hoeveel moeten we bewegen om gezond te zijn?

De actieve voedingsdriehoek geeft een antwoord op deze vragen. Vanaf 6 jaar gelden de aanbevelingen als volgt: 300 gram groenten per dag, 2 tot 3 stukken fruit per dag, minstens 60 minuten bewegen per dag voor kinderen en jongeren en minstens 30 minuten bewegen per dag voor volwassenen.

Meer informatie over deze richtlijnen m.b.t. groenten en fruit vindt u hier. Over voldoende bewegen, kan u hier meer lezen.

07/04/2014Wereld Gezondheidsdag 2014: een kleine beet, grote gevolgen!
dropdown

Vandaag, 7 april 2014, pakt de World Health Organization uit met de Wereld Gezondheidsdag 2014: een kleine beet, grote gevolgen! Hiermee wordt aandacht besteed aan de gevolgen die een op het eerste zicht onschuldige insectenbeet met zich kan meebrengen. Een simpele beet kan de gezondheid zwaar beïnvloeden, zowel thuis als op reis.

De belangrijkste boodschappen luiden als volgt:
-    Insecten verspreiden ziektes! Muggen, vliegen, teken, insecten en zoetwaterslakken kunnen ziektes, die ernstige gevolgen en soms zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben, met zich meedragen en verspreiden.
-    Ziektes zijn te voorkomen! Malaria, de ziekte van Lyme, dengue, leishmaniasis en gele koorts zijn ziektes die kunnen voorkomen worden door o.a. inenting. Toch steken ze nog te vaak de kop op bij mensen die leven in armoede, met alle gevolgen van dien.
-    50% van de populatie is in gevaar! Meer dan de helft van de wereldbevolking loopt risico op deze ziektes. De toenemende reizigers, handel en migratie maken nog meer mensen kwetsbaar.
-    Bescherm uzelf! U kan uzelf en uw familie beschermen door simpele maatregelen toe te passen: slaap steeds onder een bednet, draag een T-shirt met lange mouwen en een lange broek en gebruik afweermiddelen tegen insecten.

07/04/2014Mutas en Egypte
dropdown

Reizen naar Egypte zijn mogelijk, maar verhoogde waakzaamheid is geboden. Alle reizen naar de Sinaï (inclusief de toeristische resorts in Taba en Sharm El Sheikh) alsook naar het grensgebied met Soedan en Libië worden momenteel afgeraden.

Cairo en Alexandrië
Wegens de kans op gewelddadige confrontaties bij manifestaties en de verhoogde terreurdreiging is verhoogde waakzaamheid geboden.

De Sinai
De hele Sinai dient te worden vermeden wegens de ernstige veiligheidsproblemen in die regio. Er werden verschillende aanslagen gepleegd en als reactie vinden militaire acties plaats tegen extremistische en terroristische eenheden. Deze militaire operatie is nog intenser geworden sinds de omwenteling van juli 2013.
De grensovergang naar Gaza in Rafah is soms open, soms gesloten. Het wordt afgeraden deze grensovergang te gebruiken. Eens in Gaza kunnen de Belgische ambassades en consulaten van de regio geen bijstand bieden.
Reizen naar Zuid-Sinaï, met inbegrip van de resorts in Taba en Sharm El Sheikh, worden afgeraden. Verplaatsingen over de weg in de Sinai, inclusief uitstapjes naar het Sint-Katarinaklooster zijn af te raden.

De Rode Zeekust (Hurghada, El Gouna en Marsa Alam)
Bezoeken aan deze badsteden zijn mogelijk maar u wordt aangeraden zich niet buiten de hotelcomplexen te begeven. Verplaatsingen over de weg naar Hurghada, El Gouna en Marsa Alam vanuit Cairo worden afgeraden.

Midden- en Opper-Egypte
Sinds de gebeurtenissen van 30 juni 2013 vinden ook in Midden- en Opper-Egypte betogingen en onregelmatigheden plaats. Er vielen ook dodelijke slachtoffers. Daarnaast vonden in Midden- en Opper-Egypte aanvallen plaats op koptische kerken. Reizen naar Luxor, Aswan en Abou Simbel zijn mogelijk, maar in georganiseerd verband. Waakzaamheid is geboden. Wegverkeer tussen deze steden wordt afgeraden.
Niet-essentiële reizen naar Midden-Egypte (Qena, Assiout, Fayoum) worden afgeraden.

De grenzen met Libië en Soedan
Gezien de voortdurende onrust in Libië wordt het sterk afgeraden naar de grensstreek tussen Egypte en Libië te gaan. In dit grensgebied bevinden zich overigens nog talrijke landmijnen uit de Tweede Wereldoorlog. De grensstreek Soedan/Libië/Egypte wordt sterk afgeraden.

De Nijldelta en de steden aan het Suezkanaal
In verschillende steden in de Nijldelta en aan het Suezkanaal vinden zeer regelmatig betogingen plaats van sympathisanten van de Moslimbroeders alsook sociale onlusten. Deze monden vaak uit in gewelddadige confrontaties met de ordediensten.
Ismailia en vooral Mansoura kenden recent zware incidenten en aanslagen.
Niet-essentiële reizen naar deze regio’s worden afgeraden.

26/03/2014Internationale Epilepsiedag op 26 maart
dropdown

Epilepsie is een van de belangrijkste chronische ernstige hersenaandoeningen die wereldwijd meer dan 65 miljoen mensen treft. 60.000 Vlamingen hebben epilepsie. Mensen met epilepsie hebben aanvallen die hun bewustzijn, gedrag en emoties veranderen door een kortsluiting in de hersenen. Medicijnen zijn voor velen onder hen een oplossing, maar een derde blijft last hebben van aanvallen en heeft gespecialiseerde diensten nodig. Een hersenoperatie of een behandeling met een hersenpacemaker behoren dan tot de mogelijkheden.

Vandaag is het Internationale Epilepsiedag. Epilepsie en mensen met epilepsie krijgen dan speciale aandacht, met de bedoeling het bewustzijn en de kennis van de ziekte bij het grote publiek te vergroten. De Epilepsie Liga is in Vlaanderen en Brussel actief in brede informatieverstrekking over epilepsie, ondersteuning  van patiënten en stimulering van wetenschappelijk onderzoek. Meer informatie op www.epilepsieliga.be.

24/03/2014Week van de diëtist 2014
dropdown

Van 24 tot 29 maart 2014 vindt de 10de editie van de week van de diëtist plaats, een initiatief van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD). Tijdens die week organiseren meer dan 200 diëtisten in Vlaanderen acties om vrijblijvend kennis te maken met de werkwijze van een professionele voedingsdeskundige. Voor een deelnemende diëtist in uw buurt, klik hier.

Het thema van de editie is 'Een gezond tussendoortje', want 'Tussendoortjes hebben in bepaalde gevallen zeker nut', zegt VBVD. Recent onderzoek van de UGent van begin december toont het belang aan van preventie van overgewicht en obesitas. Tussendoortjes horen thuis binnen een gezond en evenwichtig voedingspatroon ter preventie van gewichtsproblemen. 'Het komt er wel op aan om het juiste tussendoortje te kiezen. En daarvoor bent u bij een professionele voedingsdeskundigen zeker aan het goede adres', aldus VBVD.  Diëtisten kunnen door hun deskundigheid en persoonlijk advies perfect vertellen welke tussendoortjes aan te bevelen of af te raden zijn. Ze kunnen u ook gezonde receptideeën bezorgen. Meer info over onze terugbetaling van diëtisten: klik hier.

20/03/2014Vrijwilliger worden voor mensen met kanker?
dropdown

De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) heeft al een heel netwerk van vrijwilligers, maar omdat er almaar meer kankerpatiënten om individuele steun en opvang vragen, is de VLK op zoek naar nieuwe mensen.

Wat doen vrijwilligers precies? Een luisterend oor aanbieden, duidelijke informatie geven en activiteiten begeleiden voor kankerpatiënten. Opgelet! Een vrijwilliger neemt niet het werk van een verpleegkundige, dokter, sociaal werker, etc. over. Momenteel zoekt de VLK dringend vrijwilligers voor de regio's Bornem, Duffel en Mechelen, die zich wekelijks een halve werkdag kunnen vrijmaken om gesprekken te voeren met volwassenen (in een ziekenhuis). Vrijwilligers die zich willen engageren moeten de basisopleiding in Antwerpen verplicht volgen. De opleiding start op 25 maart 2014. Interesse? Neem gerust even een kijkje op www.tegenkanker.be/vrijwilliger of bel 070-22 55 25 en geef u op als kandidaat-vrijwilliger.

05/03/2014Van Kankertelefoon naar (gratis) Kankerlijn
dropdown

De Vlaamse Kankertelefoon, de hulplijn van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK), kon vorige week haar 30e kaarsje uitblazen. Om dit te vieren werd de Kankertelefoon omgedoopt tot de Kankerlijn, vanaf nu een gratis nummer (0800-35 445). De Kankerlijn is er voor iedereen met vragen over kanker, zowel kankerpatiënten als familieleden en vrienden. Elke vraag wordt steeds met zorg beantwoord en/of doorverwezen naar de juiste persoon. De Kankerlijn biedt verder ook een luisterend oor voor kankerpatiënten en hun naasten. Zo wil ze, aan diegene die het nodig hebben, rust brengen en kracht geven om door te gaan. Met meer dan 53.000 oproepen in 30 jaar tijd, gaat het aantal contacten steeds in stijgende lijn. De VLK hoopt de drempel om te bellen nog te verlagen door het invoeren van een gratis nummer. De Kankerlijn (0800-35 445) is elke werkdag bereikbaar van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur. Ook digitaal zijn er mogelijkheden om de Kankerlijn te bereiken: contact opnemen kan via het formulier op www.kankerlijn.be of via e-post naar kankerlijn@tegenkanker.be.

05/03/2014Zangfeest mobiliseert duizenden Vlamingen
dropdown

Op zondag 16 maart gaat het 77ste Vlaams-Nationaal Zangfeest door in de Antwerpse Lotto-Arena. Onder het motto ‘JA voor Vlaanderen’ zullen duizenden Vlamingen bijeenkomen, zingen en genieten van dit cultureel evenement. Het volledige programma vindt u op www.zangfeest.org. Kaarten kunnen besteld worden op het ANZ-secretariaat (03-237 93 92 of via info@anz.be).

03/03/2014MUTAS dekt Egypte momenteel NIET volledig
dropdown

Volgende regio’s zijn niet meer gedekt door MUTAS tot nader orde : Regio Sinaï, Sharm El Sheik en het grensgebied met Soedan en Libië.

Hieronder vinden jullie de laatste update van het Ministerie van Buitenlandse zaken:

"Reizen naar Egypte zijn mogelijk maar verhoogde waakzaamheid is geboden. Naar sommige regio’s zijn alle reizen afgeraden (Noord-Sinai, Zuid-Sinai ook Sharm El Sheikh, grensgebied met Soedan en Libië). Op 16 februari vond dichtbij de grensovergang met Israël in Taba een bomaanslag plaats op een bus die Zuid-Koreaanse toeristen vervoerde. Er vielen vier doden en 16 gewonden. Deze aanslag toont aan dat er een reële terreurdreiging is, niet meer enkel tegen het leger en de politie zoals de laatste maanden het geval was, maar ook tegen toeristische doelwitten. Er vinden regelmatig anti-regime betogingen plaats die kunnen aanleiding geven tot confrontaties met tegen-betogers of met de ordetroepen. Op 25 januari werden de demonstraties andermaal bloedig onderdrukt met tientallen dodelijke slachtoffers tot gevolg. In ieder geval moet u zich afzijdig houden van betogingen of samenscholingen. In de aanloop naar de Presidentsverkiezingen, die waarschijnlijk dit voorjaar zullen plaatsvinden, worden verdere spanningen, betogingen en wellicht aanslagen verwacht."

19/02/2014Multimedia: gevaarlijk hip
dropdown

Tieners die te kampen hebben met psychiatrische problemen zoals depressie, angstaanvallen en zelfmoordneigingen, worden vaak geassocieerd met alcohol- en druggebruik of spijbelgedrag. Er is echter een nieuwe risicogroep van tieners met (symptomen van) psychiatrische problemen ontdekt. Een studie, gepubliceerd in het World Psychiatrymagazine, geeft aan dat tieners die vijf uur per dag of meer TV kijken, videospelletjes spelen of surfen op het internet vaak maar zes uur per nacht slapen en gezonde activiteiten, zoals sporten, achterwege laten. Deze groep tieners, dat op zich geen probleemgedrag vertoont, blijkt toch meer kans te hebben op symptomen van depressie. Meer lezen? Klik hier.

Voor meer informatie over geestelijke gezondheid surft u naar www.geestelijke-gezondheid.be of kan u terecht bij de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid.

17/02/2014Leeftijdsgrens hospitalisatieverzekering opgeheven vanaf 1 april 2014
dropdown

Vanaf 1 april 2014 wordt ook bij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds de leeftijdsgrens voor 65-plussers in onze hospitalisatieverzekering afgeschaft. Onze toezichthouder heeft hier nu zijn goedkeuring aan verleend. Hieronder informeren wij u graag hoe u kan aansluiten.

U kan kiezen uit twee formules:

·    HospiPlan & AmbuPlan is de basisformule en is geschikt voor een verblijf op een twee- of meerpersoonskamer. Bovendien worden de ambulante kosten buiten het ziekenhuis forfaitair vergoed (10 euro/dag tot max. 200 euro/jaar). De extra verzekering AmbuPlan voorziet in een terugbetaling van de kosten eigen aan een ernstige ziekte (bv. kanker, diabetes, nierdialyse,…) tot 5.000 euro per kalenderjaar.

·    HospiPlus & AmbuPlus  is de comfortformule en is geschikt voor een verblijf op een éénpersoonskamer. Bovendien worden de ambulante kosten buiten het ziekenhuis tot max. 400 euro per kalenderjaar vergoed. De extra verzekering AmbuPlus voorziet in een terugbetaling van de kosten eigen aan een ernstige ziekte (bv. kanker, diabetes, nierdialyse,…) onbeperkt per kalenderjaar

De jaarpremies 2014 per persoon zijn als volgt:

Aansluitingsleeftijd     HospiPlan & AmbuPlan             HospiPlus & AmbuPlus
Van 65 tot 69 jaar       € 354                                      € 516
Vanaf 70  jaar*           € 516                                      € 648
*De aanpassing naar de premie 70+ gaat in vanaf 1 januari van het jaar waarin u 70 wordt.

Hebt u al een medisch verleden en bent u momenteel reeds verzekerd, dan raden wij u aan om bij uw huidige verzekering te blijven als u deze beperkingen wil vermijden!

Als u nog een hospitalisatieverzekering lopende hebt, kan u best aansluiten vanaf de einddatum van uw huidige verzekering. Bv. stel dat uw huidige polis vervalt op 31/12/2014 dan maakt u ons best de ingevulde en ondertekende documenten over in de loop van de maand november om dan vanaf 01/01 ononderbroken aan te sluiten. Als u ons het attest van uw vorige verzekering kan bezorgen, dan kunnen wij bovendien de wachttijd van drie maanden schrappen. Vergeet niet om uw huidige verzekering tijdig stop te zetten (raadpleeg uw polis voor de stopzettingsmodaliteiten).

12/02/2014Zelf je vaccinatiegegevens online nakijken?
dropdown

Artsen en zorgverstrekkers die een vaccin toedienen kunnen dit al verschillende jaren elektronisch registreren in Vaccinnet. Deze registratie is echter pas sinds 2014 verplicht. Voortaan kan je nu zelf via Patient HealthViewer nakijken welke vaccinaties jij in het verleden al hebt gekregen, tenminste als die door de arts in Vaccinnet werden geregistreerd.

Mensen zijn zich meer en meer bewust van het belang van inentingen. Maar vraag hen waartegen ze gevaccineerd zijn en ze moeten je het antwoord vaak schuldig blijven. De Patient HealthViewer kan daar verandering in brengen. Je krijgt een overzicht van alle vaccinaties die je hebt gekregen met zowel de datum, naam en de ziekte waartegen werd gevaccineerd. Deze elektronische toepassing is door de ziekenfondsen ontwikkeld binnen het beveiligd Vitalink-platform van de Vlaamse overheid.

Voor meer informatie klik hier.

06/02/2014Eenheidsstatuut arbeider - bediende
dropdown

Door de wet op het eenheidsstatuut werden een aantal wijzigingen aangebracht aan de regeling van het gewaarborgd loon voor ziekte. Nieuw is dat de carensdag vervalt. Dat was de eerste dag van ziekte van een arbeider die noch door de werkgever noch door het ziekenfonds betaald werd. Vanaf 1/1/2014 wordt deze carensdag dus afgeschaft en begint het gewaarborgd loon al op de eerste dag van de arbeidsongeschiktheid te lopen. De carensdag zal enkel nog van toepassing zijn op verzekerden die niet onderworpen zijn in het kader van arbeidscontract (werklozen, artiesten, onthaalouders, zelfstandigen...).

Een nieuwigheid in de wet is de onderbroken werkdag. Voortaan stelt de wet expliciet dat de onderbroken werkdag (werknemer gaat in de loop van de dag ziek naar huis) niet de eerste dag is van het gewaarborgd loon. Het gewaarborgd loon begint pas de dag erna te lopen.

De duur van het gewaarborgd loon verandert niet. Een bediende heeft recht op 30 dagen gewaarborgd loon en een arbeider recht op 14 dagen. Let wel: voor een bediende met een contract van bepaalde duur geldt een gewaarborgd loon van 30 dagen, als men een contract heeft van minstens 3 maanden, anders heeft men slechts recht op 14 dagen. Een arbeider die minder dan een maand in dienst is en arbeidsongeschikt wordt heeft geen recht op gewaarborgd loon maar heeft vanaf de eerste dag recht op uitkeringen.

23/01/2014De eerste ISI+-kaarten zijn op komst
dropdown

Sinds dit jaar worden de ISI+-kaarten aangemaakt ter vervanging van de SIS-kaart.

Eerst zullen alle kinderen geboren vanaf 1 oktober 2013 een kaart krijgen. Zij ontvingen immers geen SIS-kaart meer.

Nadien volgen alle andere kinderen tot 12 jaar, en dit gespreid over een periode van 2 jaar. Zij hebben namelijk reeds een SIS-kaart of eventueel een kids-ID, waarmee ze in tussentijd terecht kunnen bij apotheek en ziekenhuis.

Ook de personen die niet over een elektronisch identiteitsbewijs kunnen beschikken, maar wel beschikken over een sociale dekking in ons land, zullen een ISI+-kaart ontvangen (bv. grensarbeiders die in het buitenland wonen en in België werken).

Andere personen kunnen bij apotheek en ziekenhuis sinds 1 januari 2014 terecht met hun elektronische identiteitskaart (e-ID).

22/01/2014Lang leve gezond!
dropdown

Uit onderzoek blijkt dat een gezonde en evenwichtige voeding een belangrijke rol speelt bij de preventie van ziekte. Meer specifiek vinden maar liefst 30% van alle gevallen van kanker hun oorsprong mee in de voeding. Ook het gebruik van ‘rood vlees’ werd onder de loep genomen in verband met het risico op colorectale kanker. Meer informatie hierover vindt u hier.

Uiteraard zijn er, naast het beperken van de consumptie van ‘rood vlees’, nog andere factoren die een rol spelen in de preventie van colorectale kanker. Zo wordt ook vezelrijke en evenwichtige voeding aangeraden. Maar wat houdt dat precies in? Wat is gezonde voeding en wat is het belang er van? Voor alle informatie en vragen over gezonde voeding kan u terecht op onze infoavond “Lang Leve Gezond” op 11 februari in Kortrijk. Inschrijven kan via http://www.vnz.be/gezondengelukkig/gezonde-activiteitenagenda-1/.

21/01/2014Petitie voor het behoud van de contingentering
dropdown

De federale regering beoogt een ongelimiteerde toegang tot enkele medische knelpuntdisciplines. Hiermee wil de bevoegde Franstalige minister de contingentering of beperkte toegang tot bepaalde disciplines waaronder huisartsgeneeskunde afschaffen.

Deze maatregel lijkt positief, maar is echter bijzonder nefast, vandaar dat het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds de petitie heeft ondertekend.

Waarom?

1. Het ontwerp is fundamenteel onrechtvaardig
Toen de federale wetgever in april 1996 besliste om het medisch aanbod te regelen met een numerus clausus voor artsen, reageerden de twee gemeenschappen die voor de medische opleidingen verantwoordelijk zijn, verschillend. Vlaanderen hield in- en uitstroom goed in evenwicht, mede door het toelatingsexamen arts en tandarts. Door gebrek aan draagvlak voor een instroombeperking ontstond aan Franstalige zijde een onevenwicht dat nu leidt tot een verwacht surplus van een duizendtal gediplomeerde artsen in 2018.
Normaliter zouden deze extra artsen geen toelating tot uitoefening van de geneeskunde, en dus geen RIZIV-nummer, mogen krijgen. Dit leidde allicht aan Franstalige zijde tot heel wat electorale druk op politici – onder andere van bezorgde ouders – waarvoor de minister nu bezwijkt. Hierbij verliest men echter uit het oog dat dit een fundamenteel onrechtvaardige behandeling inhoudt voor duizenden Vlaamse jongeren die door de toegangsbeperking in Vlaanderen hun droom om arts te worden niet konden waarmaken.

2. Een logistieke en kwalitatieve onderwijsnachtmerrie

Vlaanderen voerde het toelatingsexamen voor de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde in om de instroom van studenten en uitstroom van artsen in evenwicht te brengen.
Door het opheffen van de contingentering – ook al is die gedeeltelijk – vervalt de decretale basis voor het toelatingsexamen. Dit schept nachtmerriescenario’s waarbij faculteiten geneeskunde excessief hoge studentenaantallen in het eerste jaar zullen moeten opvangen. Los van de organisatorische onmogelijkheid om voor zulke grote groepen onderwijs te verzorgen, staat dit haaks op de onderwijskundige aanpak die de opleidingen geneeskunde in Vlaanderen het voorbije decennium ontwikkelden.
Vroegtijdig contact met de medische praktijk door allerlei stages en activerend onderwijs in kleinere groepen wordt quasi onmogelijk wat de kwaliteit van de opleiding en dus van de gevormde artsen compromitteert. Er zijn ook eenvoudigweg niet genoeg opleidingsplaatsen met voldoende klinisch aanbod om dergelijke plethora aan huisartsen en specialisten verder op te leiden conform de huidige kwaliteitsnormen. Het valt ook te voorspellen dat bij het wegvallen van het toelatingsexamen de studievoortgang en slaagcijfers in de opleiding geneeskunde drastisch zullen dalen.
Dit resulteert in meer studenten die gedurende langere tijd en met een lagere efficiëntie deelnemen aan het onderwijssysteem, met een zware meerkost voor de studenten en de belastingbetaler tot gevolg.

3. Maak geen afdankertjes van knelpuntdisciplines

Het beperkt afschaffen van de contingentering lost niets op voor de problematiek van de zogenaamde knelpuntdisciplines. Integendeel, volwaardige disciplines schildert men hierdoor af als afdankertjes die worden ingevuld wanneer men niet is aangenomen voor andere specialisatieplaatsen. Een betere benadering is om de betrokken specialismen financieel, organisatorisch en sociaal aantrekkelijker te maken door flankerende maatregelen. Huisartsgeneeskunde, bijvoorbeeld, is een volwaardig specialisme waarvoor geëngageerde jongeren zouden moeten kiezen omdat ze patiënten kwalitatieve zorg in een goed gestructureerd gezondheidssysteem willen aanbieden.

4. Een kwaliteitsvolle en betaalbare gezondheidszorg op basis van een correct medisch kadaster
Ten slotte is er nood aan de oprichting van een correct medisch kadaster dat het artsenaantal, hun activiteit en de verspreiding over verschillende regio’s (steden, platteland…) wetenschappelijk kwantificeert. Dit laat toe het aanbod van studenten en afgestudeerde artsen op de medische vraag af te stemmen. De kwaliteit van opleiding en de gezondheidszorg gaan zo hand in hand.
Daarenboven zijn een correct kadaster en de afstemming van het medisch aanbod een middel om de kosten van de gezondheidszorg in toom te houden. Immers, over het verband tussen een teveel aan artsen en medische overconsumptie is al genoeg geschreven.

Besluit
De Vlaamse Gemeenschap die jarenlang trouw aan de federale planning en conform de wet gehandeld heeft, wordt nu schaamteloos voor schut gezet. Deze gang van zaken is een aanfluiting van goed bestuur. De bezorgdheid om de opheffing van de contingentering is geen corporatistische reflex zoals sommigen doen uitschijnen. Hier primeert de bezorgdheid om een kwaliteitsvolle en betaalbare gezondheidszorg in dit land en dit in het belang van de patiënt, om wie het uiteindelijk allemaal draait.

Om al deze redenen vragen de organisaties en personen die deze petitie ondertekenen dat de federale meerderheidspartijen in de regering het ontwerp Koninklijk Besluit op de hervorming van het medisch aanbod intrekken.

http://www.ipetitions.com/petition/contingentering

Ondertekenaars:
De universiteiten van Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven
Het Vlaams Geneeskundig Studenten Overleg, Vlaamse Vereniging van Studenten, Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België
Medi-Sfeer, weekblad voor huisartsen
De Specialist, 14-daags blad voor artsen-specialisten
Algemeen Syndicaat der Geneeskundigen van België
Vlaams Geneeskundigen Verbond
Vlaams Artsensyndicaat
Domus Medica
Syndicaat Vlaamse Huisartsen
Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van Geneesheren-specialisten
Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen
Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo)
Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT) en Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT)
Vlaamse Arts-Specialisten in Opleiding
Zorgnet Vlaanderen
Axxon, beroepsvereniging voor kinesitherapeuten
En uw Vlaams & Neutraal Ziekenfonds 


15/01/2014Openingsreceptie kantoor Hasselt
dropdown

Op woensdag 29 januari gaat ons gloednieuw kantoor open in Hasselt. U bent er vanaf dan op woensdag tussen 10 en 13 en 14 en 18 uur welkom in de Capucienenstraat 18. Diezelfde dag is iedereen vanaf 18 uur welkom om mee te klinken op de opening. Tot dan kunnen onze leden nog terecht in de Burgemeester Bollenstraat 1 bus 4.

10/01/2014De SIS-kaart verdwijnt, maar gooi deze zeker nog niet weg!
dropdown

Het parlement heeft gisteren een wetsontwerp goedgekeurd dat de geleidelijke afschaffing van de SIS-kaart regelt. Bedoeling is dat zorgverstrekkers via de elektronische identiteitskaart (eID) van de patiënt toegang zullen krijgen tot zijn of haar relevante gegevens. Voor mensen zonder eID zal met de ISI+kaart een nieuwe identificatiekaart het levenslicht zien.
Bijna vijftien jaar na haar invoering zal de SIS-kaart het veld ruimen voor de eID om de gegevens te kennen over het lidmaatschap bij het ziekenfonds en voor de terugbetaling van geneesmiddelen. Redenering achter het nieuwe systeem is dat de eID sterk beveiligd is en ruim verspreid is onder de bevolking. De gegevens zullen via een hoog beveiligd datanetwerk tussen de ziekenfondsen en zorgverleners lopen. Met andere woorden: de gegevens worden niet op de kaart zelf opgeslagen.
Enkel vooraf geïdentificeerde zorgverleners, zoals bv. apothekers, zullen toegang hebben tot de databanken. Een ander pluspunt is dat de verzekerbaarheidsgegevens automatisch worden bijgewerkt. De patiënt moet niet langer naar het ziekenfonds om de kaart te laten bijwerken.
Concreet wordt sinds 1 januari 2014 geen enkele SIS-kaart meer uitgereikt of vervangen. Tijdens een overgangsperiode zal zowel de SIS-kaart als de eID (en eventueel de Kids-ID) kunnen worden gebruikt. Wel wordt uit voorzorg aangeraden de SIS-kaart tot eind 2015 bij te houden.
Vanaf dit jaar zal ook het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds de gratis ISI+kaarten aanmaken en verdelen. Die gelden voor mensen die wel onder onze sociale zekerheid vallen, maar geen identiteitsbewijs hebben. Het gaat om kinderen jonger dan twaalf jaar, grensarbeiders, vreemdelingen die bijdragen of gepensioneerden die in het buitenland verblijven.

09/01/2014ComfoPlus, uw thuiszorgwinkel
dropdown

De ComfoPlus-ploeg van uw Vlaams & Neutraal Ziekenfonds wenst u graag het allerbeste voor 2014.
ComfoPlus staat voor uw thuiszorgwinkel en onze uitleendienst.

Onze goede voornemens dit jaar: “meer dienstverlening aan nog betere voorwaarden”.
Zo genieten onze leden van fikse kortingen (10 % standaard en 30 % bij incontinentiemateriaal) en ook van een maximumfactuur bij langdurige huur van medisch materiaal.
Onze voorraden werden recent gecentraliseerd in ons nieuwe magazijn in Bornem en we werkten een heel nieuw logistiek project uit.
U kan mee helpen aan het succes van deze operatie door uw hulpmiddelenbehoefte op tijd te plannen.
Het materiaal zal dan zeker tijdig aan huis geleverd worden of beschikbaar zijn in uw kantoor.

Uw kantoorhoud(st)er kan er u alles over vertellen of u kan ook terecht in onze eerste winkel te Lier of via het telefoonnummer 078-15 98 15!

Meer info: klik hier.

08/01/2014Weldra ook hospitalisatieverzekering voor 65-plussers bij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds!
dropdown

We willen de berichtgeving van vandaag over de schrapping van de leeftijdsgrens voor 65-plussers bij sommige andere ziekenfondsen graag vervolledigen.

Toevallig ook vandaag werd door HospiPlus, de hospitalisatieverzekering van de Vlaamse Neutrale Ziekenfondsen, een dossier overgemaakt aan de wettelijke toezichthouder, de Controledienst voor de Ziekenfondsen voor de afschaffing van de leeftijdsgrens voor 65-plussers die nog geen verzekering hadden.
Mits akkoord van de toezichthouder wordt bij ons de leeftijdsgrens geschrapt vanaf 1 april 2014.

06/01/2014Een nieuw jaar: weer versterkte voordelen!
dropdown

Vanaf 2014 betalen we brillen of lenzen jaarlijks terug!
Indien er geen wettelijke tegemoetkoming voorzien wordt, betalen we altijd tot 50 euro terug per persoon.
Uiteraard enkel indien er oogcorrectie nodig is. Dus niet bij een gewone zonnebril.
Onze terugbetaling kan om de 4 jaar bovendien oplopen tot 100 euro indien u beschikt over een voorschrift van de oogarts (max. 6 maanden oud)!

Onze voordelen ‘dieetbegeleiding’ en ‘psychologische begeleiding’ zijn voortaan gesplitst.
Het maximum van 5 sessies per kalenderjaar geldt niet meer voor beide disciplines samen.

Voor griepvaccins is de maximale tussenkomst verhoogd van 4 naar 5 euro.

Ook onze hospitalisatieverzekeringen werden aanzienlijk uitgebreid: voor- en nazorg, zorgverblijven en ambulante kosten.
Meer info: klik hier of vraag ernaar in uw ziekenfondskantoor.

20/12/2013Nieuwe webstek voor ouders met vragen over gezonde opvoeding
dropdown

Hoe leer ik mijn kind groenten eten? Moet ik mijn kind verplichten om te sporten, ook al vindt het geen enkele sport leuk? Hoe ga ik als ouder verstandig om met tv- en computertijd? Ouders kunnen vanaf vandaag met deze opvoedingsvragen over een gezonde leefstijl terecht op www.gezondopvoeden.be. Het is meteen de eerste webstek in Vlaanderen waar opvoedingsvragen over verschillende gezondheidsthema’s samen aan bod komen. De webstek is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) in samenwerking met de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en de Universiteit Gent (UGent), met steun van de Vlaamse overheid.

13/12/2013Spaart u al voor uw kinderen?
dropdown

Als ouder wil u steeds het beste voor uw kind. Dankzij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds kan u voor uw kinderen een mooi spaarpotje aanleggen. Uw kind kan ingeschreven worden vanaf het jaar van de 14de verjaardag. Jaarlijks kan u 18 tot maximaal 48 euro sparen.

Mis deze unieke spaarkans niet! Voor meer concrete informatie: klik hier.

10/12/2013Nieuwe webstek met wetenschappelijk bewezen gezondheidsinformatie actief
dropdown

Naar schatting 75 % van de mensen verwerft kennis over gezondheid via de media.
Naast zeer nuttige informatie over medisch-wetenschappelijk onderzoek verschijnen er ook minder correcte commentaren en soms ronduit verkeerde adviezen.
Mensen weten vaak niet wat ze nog moeten geloven.

Vandaar dat het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) in opdracht van de Vlaamse overheid de onafhankelijke webstek ‘Gezondheid en Wetenschap’ ontwikkelde.
De initiatiefnemers menen terecht dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). U vindt de link alvast hier.

09/12/2013Onze hospitalisatieverzekering: uw gerust gevoel
dropdown

Uw Vlaams & Neutraal Ziekenfonds biedt diverse formules aan!
HospiPlan & AmbuPlan is een degelijke kostendekkende formule.
HospiPlus & AmbuPlus bieden het meeste comfort.
De waarborgen van deze formules worden trouwens in 2014 nog versterkt!
Daarnaast hebben we nog HospiContinu en HospiForfait.

De nieuwe folder hospitalisatieverzekeringen 2014 kan je hier vinden.

Interesse om aan te sluiten of nog vragen? Klik hier (www.hospiplus.be), bel 015-36 90 40 of stuur een berichtje naar info@hospiplus.be.

06/12/2013NZ Vakanties biedt fijne vakanties met extra kortingen
dropdown

‘NZ Vakanties’ is het reisbureau van de Neutrale ziekenfondsen met een aanbod in binnen- én buitenland.
In het binnenland blijven onze klassieke vakantiedomeinen (Hoge Duin, Bivakhuis, Neutralia en Dennenheuvel)  als gevestigde waarden.
Daarnaast zijn samenwerkingen afgesloten met buitenlandse partners zoals bv. ‘Les villages Clubs du Soleil’ en ‘Vacances Bleues’.
Ook citytrips in heel Europa staan geprogrammeerd.

Als lid van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds krijgt u 10 % korting, ook tijdens de schoolvakanties.

Meer info: klik hier www.nzvakanties.be/nl., bel 02-533 07 08 of stuur een bericht naar info@nzvakanties.be.

26/11/2013December-editie 'Objectief & Gezond' al online
dropdown

Weldra rolt de nieuwste editie van ons ledentijdschrift van de persen. Wenst u nu al even door het decembernummer van 'Objectief & Gezond' te bladeren, klik dan hier.

14/11/2013Nieuw nummer zelfmoordlijn: 1813
dropdown

Al wie vragen heeft over zelfdoding, kan voortaan 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 terecht op het gratis noodnummer 1813. Bellen naar 1813 is ook anoniem. Daarnaast komt er een digitaal platform waar alle hulpmogelijkheden en diensten voor de preventie van zelfdoding overzichtelijk en op laagdrempelige wijze toegankelijk gemaakt worden: www.zelfmoord1813.be. Voortaan is er dus één platform voor alle erkende Vlaamse organisaties die werken rond de preventie van zelfdoding zodat de suïcidale oproeper zeer snel de weg kan vinden naar hulp. De Vlaamse regering wil het aantal zelfdodingen tegen 2020 met twintig procent doen dalen tegenover het jaar 2000. Het nieuwe nummer en het digitale platform passen binnen dit actieplan.

12/11/2013Wereld Diabetes Dag
dropdown

Op donderdag 14 november, Wereld Diabetes Dag, wordt er jaarlijks extra aandacht besteedt aan diabetes. In dit kader organiseert De Vlaamse Diabetes Vereniging op zondag 17 november wandelingen op 7 verschillende plaatsen in Vlaanderen. Onder het motto ’blijf diabetes een stap voor’ nodigen wij iedereen uit de wandelschoenen aan te trekken en samen met ons diabetes in de kijker te plaatsen.

Voor meer info: klik hier.

06/11/2013Nieuwe cannabiscampagne helpt jongeren fabeltjes doorprikken
dropdown

“Vreemd gaan zit in de genen, en cannabis in 1 op de 10 broekzakken.” Met deze en andere slogans wil de Vlaamse overheid met een nieuwe campagne jongeren aan het denken zetten over cannabisgebruik. Zijn de stellingen juist of fout? Denk na, en laat u vooral niet vangen. Want neen, cannabis gebruiken is niet normaal of wijdverspreid. En ja, het houdt wel degelijk gezondheidsrisico’s in. Misverstanden ontkrachten en correct informeren, zo wil de campagne jongeren overtuigen te doen zoals de meeste van hun leeftijdgenoten: cannabis links laten liggen. Nieuwe cijfers van een leerlingenbevraging van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugsproblemen (VAD) in 2011-2012 wijzen uit dat slechts 17,3% van alle 12- tot 18-jarige ondervraagden ooit cannabis geprobeerd heeft. 7,8% gebruikt het af en toe. Met affiches en een interactieve website met een quiz, mikt de campagne op jongeren van 14-17 jaar en op jongvolwassen van 18-25 jaar. De site is ook een doorverwijsplatform naar andere informatie- en hulpkanalen.

Meer info? www.laatjenietvangen.be

29/10/2013G-sport of sporten voor mensen met een handicap
dropdown

Wie interesse heeft in G-sport, kan sinds kort terecht op www.gsportvlaanderen.be. Deze webstek is een samenwerking tussen onder meer sportfederaties, provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie, die als gezamenlijke missie hebben om zoveel mogelijk Vlamingen met een handicap op een duurzame en gezonde manier te laten sporten of bewegen. Het nieuwe platform is zowel bedoeld voor G-sporters zelf als voor G-sportmedewerkers en fungeert tegelijkertijd als een kenniscentrum en infoloket. Bezoekers vinden er nieuwsberichten, een evenementenagenda, relevante onderzoeken en een luik voor sociale media. Ook wie met vragen zit over de locaties van G-sportclubs, de vervoersmogelijkheden ernaartoe of het vinden van trainers en/of vrijwilligers, kan er terecht. Door de samenwerking binnen de koepelorganisatie G-sport Vlaanderen kunnen sinds kort mensen met een handicap van alle sportniveau’s en met allerlei verschillende types beperkingen op één plek terecht.

18/10/2013Lancering hiv-plan
dropdown

Deze week werd het nationale hiv-plan voorgesteld. De ministers van Volksgezondheid van de gemeenschappen en de federale minister van Volksgezondheid lanceren een nationaal hiv-plan. Experten, beleidsmedewerkers, preventiewerkers en hulpverleners uit verschillende organisaties hebben hard gewerkt aan dit plan. Er was ook een intense betrokkenheid van mensen met hiv bij de opmaak van het plan.

Dit plan is op zoek gegaan naar initiatieven – bestaande of nieuwe – die nodig zijn om efficiënt te kunnen werken aan de hiv-problematiek. Essentieel is dat het plan het hele continuüm omvat van preventie, vroegdetectie (testing), vroeginterventie, behandeling en zorg. Bovendien wordt in het plan ruimer gedacht dan enkel de gezondheidszorg: er wordt een inspanning gevraagd aan de hele de samenleving om het stigma en de discriminatie rond hiv te verminderen.

Vlaanderen is al jaren voortrekker op het gebied van hiv-beleid. Binnen het Vlaamse beleid wordt er aandacht besteed aan de seksuele en relationele vorming bij alle jongeren, deze aandacht vindt ook zijn weerslag in het nationale hiv-plan. Daarnaast is het van belang om naast die algemene preventie in te zetten op preventiebeleid bij specifieke groepen met hogere incidentie van hiv. Dit doelgerichte preventiebeleid moet zowel omwille van wetenschappelijke evidentie als omwille van efficiënte besteding van overheidsmiddelen gevoerd worden.

03/10/2013Start van Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker
dropdown

Deze maand start het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar, ongeveer 1,4 miljoen Vlamingen, zullen om de twee jaar een uitnodiging met een test in hun brievenbus krijgen. Dikkedarmkanker is in Vlaanderen bij mannen de derde en bij vrouwen de tweede meest voorkomende kanker. Jaarlijks krijgen meer dan 5.000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Als dikkedarmkanker vroeg ontdekt wordt is hij beter te behandelen. Ook de kans op overleving stijgt. Volgens experts kan het bevolkingsonderzoek het aantal overlijdens door dikkedarmkanker met 400 per jaar doen dalen.

Neem een kijkje op onze webstek voor meer info over de Vlaamse Bevolkingsonderzoeken.

01/10/2013Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds overschrijdt vlot de kaap van 100.000 rechthebbende leden
dropdown

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds overschrijdt vlot de kaap van 100.000 rechthebbende leden!

Op dinsdag 1 oktober 2013 heeft het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (203, met hoofdzetel te Mechelen) de magische kaap van 100.000 aangesloten leden overschreden.Hiermee verwacht het ziekenfonds ook dit jaar weer met minstens 4 % netto vooruit te gaan.

Momenteel telt het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds 114 personeelsleden, 42 kantoren over heel Vlaanderen, ruim 32.900 personen ten laste en 67.600 titularissen (gerechtigden), waaronder meer dan 80 parlementsleden, verdeeld over 5 verschillende politieke partijen.

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds staat in de sector al jaren bekend omwille van zijn sterke groei en unieke ongebonden missie voor een eigen Vlaamse ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds betreurt dat bij de komende 6de staatshervorming er geen sprake is van de ‘volledige’ communautarisering van de ziekteverzekering. Structurele maatregelen en een eigen doeltreffend gezondheidsbeleid gericht op de specifieke verzuchtingen van elke deelstaat, blijven dan ook uit. Alles zaler enkel maar ingewikkelder op worden met een vette factuur voor de Vlamingen in de plaats.

Vanaf 2014 zal het ziekenfonds elk jaar tot 50 euro tussenkomen in de kosten voor een bril of lenzen. Mits voorschrift van de oogarts kan dit om de 4 jaar zelfs oplopen tot 100 euro. Andere troeven van het V&NZ: terugbetaling van lidgeld sport- of fitnessclub, orthodontie en vaccinaties voor iedereen!
Ook luiers van jonge kindjes en sportmedische keuringenworden zelfs (gedeeltelijk) terugbetaald.

In de democratische ziekenfondsbijdrage is tevens een sterk tandplan tot 500 euro begrepen. Ook de aantrekkelijke formule ‘voorhuwelijkssparen’ kan nog steeds vanaf 14 jaar opgestart worden.

Meer info: bel gratis 0800-179 75 of www.vnz.be.


Jürgen Constandt                    Frans Lachi
Algemeen directeur                    Voorzitter

30/09/2013Studiedag Blindisme
dropdown

In het kader van de dag van de witte stok organiseren Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen - Zicht op Cultuur een studiedag in over blindisme.  Deze gaat door in Leuven op dinsdag 15 oktober. Blindisme is een term die gebruikt wordt om stereotiepe bewegingen die door blinden uitgevoerd worden, aan te duiden. Omgaan met blindismen blijkt zowel voor blinde personen zelf, hun familie, vrienden en werkgevers vaak een lastig vraagstuk. Tijdens deze studiedag krijgt men informatie over wat blindisme is, leert men begrijpen hoe men eraan komt en ermee kan omgaan. Klik hier voor meer info.

17/09/2013Geef de mazelen hun fatale prik!
dropdown

Na een deugddoende vakantie zijn de kinderen ondertussen weer gestart met school. Ook dit schooljaar biedt de Vlaamse Overheid als bescherming tegen mazelen, bof en rubella een gratis inenting aan voor leerlingen van het vijfde leerjaar. Het doel? Ervoor zorgen dat minstens 95% van de kinderen in Vlaanderen zich laat vaccineren en zo de mazelen geëlimineerd worden. Help ons samen de mazelen te verslaan. Wapen uw kind in het vijfde leerjaar: zorg het voor het spuitje tegen mazelen!

06/09/2013Voordelenfolder 2014 online
dropdown

Ons ziekenfondspakket voor 2014 is intussen volledig bekend en goedgekeurd door de Controledienst.

Vanaf 2014 worden brillen en lenzen élk jaar terugbetaald: 50 euro
(en dit kan om de 4 jaar oplopen tot € 100, mits voorschrift van de oogarts)!
Al onze troeven blijven voorts onveranderd.
Voor een griepvaccin betalen we vanaf 2014 tot 5 euro terug.
In 2013 was er geen bijdragenstijging; voor 2014 komt er amper € 0,25 per maand bij.
Meer info: Folder 2014 of Gezinsfolder 2014

02/09/2013Net naar school en hier is ons winteraanbod al!
dropdown

Bij Jeugdtip hebben we al winterkriebels.
Kijk alvast naar ons vakantie-aanbod voor de allerheiligen-, krokus- en paasvakantie!

28/08/2013Hoe verliep uw “slechtnieuwsgesprek”?
dropdown

Hoe kreeg u te horen dat u kanker had, of dat u hervallen was? Was dat via een kort telefoontje? Of tijdens een lang gesprek? Had uw dokter voldoende aandacht voor uw vragen en zorgen? Begreep u alles wat hij zei? Of heeft u een andere ervaring? Werd het slechtnieuwsgesprek onderbroken en bleef uw arts de hele tijd naar zijn scherm kijken? Wat vond u goed, wat niet? De Vlaamse Liga tegen Kanker wil een beter zicht krijgen op de ervaringen van patiënten met slechtnieuwsgesprekken. Uw ervaringen helpen ons om de problemen in kaart te brengen en voorstellen voor verbetering uit te werken. Want slecht nieuws wordt nog slechter als het slecht gebracht wordt. Meld uw ervaring in alle anonimiteit op www.slechtnieuwsgesprekken.be of bel 078-15 01 51.

28/08/2013Vecht mee tegen Alzheimer!
dropdown

Uitnodiging slotevenement Alzheimeractie

Tickets zijn verkrijgbaar via http://alzh.org/nl/content/slotshow-vecht-mee-tegen-alzheimer of www.alzh.org en kosten 20 euro.
Wie voor een VIP-ticket kiest, krijgt voor 65 euro om 17 uur een walking diner aangeboden en een voorbehouden parkeerplaats.

26/08/2013Terug naar school
dropdown

Na een lange vakantie terug naar school gaan is voor veel kinderen leuk. De nieuwe dingen die horen bij een nieuw schooljaar - een nieuwe leerkracht, nieuwe vrienden, een nieuwe school,… - zijn meestal spannend maar soms ook beangstigend.
Als ouder kan u uw kind helpen om de eerste schooldag aangenaam te maken. Enkele ideeën en tips van Groeimee.be.

Meer regelmaat en structuur.

Tijdens de vakantie gaat het er in veel gezinnen losser aan toe. Bij de start van het schooljaar hoort meestal ook weer meer structuur en regelmaat. Bespreek met uw kinderen de nieuwe aanpak en afspraken: wanneer gaan slapen, wanneer opstaan, hoe regelt u de eetmomenten, wanneer wordt er gewerkt, wanneer is er tijd voor ontspanning. Ook voor oudere kinderen blijft regelmaat belangrijk.

Als uw kind voor de eerste keer naar school gaat.
- Probeer de eerste dag uw kind zelf naar school te brengen. Leg ook uit dat eventueel iemand anders ’s avonds aan de schoolpoort zal wachten.
- Geef reservekledij mee. Ongelukjes kunnen altijd gebeuren.
- Ga op de eerste schooldag mee in de klas. Maak kennis met de leerkracht, de nieuwe spelletjes en de andere kinderen maar blijf niet te lang. Het is aan de leerkracht om over te nemen.
- Sommige kinderen blijven nog een paar dagen huilen wanneer ze ‘s morgens gebracht worden. Dat is normaal. Kinderen moeten wennen aan de nieuwe dingen rondom hen. Vertrouw op de zorg van de leerkracht.

En als uw kind naar een nieuwe school gaat.
- Praat over de nieuwe school met uw kind. Bijvoorbeeld over wat jullie nog weten over de opendeurdag, de inschrijving. U kan ook samen met uw kind de webstek van de school bezoeken. U vindt er vaak heel wat informatie over gewoontes en afspraken op de school. Dit helpt uw kind een betere voorstelling te maken over de nieuwe school.
- Bij een verandering van school, hoort vaak ook een verandering van bus- of fietsroute. Het kan uw kind helpen om de nieuwe weg samen te oefenen. Of misschien vindt u wel een buurjongen of meisje die de eerste dagen kan meegaan om samen de weg af te leggen?

Spanning is normaal.

Het is normaal dat kinderen wat zenuwachtig zijn voor de eerste schooldag. Zullen er vriendjes zijn? Zal het studeren lukken? Ook als ouder kan u kopzorgen hebben over het nieuwe schooljaar. Heeft u wel de juiste school en studierichting gekozen voor uw kind? Zal uw kind zich goed voelen op school? Maak tijd om te luisteren naar de ervaringen van uw kind en laat daarbij vooral uw kind zelf aan het woord. Help uw kind – zeker in het begin – zijn weg te vinden door samen de schoolagenda in te kijken en aan te vullen, boeken te kaften, boekentas te maken, …. Vertrouw ook op de goede begeleiding van de school en heeft u vragen neem dan zeker contact met de klastitularis.

20/08/2013Steeds meer rokers willen stoppen
dropdown

De Stichting tegen Kanker houdt jaarlijks een enquête over het rookgedrag van de Belgen. Bij de jongste enquête blijkt dat meer dan de helft van de rokers, 58 procent, wil stoppen met roken. De meerderheid van de kandidaat-stoppers wil dat zelfs binnen het komende jaar. Dat is 7 procent meer dan een jaar geleden. Het merendeel van de kandidaat-stoppers, 70 procent, wil stoppen onder begeleiding van een arts of verpleegkundige. Uit de enquête blijkt ook dat 4 op de 10 rokers al ooit door zijn of haar huisarts zijn aangesproken over stoppen met roken. Dat is een belangrijke stijging tegenover 2012, toen het er slechts 3 op de 10 waren. Bovendien vinden meer en meer rokers de weg naar de gratis dienst voor rookstopbegeleiding “Tabakstop”. In de eerste helft van 2013 kende Tabakstop 40% meer telefonische contacten. Neem een kijkje op onze webstek voor meer info over de gratis rookstopbegeleiding Tabakstop en andere rookstophulpmiddelen.

19/08/2013September-editie 'Objectief & Gezond' al online
dropdown

Weldra rolt de nieuwste editie van ons ledentijdschrift van de persen. Wenst u nu al even door het septembernummer van 'Objectief & Gezond' te bladeren, klik dan hier.

13/08/2013Geen zomer zonder picknick!
dropdown

Vakantietijd is picknicktijd. Een picknick is een goede gelegenheid om er eens op uit te trekken. Picknicken kan tijdens de middagpauze om even te ontspannen, als tussenstop bij een fietstocht, op weg naar de vakantiebestemming, enz. Een rustige locatie, mooi weer en een goed gevulde picknickmand, meer is niet nodig. Wij plaatsen enkele tips en tricks voor een aangename en gezonde picknick op een rij.

Kies als beleg geen al te vette vleeswaren of slaatjes op basis van mayonaise. Geef de voorkeur aan magere belegsoorten zoals ontvette ham, varkensgebraad, rosbief, kippenwit, light-kaas, magere plattekaas of kruidenkaas.
Geef de broodjes een gezonde en verfrissende toets met schijfjes tomaat en komkommer, geraspte wortelen, waterkers, verschillende slasoorten, radijsjes, augurken, reepjes paprika, enz. U kan als afwisseling ook fruit nemen zoals stukjes perzik, appel of aardbeien.
Groenteslaatjes, al dan niet met koude aardappelen, pasta of rijst, zijn altijd in trek op een picknick. Neem de (yoghurt)dressing in een apart doosje mee zodat iedereen zelf naar believen dressing kan nemen. Bovendien blijven de groenten lekker knapperig.
Gerechten zoals groentequiches, tortilla’s, wraps, gevulde filopakketjes en gazpacho vragen meer voorbereiding maar geven de picknick een exotisch tintje. Vette vis zoals sardientjes, sprot en makreel zorgen dan weer voor een mediterrane toets.
Voorzie een dessert om na te genieten. Vers seizoensfruit of een fruitsla zijn ideaal. Een melkdessert is ook lekker en gezond op voorwaarde dat u het koel kan bewaren.
Water is de beste dorstlesser. Ook voor de kinderen die zich tijdens een warme zomerdag behoorlijk in het zweet kunnen werken. Voor meer smaak kan u er wat verse citroen in persen. Bied frisdranken en fruitsap enkel aan als extraatje, niet als dorstlesser. Idem voor wijn en bier.
Een potje met wat confituur of honing verderop kunnen insecten weghouden van de picknicktafel.

Lees meer op www.nice-info.be of neem een kijkje op onze rubriek Gezond & Gelukkig voor meer info over gezonde voeding.

06/08/2013Tips om veilig te zwemmen in open water
dropdown

In Nederland en in Frankrijk zijn deze zomer al tientallen mensen verdronken. Door de tropische temperaturen gebeurt het ook dat zwemmers in eigen land overal het frisse water induiken, ook op plekken waar geen controle is. Hoe zwemt u veilig in een vijver, in de zee of in een rivier? Hier alvast enkele adviezen op een rij:

- Zwem altijd in bewaakte zones. Ze zijn speciaal uitgekozen en er is een reddersteam aanwezig. Deze zones zijn aangeduid met vlaggen en/of veiligheidsborden en met boeien.
    - Groene vlag: zwemmen is toegelaten.
    - Gele vlag: je mag zwemmen maar het kan gevaarlijk zijn. Neem geen opblaasbare voorwerpen mee want daardoor kan je makkelijker afdrijven. Door de wind of door de stroming.
    - Rode vlag: zwemmen is verboden, ga dus zeker niet in het water.
    - Blauwe vlag: heeft niets te maken met het risico om te verdrinken maar betekent dat de kwaliteit van het water in orde is.
- Ga nooit alleen in het water. Als het niet anders kan, verwittig dan iemand aan de kant.
- Schat uw eigen zwemniveau juist in en gebruik uw gezond verstand. Als u geen goede zwemmer bent, ga dan nooit te ver.
- Als u in de problemen geraakt, blijf dan kalm. Probeer de aandacht te trekken van mensen aan de kant. Door te roepen of te zwaaien. Als u in paniek slaat, gaat u meer energie verspillen. Zorg ervoor dat u zichzelf drijvend houdt.
- Bij watersporten, zoals zeilen en surfen: draag altijd een zwemvest of een isothermisch pak. Dan kan u blijven drijven.

Waar schuilen de gevaren?

Door diepteverschillen kan het ineens veel kouder worden, waardoor u in paniek geraakt. Of u bent een heel eind aan het zwemmen en u wil even met uw voeten op de bodem staan om te rusten. Als de bodem dan weg is, kan het gevaarlijk worden.

Iedereen weet dat er in de zee en in de rivieren stromingen zijn maar er zijn ook stromingen in binnenwateren. In de rivier ontstaan ze door zichtbare of onzichtbare obstakels in het water, bv. rotsen. In de zee ontstaan er stromingen door de wind, zandbanken en temperatuurverschillen.

De gevaarlijke muisstroom ontstaat in openingen tussen zandbanken of diepere gedeeltes in het strand. Het water hoopt zich op en creëert zoveel druk dat het via de opening, als het ware een smal pad, opnieuw de zee instroomt. Die stroming kan erg sterk zijn, ze is het sterkst bij eb. Wat doet u het best bij een muisstroom? Laat u meestromen met de stroming tot u dieper in zee bent en uit de stroom kan geraken. Zwem daarna langs de stroom terug naar het strand.

19/07/2013De reisapotheek
dropdown

Waar u ook gaat, een reisapotheek met geneesmiddelen en verzorgingsmateriaal hoort bij de bagage. Een reisapotheek stelt u best samen in functie van uw eigen gezondheidstoestand, de plaats waar u naartoe gaat en het soort vakantie dat u plant: een zonvakantie, een actieve reis, een avontuurlijke trip. Zorg ook voor aangepaste medicatie voor kinderen. Uw huisarts of uw apotheker kunnen waardevolle adviezen geven bij het samenstellen van uw reisapotheek.

Een basisreisapotheek omvat minstens volgende dingen:

·    een verbandtrommel met een ontsmettingsmiddel, steriel gaasverband, crepe-windels, gaaswindels, verbandhaakjes en veiligheidsspelden, kleefpleisters, een schaar en een splinterpincet.
·    een koortsthermometer
·    tabletten tegen pijn en/of koorts (vb. paracetamol)
·    een middel tegen keelpijn
·    een middel tegen reisziekte
·    een middel tegen spijsverteringsstoornissen
·    een middel tegen diarree
·    bloedstelpende watten en gewone watten
·    wondhelende zalf
·    een insectenwerend middel
·    zalf tegen allergie, insectenbeten en brandwonden
·    zalf tegen verstuikingen en blauwe plekken
·    ontsmettende oogzalf
·    zonnecrème en beschermingsstick voor de lippen

Naargelang uw bestemming moet u hier de nodige middelen aan toevoegen zoals:

·    de voorgeschreven preventieve malariabehandeling
·    antibiotica
·    enz.

Vergeet niet een voldoende hoeveelheid van uw gebruikelijke medicatie mee te nemen. Neem ook de bijsluiters mee zodat u deze eventueel aan een lokale arts kunt tonen als u in uw bestemmingsoord gezondheidsproblemen mocht krijgen. Vraag aan uw arts een (liefst Engelstalig) attest voor de geneesmiddelen die u regelmatig moet nemen. De invoer van bepaalde sterke pijnstillende middelen is in sommige landen immers aan regels gebonden. Hetzelfde geldt als u injectiespuiten en naalden meeneemt. Steek deze attesten bij uw reisdocumenten in uw handbagage.

16/07/2013Bederf je zomer niet, voorkom voedselvergiftigingen!
dropdown

De zomer, vakantie… iets waar we elk jaar naar uitkijken en tijd maken voor een reisje, een picknick, een zomerse BBQ, een buitenfeestje. Toch mogen we tijdens deze warmere dagen niet vergeten dat we veilig met onze voeding moeten blijven omgaan. Hoe leuk de zon ook is… zomertemperaturen kunnen nefast zijn voor ons eten. We geven hieronder alvast enkele tips om veilig te barbecueën.

Hou de gerechten op lage temperatuur bij de voorbereiding: slaatjes, vlees- en visgerechten, marinades, sausjes… Breng vlees en vis slechts op het laatste moment naar de barbecue om te bakken. Daarvoor hou je ze in de koelkast (max. 4°C) of in een koelbox met voldoende koelelementen. Gemarineerd vlees bewaar je ook in de koelkast. Eenmaal gebakken moeten vlees en vis zo vlug mogelijk opgegeten worden. Indien dit niet mogelijk is kunnen ze bewaard worden boven de 65 graden, of zo vlug mogelijk afgekoeld worden. Laat ze zeker niet buiten staan. Slaatjes en sausjes worden best pas op tafel gezet als het vlees klaar is om opgediend te worden.

Maak het barbecuerooster vooraf grondig schoon en laat het even verhitten alvorens er voedsel op te leggen. Let er daarom ook op dat vlees of vis nooit in direct contact komt met de vlammen. Leg het vlees of de vis pas op de barbecue zodra de vlammen zijn gedoofd en er een laagje as over de gloeiende houtskool ligt. Vang smeltend vet eventueel op in een aluminium schaaltje met een gegolfde bodem met gaatjes (verkrijgbaar in het warenhuis) om te vermijden dat het in contact komt met de gloeiende houtskool. Laat gehaktproducten, vis, kip, kalkoen, kalfs- en varkensvlees volledig doorbakken. Om bacteriën te doden moet vlees toch enkele minuten op 60 graden gebakken worden.

Op de webstek van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen worden nog meer tips gegeven over het veilig bewaren van levensmiddelen in de zomer.

10/07/2013Gezonde activiteitenagenda Vlaams & Neutraal Ziekenfonds staat online
dropdown

Klik hier voor een overzicht van onze gratis lezingen.

09/07/2013Veilig op weg met een volgeladen auto
dropdown

Met de auto, het hele gezin én veel bagage op vakantie? Een auto die overladen is, houdt niet alleen risico's in voor wie ermee rijdt, maar ook voor de andere weggebruikers. We geven graag enkele tips mee om veilig op reis te gaan met de auto.

De banden moeten de juiste spanning of druk hebben. De constructeur van de auto geeft de voorgeschreven bandenspanningen op in de handleiding. Die gegevens staan meestal ook op de binnenzijde van de tankklep. Bij een volgeladen auto moet de bandenspanning de opgegeven maximumdruk hebben. Dit kunt u laten nameten bij een garagehouder of in een tankstation. Een verkeerde bandenspanning heeft ook invloed op het remgedrag van de auto.

Een te zwaar geladen auto of caravan is niet alleen onveilig, maar ook duur omdat de auto, caravan of aanhangwagen veel sneller slijtage zal vertonen. Bepaalde onderdelen zullen niet meer goed werken en vervangen moeten worden of zelfs stuk gaan tijdens het rijden. Dat kan zware gevolgen hebben. Een wiel of de stang van een aanhangwagen kan ook plots afbreken. Een te zwaar beladen voertuig is ook moeilijker onder controle te houden, waardoor u makkelijker van de weg geraakt of begint te slingeren of kantelen. Conclusie? Neem als u met de auto gaat zo min mogelijk mee! Auto's hebben het echt heel zwaar wanneer u uw vakantiebestemming probeert te bereiken! Dus zeker niet overladen! Het maximaal toegelaten gewicht kan u meestal terug vinden in de handleiding en op het identificatieplaatje van de auto, de aanhangwagen of de caravan.

Op zoek naar meer tips om uw reis goed voor te bereiden? Neem een kijkje op www.touring.be.

03/07/2013Bel steeds Mutas bij ziekenhuisopname in het buitenland
dropdown

Door de aanhoudende financiële crisis kan het zijn dat in bepaalde landen er problemen opduiken bij de rechtstreekse regeling van medische kosten met de Europese Ziekteverzekeringskaart bij ziekenhuisopname.  Dit is bijvoorbeeld het geval in Griekenland, Portugal en Spanje.

Omdat ziekenhuizen in deze landen lang moeten wachten op een betaling van hun ziekteverzekering, vragen zij soms aan patiënten om kosten zelf te betalen.

In het geval van een ziekenhuisopname in het buitenland, dien je steeds binnen de 48u contact op te nemen met de alarmcentrale Mutas (0032 2 272 09 00).  Mutas zal de behandeling verder opvolgen en afspraken maken voor de betaling met het ziekenhuis.

Indien er gevraagd wordt om de kosten voor de behandeling zelf te betalen, neem dan onmiddellijk contact op met de alarmcentrale.  Je hoeft de factuur niet zelf te betalen.

De contactgegevens van Mutas vind je ook terug op de achterzijde van de Europese Ziekteverzekeringskaart.

01/07/2013Gezondheidstips voor de zomerfestivals
dropdown

1. Neem uw eigen eerstehulptasje mee. Vermijd de rijen aan de hulppost en breng uw eigen pleisters, pijnstillers, muggenproduct, geneesmiddel tegen diarree, een tekentang en uiteraard uw eigen geneesmiddelen op doktersvoorschrift mee. Neemt u af en toe medicatie tegen bijvoorbeeld een allergie? Vergeet die dan zeker niet!

2. Sta stevig in uw schoenen!
Draag schoenen die uw voeten droog houden, geen blaren geven en beschermen tegen kwetsuren. Een goede festivalschoen is daarom dicht, stevig en eerder gedragen.

3. Opgepast voor teken.
Gebeten? Verwijder de teek zo snel mogelijk. Markeer de wonde en let de volgende dagen op. Als de wonde rood wordt, ga dan meteen naar een dokter.

4. Les uw dorst met water!
Zon, slaaptekort, alcohol en ongezond eten. Dan loert uitdroging om de hoek. Drink dus voldoende water. Drink water voor de dorst en alcohol (met mate) voor uw plezier.

5. Draag zorg voor uw oren.
Oordopjes voorkomen schade aan uw oren door langdurige blootstelling aan luide muziek. U kan ze vaak gratis krijgen tijdens het festival.

6. Bescherm uzelf tegen de zon.
Neem zonnecrème factor 15+ en een hoofddeksel mee om u te beschermen tegen zonnebrand en zonneslag.

7. Bescherm uzelf tegen regen en kou.
Neem een regenjas en een warme trui mee. Lange mouwen beschermen u ’s avonds ook tegen vervelende muggen. Neem zeker ook voldoende verse kleren mee. Niets zo onaangenaam als na een druilerige koude nacht terug diezelfde klamme kleren te moeten aantrekken.

8. Veiligheid eerst!
Misschien eindigt u na een festivaldagje met twee in uw tent? Doe het veilig en gebruik een condoom. Vrij veilig altijd en overal, is de boodschap!

9. Verzorg uzelf!
Ook al bent u op een festival, toch betekent dat niet dat het verboden is zich te wassen of een propere onderbroek aan te trekken. Denk aan uw eigen hygiëne en voorkom geurtjes, jeuk en infecties.

10. De Rode Kruishulppost.
Heeft u toch blaren op de voeten, lijdt u aan onderkoeling, heeft u een zonnesteek opgelopen of een enkel verzwikt? De vrijwilligers van het Rode Kruis staan steeds paraat om u te helpen en te verzorgen op de zomerfestivals!

26/06/20135 vakantietips
dropdown

1. Neem uw Mutas-kaartje en Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee op vakantie. Deze kan u bij ons ziekenfonds aanvragen via het nummer 015-28 90 90.

2. Betaal kleine medische zorgen ter plaatse en bezorg thuis alle betalingsbewijzen aan ons ziekenfonds. Informeer u over speciale regels voor Tunesië en Australië.

3. Neem bij ziekenhuisopname binnen de 48 uur contact op met Mutas (+32 2 272 09 00). Mutas zal verdere afspraken met het ziekenhuis maken.

4. Probeer binnen Europa uw EZVK te laten aanvaarden. Lukt dat niet, dringt het ziekenhuis aan op onmiddellijke betaling of weigert men uw paspoort of identiteitskaart terug te geven? Blijf kalm, betaal niets, en bel Mutas.

5. Zet het nummer van onze alarmcentrale Mutas in uw gsm.

Mutas voorziet in een onbeperkte terugbetaling (vrijstelling: € 25 bij ambulante kosten) voor repatriëring om medische redenen en dringende medische kosten in de Europese landen (alsook Algerije, Egypte, Marokko, Tunesië en Turkije).

Opgelet: voor de andere landen is er geen dekking voorzien en is het raadzaam een extra reisverzekering te onderschrijven!

18/06/2013Veilig van de zon genieten!
dropdown

Nu de zon er eindelijk is, kunnen we er volop van genieten. Maar zon kan ook een negatieve invloed op onze gezondheid hebben: brandwonden, zonneslagen, rimpels, huidvlekken, oogstaar, huidkanker. Om zonder gevaar van de mooie dagen te genieten en langer een mooie, jonge huid te behouden, is bescherming noodzakelijk. Hier alvast enkele handige tips om verstandiger te zonnen.

Zoek de schaduw op. Stel u zo weinig mogelijk bloot aan de zon. Zon niet tijdens de middag – van 12 tot 15 uur (zomeruur) – in het voorjaar en de zomer.

Draag beschermende kleding. Draag een hoedje, een zonnebril met uv-werende glazen en fijn geweven, losse kleding die de huid beschermt.

Smeer u om de twee uur helemaal in. Gebruik om de twee uur zonnecrème met een beschermingsfactor van minstens 30 SPF.

Zorg dat u niet verbrandt. Een rode huid is een teken dat u te lang onbeschermd in de zon hebt gelegen.

Met kinderen slim in de zon. Baby’s tot 1 jaar blijven uit de zon. Laat kinderen tijdens de piekuren, tussen 11 en 15 uur, in de schaduw spelen. Laat kinderen een hoedje, een droog t-shirt en een zonnebril dragen als bescherming. Smeer kinderen ook vaak en rijkelijk in met een ‘waterproof’ zonnecrème met een minimum factor 30.

Surf naar www.kanker.be voor meer info over verstandig zonnen!

17/06/2013Kroatië bij de EU vanaf 1 juli
dropdown

Vanaf 1 juli 2013 zal Kroatië de 28ste lidstaat worden van de Europese Unie. Vanaf dan gelden dezelfde regels en internationale documenten als in de andere landen van de EU. Wie na 1 juli op vakantie trekt naar Kroatië, moet een Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) aanvragen, en niet langer het oude document BE-HR111.

13/06/201314 juni is wereldbloedgeversdag
dropdown

Vrijdag 14 juni is internationaal de Werelddag van de Bloedgever. Een dag waarop we graag iedereen bedanken die al bloed geeft. 70% van de bevolking heeft ooit bloed nodig. Slechts 3% geeft bloed. De cijfers spreken dus voor zich: dat is niet genoeg. Daarom is het Rode Kruis Vlaanderen constant op zoek naar nieuwe donoren. Wie denkt dat zijn/haar bijdrage niet meer nodig is, heeft het dus mis. Elke bloeddonatie is broodnodig. Hoe kan u uw steentje bijdragen? Schrijf u in op www.bloedgevendoetleven.be. U wordt dan binnenkort gecontacteerd voor een bloedinzameling bij u in de buurt. De prik is pijnloos en doorgaans bent u met een half uurtje alweer klaar. Uw bloed wordt uiteraard grondig gecontroleerd, dus voor uzelf is het meteen een nuttige check-up van uw gezondheid. De boodschap is dus duidelijk: surf naar www.bloedgevendoetleven.be en schrijf u meteen in als bloedgever.

07/06/2013Examenstress
dropdown

Juni is examentijd. Kinderen uit de basisschool bereiden de laatste proeven voor. Tieners bewijzen zich in de komende examens. En studenten aan de hogeschool of universiteit zetten zich in voor hun toekomst. Niet zelden een spannende periode: kinderen en ouders willen graag goede punten. Veel ouders vragen zich dan ook af hoe ze hun kind of tiener kunnen helpen in deze periode. Groeimee.be geeft enkele tips:

Je kind helpen maar de verantwoordelijkheid niet overnemen. Als ouder kan je helpen door samen een planning op te stellen met studie en ontspanningsmomenten. Of door te zorgen voor een rustige studeerplaats waar er niet teveel afleiding is. Maar weet dat teveel zorg kan overkomen als controle en geen stimulans is om goed te studeren.

Hou de gezinssfeer ontspannen. Niet alles hoeft in het teken van de examens te staan. Het gewone leven kan zorgen voor afwisselende en leuke pauzes. Samen koken, even voetballen in de tuin, … kunnen zorgen voor de mentale rust om goed te studeren.

Gezonde geest in een gezond lichaam. Een gezond leef- en eetpatroon zijn van groot belang. Tijdens de examens hebben kinderen voldoende slaap nodig. Om goed te kunnen slapen helpt het om eerst te ontspannen. Zorg in de examentijd ook voor gezond eten. Ontbijten voor een examen, een extra portie fruit tijdens het  studeren of een lievelingsdessert helpt!

En wat met de gsm en sociale media? Kinderen kunnen elkaar stimuleren, elkaar steunen of raad aan elkaar vragen. Contact met anderen kan ook voor afleiding zorgen. Sommigen kunnen enkel doeltreffend studeren met de muziek op de achtergrond, terwijl anderen het dan weer zo stil mogelijk willen hebben. Als ouder maak je best samen met je kind afspraken over wanneer de gsm of computer gebruikt kan worden.

Realistische verwachtingen: voor kinderen én hun ouders. Vraag niet meer, maar ook niet minder, dan dat je denkt dat je kind aankan. Blijf zelf rustig. Weet dat je kind onzeker kan worden als je als ouder te bezorgd bent over een slechte afloop. Als je kind zelf bang is om een slecht examen af te leggen, overloop dan eens met hem wat er kan gebeuren als dat examen ook echt slecht is. Zo weet je kind dat er voor alles een oplossing bestaat. Vertel ook dat je het niet zo erg vindt als het resultaat wat minder is, als je maar je best doet.

En als het niet lukt? Gooit je kind zijn boeken in het rond? Loop je zelf als ouder de muren op van de stress? Bij Groeimee en Klasse vind je nuttige tips voor over de examentijd.

04/06/2013Vlaams bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van start
dropdown

Het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) is verantwoordelijk voor de organisatie van de Vlaamse bevolkingsonderzoeken naar kanker. In juni start het CvKO met het aanschrijven van vrouwen van 25 tot en met 64 jaar om hen aan te moedigen om de 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen bij hun huisarts of gynaecoloog. In deze aanbevelingsbrief en een begeleidende folder krijgen ze informatie over vroege opsporing van baarmoederhalskanker en het uitstrijkje. Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker richt zich in eerste instantie tot een selectie van vrouwen. Vrouwen waarvan de Stichting Kankerregistratie (SKR) op basis van de gegevens van de laboratoria weet dat ze minder dan 3 jaar geleden een uitstrijkje lieten afnemen, krijgen geen aanbevelingsbrief. Ook vrouwen voor wie opvolging via het bevolkingsonderzoek niet aangewezen is (bv. wegens een voorgeschiedenis van baarmoederhalskanker of omdat hun baarmoederhals verwijderd is) zullen niet aangeschreven worden. Het kan in de beginfase gebeuren dat de gegevens van de Stichting Kankerregistratie nog niet volledig zijn en dat vrouwen toch ten onrechte een brief ontvangen.

De afname en de beoordeling van het uitstrijkje in het labo is gratis voor wie is aangesloten bij een ziekenfonds en de termijn van 3 jaar tussen twee uitstrijkjes wordt gerespecteerd. Enkel het remgeld voor de consultatie blijft verschuldigd. Als uit het labo-onderzoek blijkt dat testen op humaan papillomavirus (HPV) nodig is, wordt ook dit terugbetaald. In andere gevallen is dit niet zo.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker kan u vinden www.vnz.be/gezondengelukkig/ziektepreventie.

27/05/2013Uitgavenkloof Vlaanderen-Wallonië vergroot nog steeds!
dropdown

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (203), met hoofdzetel te Mechelen, onderzoekt jaarlijks de uitgavenverschillen tussen Vlaanderen en Wallonië op basis van de gegevens van de Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen, goed voor 4,46 % van de hele bevolking. Tot 2010 namen de verschillen –net zoals ook bleek uit de Riziv-studies- systematisch af tot ca. 50 euro per hoofd. Dit tot grote tevredenheid van de unitaire krachten in dit land!

In 2011 stelden wij echter een merkwaardige trendbreuk vast en steeg het uitgavenverschil tot meer dan het dubbele, nl. 109,93 euro. De resultaten van het Riziv voor 2011 zijn nog steeds niet bekend.

Onze cijfers voor 2012 bevestigen echter de trend van vorig jaar. Het verschil tussen de gemiddelde ziektekosten voor een Vlaming (€ 1.973,09) en een Waal (€ 2.098,36) wordt zowaar 125,27 euro. 

Klik hier voor de volledige studie.

16/05/2013Terugbetaling preventieve borstamputatie en reconstructieve heelkunde
dropdown

Naar aanleiding van de berichten in de pers over de preventieve borstamputatie bij de Amerikaanse actrice Angelina Jolie wordt regelmatig de vraag gesteld naar de terugbetalingsvoorwaarden voor een dergelijke ingreep door de ziekteverzekering. Jaarlijks zijn er in ons land naar schatting een 200-tal vrouwen die een amputatie van de beide borsten ondergaan (verwijderen van de volledige borstklieren (mastectomie) zonder bewezen kwaadaardig letsel).

Zowel de preventieve amputatie als de eventuele reconstructie ingreep achteraf worden door het ziekenfonds terugbetaald. Hiervoor is geen akkoord van de adviserend geneesheer noodzakelijk. Er zijn verschillende methodes van borstreconstructies (implantaten, lipofilling,…). Reken wel op supplementen, zeker wanneer de arts niet-geconventioneerd is. Daarom is een dergelijke ingreep nog altijd duur en niet voor iedereen weggelegd.

02/05/2013Een geneesmiddel is geen snoepje!
dropdown

Deze week lanceerde het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (fagg) een nieuwe bewustmakingscampagne over het gebruik van geneesmiddelen bij kinderen. Met deze nieuwe campagne wil het fagg eraan herinneren dat een geneesmiddel geen snoepje is. Een geneesmiddel kan, vooral bij kinderen, ondoeltreffend, ongeschikt of ronduit gevaarlijk zijn als het niet correct gebruikt wordt, zonder het advies van een arts of apotheker en wanneer de aanwijzingen uit de bijsluiter niet opgevolgd worden. Kinderen reageren immers anders dan volwassenen op geneesmiddelen en scheiden ze ook anders uit. De kans op overdosering of intoxicatie is reëel. Het is dus zeer belangrijk om voorzichtig en waakzaam te zijn bij het toedienen van een geneesmiddel aan een kind, ongeacht of het een geneesmiddel op medisch voorschrift is of niet. Voor deze campagne zijn er drie brochures uitgegeven die geraadpleegd en gedownload kunnen worden via de webstek: www.geneesmiddelenenkinderen.be. Deze brochures moeten het publiek helpen bepalen wanneer en hoe een geneesmiddel te gebruiken bij kinderen in de volgende drie situaties: je kind heeft koorts, je kind hoest of is verkouden en je kind heeft last van oprispingen.

25/04/2013Vermijd blessures en sport slim
dropdown

Als je sport ben je gezond bezig. Helaas kunnen blessures soms roet in het eten gooien. Draag daarom zorg voor je lichaam en ontdek enkele concrete tips op www.iksportslim.be. Deze webstek is een bewustmakingscampagne van de Vlaamse overheid met als doel: sportend Vlaanderen helpen om het aantal sportblessures te beperken en tegelijk zolang mogelijk te blijven sporten. Doe alvast de test, ontdek welk type sporter je bent en ontvang enkele slimme onderhoudstips voor je lichaam.

23/04/2013Week van de valpreventie zet Vlaamse ouderen aan het dansen!
dropdown

Valincidenten bij ouderen vormen een omvangrijk probleem en de gevolgen worden vaak onderschat. Eén op de drie Vlamingen ouder dan 65 valt jaarlijks. Bij ouderen die verblijven in woonzorgcentra loopt dit cijfer op tot de helft of meer. Het valrisico neemt bovendien toe met de leeftijd. De gevolgen variëren van een schaafwonde of kneuzing tot een breuk van pols of heup. Ook de psychologische en economische gevolgen zijn niet te onderschatten. Daarom organiseert Vlaanderen (Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV), het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo’s)), met de ondersteuning van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid van 22 tot en met 28 april 2013 de tweede Vlaamse Week van de Valpreventie. Tijdens deze week staat één boodschap centraal, namelijk ‘blijf actief, vermijd vallen’! Om deze boodschap kracht bij te zetten worden in heel Vlaanderen dansfeesten gepromoot onder het motto ‘Dans je leven lang’. Ouderen zijn immers gebaat bij extra beweging. Fit en actief blijven voorkomt niet alleen valincidenten, maar bevordert ook de algemene gezondheidstoestand van de oudere. Neem een kijkje op onze rubriek ‘Gezond & Gelukkig!’ voor meer informatie over valpreventie.

22/04/2013De Europese Vaccinatieweek
dropdown

De Europese Vaccinatieweek is een jaarlijks initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Tijdens die week wordt overal in de Europese Regio aandacht gevraagd voor het belang van vaccinaties. Dit jaar loopt de Europese Vaccinatieweek van 22 tot 28 april 2013. Tijdens deze week roept men in Vlaanderen alle schoolkinderen, ouders, scholen en leerkrachten op om extra aandacht te hebben voor de mazelenvaccinatie in het vijfde leerjaar. Uw ziekenfonds betaalt alvast 50% terug voor alle vaccins waarvoor geen wettelijke vergoeding wordt voorzien, met een maximum van 75 euro per persoon per jaar.  Meer info: www.vaccinatieweek.be of www.vnz.be.

17/04/2013Problemen medische kosten in Spanje
dropdown

Maandag verscheen in de pers het bericht dat bepaalde Europese landen mogelijk de internationale verdragen niet naar behoren toepassen. Met name Spanje en Griekenland weigeren soms een rechtstreekse regeling van medische kosten met de Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK). Dit is niet in overeenstemming met de heersende verdragen en wordt op Europees niveau besproken.

Indien u in een ziekenhuis contant dient te betalen, is het best eerst contact op te nemen met alarmcentrale MUTAS (+32 2 272 09 00).

Opgelopen kosten kan u (zoals voordien) nog steeds bij het ziekenfonds indienen en worden terugbetaald volgens de bepalingen van het zorgland en het aanvullend ziekenfondspakket.

Het is best nog steeds te beschikken over de vereiste documenten voor een rechtstreekse regeling van medische kosten bij vertrek naar het buitenland. Als men de medische kosten onmiddellijk kan verrekenen in het zorgland blijft dit de aangewezen procedure.

16/04/2013De week van het hartritme
dropdown

Vanaf 40 jaar heeft u 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Omdat nog te weinig mensen vertrouwd zijn met voorkamerfibrillatie en een tijdige diagnose erg belangrijk is, vindt van 22 tot 26 april 2013 voor de vierde keer de nationale Week van het Hartritme plaats. Tijdens deze week, en meer bepaald op donderdag 25 april, nationale dag van sensibilisering voor voorkamerfibrillatie, kunt u gratis uw hartritme laten controleren en hierover nuttige tips krijgen van zorgverleners die vrijwillig deelnemen aan onze sensibiliseringsactie.

Hoe verloopt de test? De deelnemende ziekenhuiscentra zullen gratis een hartfilmpje of een elektrocardiogram (ECG) nemen met een hartritmemonitor. Hiermee wordt de elektrische activiteit van uw hart pijnloos opgemeten gedurende ongeveer 30 seconden. Indien de test wijst op voorkamerfibrillatie, krijgt u een brief mee voor uw huisarts, die samen met u het vervolg bespreekt.

Om uw comfort te verhogen en lange wachttijden te vermijden, raden we u aan om u op voorhand in te schrijven. Dit kan snel en eenvoudig via volgende website: www.mijnhartritme.be/nl/de-week-van-het-hartritme.

11/04/2013Elektronische sigaret niet zonder gevaar
dropdown

Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu (FOD Volksgezondheid) waarschuwen voor de elektronische sigaret, sigaar en pijp. Ze wijzen erop dat dit soort elektronische apparaatjes gevaarlijk kunnen zijn. Het gaat om elektronische apparaatjes in de vorm van een sigaret, sigaar of pijp, bestaande uit een capsule gevuld met een vloeistof en een batterij met een elektronisch gestuurd verhittingselement. Het grote probleem is de dosis die vrijkomt in het toestelletje. Vandaag worden de meeste van de apparaten vervaardigd buiten het legale farmaceutische circuit en worden ze niet onderworpen aan controles op het vlak van kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid, zoals voor geneesmiddelen verplicht is. Er bestaat een wezenlijk risico op nicotineoverdosering als het apparaat niet meer naar behoren werkt.  Voor meer info: klik hier.

11/03/2013Bijsluiters geneesmiddelen online
dropdown

Pharma.be, de koepel voor de farmaceutische sector, heeft deze week een nieuwe webstek gelanceerd: www.e-bijsluiter.be.
Hier vindt u gemakkelijk bijsluiters terug en laat het u toe het lettertype aan te passen aan uw noden. In deze bijsluiters vindt u alle informatie voor een correct, doeltreffend en vooral een veilig gebruik.

01/03/2013Ons ledenmagazine zit in een gloednieuw kleedje!
dropdown

Nieuwe vormgeving én nieuwe benaming: Objectief Gezondheid wordt voortaan ‘Objectief & Gezond’.

Benieuwd? Klik alvast hier voor de primeur in gewone pdf of doorbladerbare versie. (met muis slepen rechter bovenhoek)

Veel leesgenot!

28/02/2013Nieuwe openingsuren in Berlaar, Herentals, Herenthout en Zandhoven
dropdown

Vanaf maart zijn deze kantoren voortaan een volledige dag geopend per week:

Berlaar: op dinsdag: 10-13 en 14-18 uur
Herentals: op dinsdag: 10-13 en 14-18 uur
Herenthout: op donderdag: 10-13 en 14-18 uur
Zandhoven: op maandag: 10-13 en 14-18 uur

05/02/2013Ledenkorting voor rijschool
dropdown

Vanaf februari ontvangt u als lid van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds een korting van 25 euro voor een opleiding bij één van de VAB- of Sanderusrijscholen. Op basis van het groene klevertje wordt u vrijgesteld van het inschrijvingsgeld of administratiekost. Meer info: www.vabrijschool.be of www.sanderus.com

31/01/2013Help ze niet naar de tuut
dropdown

Luistert uw kind vaak met de koptelefoon of oortjes naar zijn of haar mp3? Staat de muziek thuis regelmatig loeihard? Te veel lawaai is gevaarlijk voor de oren. De campagne ‘Help ze niet naar de tuut’ roept daarom op om verantwoord om te gaan met geluid.

Het gehoor van kinderen is gevoeliger dan dat van volwassenen. Bovendien horen kinderen ook nog beter. Bescherm indien nodig hun oren met oorkappen als ze op zeer lawaaierige plaatsen komen. Oordopjes voor kinderen zijn geen goed plan. Daarvoor zijn hun oren eigenlijk nog niet geschikt. Blijf beter niet te lang op plaatsen waar het geluidsvolume hoger is dan 85 dbA, of mijd ze als dat mogelijk is.

Oren zijn gevoeliger dan we denken. Pak ze zacht aan. Doe de test of check op www.helpzenietnaardetuut.be de tips om uw oren te beschermen.

25/01/2013Terug tariefzekerheid voor de patiënt
dropdown

De artsen en ziekenfondsen hebben in het kader van het zogenaamde Medicomut-overleg een nieuw akkoord bereikt over de dokterstarieven vanaf 1 februari 2013. Het akkoord geldt voor twee jaar en bepaalt dat de honoraria voor raadplegingen en huisbezoeken met 2 procent mogen stijgen. Technische verstrekkingen door een huisarts stijgen slechts met 1 procent.

Een raadpleging bij een geaccrediteerde huisarts zal dan 24,15 euro kosten. Het remgeld voor de patiënt bedraagt uiteindelijk 6 euro of € 1,50 voor iemand met voorkeurregeling. Met een globaal medisch dossier (GMD) is dit slechts 4 of 1 euro. Voor het GMD, dat trouwens integraal door uw ziekenfonds wordt terugbetaald, betaalt u voortaan 29,57 euro. U doet er altijd goed aan een GMD bij uw huisarts af te sluiten!

21/01/2013Vlaamse sportkeuring gedeeltelijk terugbetaald door het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds
dropdown

De Vlaamse sportkeuringsartsen hebben nieuwe regels klaar voor amateursporters. Om verantwoord te sporten, raden ze aan kinderen vanaf hun zesde te "keuren". Vanaf hun veertiende komt daar om de vier jaar ook een elektrocardiogram bij. De SKA (Vereniging van Sport- en Keuringsartsen) heeft na anderhalf jaar werken een uniform keuringsprotocol voor amateursporters klaar. De bedoeling daarvan is om in de mate van het mogelijke te voorkomen dat een jonge sporter op het sportveld ineenzakt en sterft. Het protocol onderzoekt zowel het hart als de longen, ogen en gewrichten.

De SKA raadt aan sportertjes vanaf hun zesde te volgen. Er komt een vragenlijst op het internet die ouders kunnen invullen. Daaruit zal blijken of verder onderzoek bij een sportarts nodig is. De kostprijs van een basisonderzoek zal tussen 50 en 70 euro liggen, voorlopig niet terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds voorziet een terugbetaling van 15 euro per jaar, ongeacht de leeftijd. Voor meer info raadpleegt u best eerst uw huisarts.

In het huidige protocol staat om de twee jaar een basisonderzoek. Vanaf 14 jaar hoort daar standaard een elektrocardiogram bij, om te controleren op erfelijke hartafwijkingen. Tussen 14 en 34 jaar moet dat om de 4 jaar gebeuren. Daarna komt de focus op het opsporen van vernauwingen in de slagaders, de hoofdoorzaak van een hartinfarct.

Voor meer info: www.sportkeuring.be

07/01/2013Sessie logopedie van 1 uur pas terugbetaalbaar vanaf 10 jaar
dropdown

Vanaf 1 januari 2013 zal de ziekteverzekering een behandeling van één uur logopedie niet langer terugbetalen voor kinderen jonger dan 10 jaar. Enkel sessies van 30 minuten komen voor deze leeftijdsgroep nog in aanmerking voor tussenkomst.

Naast budgettaire redenen hanteert de federale overheid het argument dat kinderen jonger dan 10 jaar niet in staat zijn om zich een uur lang te concentreren tijdens een logopedische behandeling. Vanaf de leeftijd van 10 jaar blijft de terugbetaling voor sessies van 1 uur van kracht.

07/01/2013Geen tussenkomst meer voor begrafeniskosten
dropdown

Tot eind 2012 kregen de erfgenamen van actieve, werkloze of gepensioneerde werknemers in de privésector bij overlijden een vergoeding van 148 euro voor de begrafeniskosten. De federale regering heeft in het kader van de besparingen beslist om deze tegemoetkoming voor overlijdens vanaf 1 januari 2013 niet meer te voorzien.

03/01/2013Uitstrijkjes voortaan driejaarlijks terugbetaalbaar & Vlaams bevolkingsonderzoek
dropdown

Een uitstrijkje voor het opsporen van baarmoederhalskanker wordt voortaan om de drie jaar volledig terugbetaald door de ziekteverzekering. Tot nog toe was dat maar gedeeltelijk. Een uitstrijkje is de makkelijkste manier om baarmoederhalskanker op te sporen.

In 2013 komt er voor gans Vlaanderen een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Alle vrouwen in Vlaanderen van 25 tot en met 64 jaar worden om de 3 jaar uitgenodigd bij de huisarts of gynaecoloog voor een uitstrijkje van de baarmoederhals.

28/12/2012Nieuw kantoor in Leuven
dropdown

Vanaf januari beschikken we over een eigen kantoor in de Vital Decosterstraat 83 in Leuven. Vanaf donderdag 3 januari gaan we open. Ons kantoor in Leuven zal open zijn op dinsdag (10-13 en 14 tot 16u) en donderdagnamiddag (14 tot 18u). Ondanks de centrale ligging is er in de onmiddellijke nabijheid voldoende parkeergelegenheid. Op donderdag 17 januari bent u welkom op onze openingsreceptie vanaf 18 uur.

 

Nieuws