Overmatig en verkeerd gebruik van antibiotica maakt dat bacteriën er niet langer gevoelig voor zijn. Deze antimicrobiële resistentie betekent op zijn beurt een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Wanneer antibiotica niet meer werken, worden ziekenhuisverblijven langer, behandelingen duurder, banale wondinfecties zijn niet meer te genezen en zelfs chirurgische ingrepen komen in het gedrang. Om hun werkzaamheid te behouden, moeten antibiotica correct en alleen wanneer nodig worden ingezet.
Antibioticum betekent letterlijk ‘tegen het leven’. Deze chemische stoffen zorgen er voor dat bacteriën zich niet verder ontwikkelen.
Als je arts antibiotica voorschrijft, is het belangrijk dat je ze goed gebruikt. Volg de voorgeschreven behandeling nauwkeurig. Alleen zo ben je zeker dat alle bacteriën vernietigd zullen worden en vermijd je de selectie van resistente bacteriën. Door het niet correct gebruik van antibiotica, neemt het aandeel toe van bacteriën die weerstand kunnen bieden tegen antibiotica. Die bacteriën zijn met andere woorden resistent of ongevoelig voor antibiotica. Zo kunnen ernstige ziekten niet meer even vlot en doeltreffend behandeld worden als voorheen. Ook heelkundige ingrepen van wondzorg tot transplantaties worden risicovol als antibiotica niet meer werken.
Bewaar ze niet. Hou nooit restjes antibiotica bij voor een volgende keer. Breng ze naar je apotheker.
Antibiotica hebben géén nut bij griep, verkoudheden, bronchitis, COVID-19 of respiratoir syncytieel virus (RSV) en de meeste vormen van keel- en oorontsteking. Waarom niet? Omdat die infecties veroorzaakt worden door virussen.
Antibiotica werken enkel als we ziek zijn door bacteriën. Alleen dan bewijzen ze hun nut. Bij ernstige infecties zoals een longontsteking of bacteriële hersenvliesontsteking kunnen ze levens redden.
Ook bacteriële infecties genezen vaak spontaan na enkele dagen. Ons lichaam heeft in dat geval specifieke antilichamen aangemaakt die de indringers uitschakelen. En dat blijft nog altijd de beste oplossing. Neem daarom enkel antibiotica als je arts dat nodig vindt.
Een goede hand- en hoesthygiëne werkt wel preventief. Was je handen voor elke maaltijd en na elk toiletbezoek. Zorg ervoor dat je kinderen het ook doen.
Als je antibiotica gebruikt, kunnen er ook bijwerkingen optreden. Antibiotica vallen namelijk niet alleen de schadelijke bacteriën aan. Ook de nuttige moeten eraan geloven. Raadpleeg je arts indien je klachten blijven duren.
Antibioticaresistentie is één van de grootste bedreigingen waarmee we vandaag geconfronteerd worden. Om de resistentie af te remmen, moeten we het onnodig gebruik van antibiotica drastisch verminderen. Om deel te nemen aan de strijd tegen antibioticaresistentie, word je ‘Antibiotic Guardian’. Kies één eenvoudige belofte over hoe jij beter gebruik zal maken van antibiotica en mee zal helpen om deze levensreddende medicijnen te behouden voor de toekomst. Maak je belofte op Antibiotic Guardian | Dutch
Meer info vind je op www.gebruikantibioticacorrect.be.