Nieuws

01/10/2017

Borstvoeding? Een kwestie van bewust kiezen.

Van 1 tot 7 oktober staan mama’s die borstvoeding geven in de kijker  naar aanleiding van de Internationale Week van de borstvoeding. Verschillende studies wijzen op de heilzame effecten van borstvoeding, zowel op vlak van gezonde voedingsstoffen als qua relatievorming tussen mama en kind. Het is daarom van groot belang dat kersverse mama’s over de juiste informatie beschikken om een weloverwogen keuze te maken. Wanneer borstvoeding de voorkeur krijgt, dan moeten mama’s voldoende ondersteuning krijgen, zowel van de overheid, de werkgever als de maatschappij in totaliteit.

Borstvoeding geven is niet altijd de gemakkelijkste weg. Lichamelijk kan het zwaar zijn. Het loopt niet bij elke mama even vlot. Daarnaast zijn werk en samenleving niet altijd aangepast aan  mama’s die tijd moeten vrijmaken om de borst te geven of af te kolven. Daarom is het van groot belang dat  deze mama’s op alle mogelijke manieren de juiste informatie en ondersteuning krijgen. Denk daarbij maar aan het ziekenhuis, waarbij de verloskundigen de eerste steun en toeverlaat zijn wanneer het even wat moeilijker gaat.

Ondersteuning door de overheid

Ook de overheid wil borstvoeding ondersteunen. Zo worden er niet alleen regelmatig promotiecampagnes georganiseerd om toekomstige ouders te informeren over de heilzame effecten van borstvoeding, er bestaat ook  een systeem van uitkeringen voor borstvoedingsverlof. Deze uitkeringen gelden voor vrouwen die werken in een omgeving waar het geven van borstvoeding mogelijk schadelijk is. Denk daarbij maar aan een laboratorium. Daarnaast voorziet de wetgever de mogelijkheid voor mama’s om tijdens de uren af te kolven tijdens zogeheten borstvoedingspauzes

Enkele tips voor wie borstvoeding geeft

  1. Geef borstvoeding op aanvraag. Dat betekent dat je baby zoveel en zo vaak drinkt als hij wil. Je baby krijgt nooit teveel voeding binnen, dus daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Als je jouw baby de kans geeft om zoveel en zo vaak te drinken als hij dat wil, krijgt hij ook nooit te weinig binnen.
  2. Jij maakt de borstvoeding. Wat jij eet, drinkt, slikt en rookt komt in de voeding Pas je levensstijl dus aan in de tijd dat je borstvoeding geeft. Roken is dus uit den boze!
  3. Laat je niet gek maken door mensen die je zeggen dat de voedingshouding niet goed is, dat je baby misschien niet genoeg binnen krijgt of door de reactie van mensen als ze jouw borst zien. Je doet het voor je baby en niet voor anderen!

Bescheiden steentje als ziekenfonds

Ook als ziekenfonds draagt het VNZ een bescheiden steentje bij in de promotie van borstvoeding. Zo stellen we onze leden via de uitleendienst ComfoPlus drie maanden gratis een afkolfapparaat ter beschikking. Om evidente hygiënische redenen moet je wel zelf een melksetje aankopen.

Alle informatie over onze uitleendienst ComfoPlus vind je hier.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht