Nieuws - 06/05/2020

Correcties van je bril of lenzen: hoe, wat en waarom?

Wie een bril of lens draagt, weet dat de ‘sterkte’ regelmatig moet worden aangepast. De dioptrie van je ogen verandert, waardoor ook de sterkte van je lenzen of bril regelmatig bijsturing vereist. Deze correcties zijn nodig om een bijziend of verziend zicht in elke situatie scherp te houden. Het corrigeren van je lenzen of bril kan gebeuren na een nazicht bij de optieker of brillenwinkel. Toch adviseren wij ook een regelmatig bezoek bij de oogarts. Mogelijk detecteert deze nog andere oogafwijkingen of -problemen die bij een opticien minder snel worden vastgesteld.

Wanneer je een dioptrie hebt anders dan 0, dan heb je een afwijkend zicht. Deze afwijking kan per oog verschillen. De dioptrie geeft de sterkte van de glazen aan waarmee je op een bepaalde afstand voorwerpen kan zien. De dioptrie bepaalt de correctie die je brilglazen of lenzen moeten voorzien om scherp te kunnen zien.

Dioptrie en bijziend

Iemand die bijziend is met een dioptrie van -1 zal zonder bril alle voorwerpen binnen een straal van 1 meter scherp kunnen zien. Voorwerpen die verder verwijderd zijn, ziet hij als onscherp. Deze persoon heeft glazen nodig met een dioptrie van -1. Wanneer je een dioptrie hebt van -2, dan zie je voorwerpen scherp tot op 50 centimeter. Je hebt dan brilglazen nodig met een dioptrie -2.

Dioptrie en verziend

Wie verziend is en brilglazen nodig heeft zal met een dioptrie van +1 verder verwijderde voorwerpen op een afstand van meer dan 1 meter scherp kunnen zien. Voorwerpen die zich dichterbij bevinden, ziet deze persoon onscherp. Met een dioptrie van +2 kan deze persoon voorwerpen pas scherp zien als ze verder verwijderd zijn dan 50 centimeter.

Terugbetaling van brillen en lenzen

Pas bij een zeer hoge dioptrie mag je voor een bril of lenzen rekenen op een terugbetaling vanuit de verplichte ziekteverzekering. We spreken dan van een dioptrie van meer dan -8,25 of +8,25. In die situaties heb je een bijzonder slecht zicht. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen zoals voor kinderen (tot de 18de verjaardag) en ouderen (vanaf de 65ste verjaardag).

Voor elke andere dioptrie mag je rekenen op een terugbetaling vanuit de aanvullende ziekteverzekering. Zo voorziet het VNZ jaarlijks een terugbetaling van 50 euro voor brilglazen, monturen, lenzen of oogpleisters bij een afwijkende dioptrie. Elke vier jaar krijg je een tegemoetkoming tot 100 euro (50 euro extra dus), mits voorschrift van de oogarts. Voor de consultatie bij de oogarts geldt uiteraard wel de terugbetaling – met uitzondering van het remgeld – door de verplichte ziekteverzekering.

Met deze verhoogde tegemoetkoming benadrukken we het belang aan van een goede medische opvolging van je zicht. Het tijdig dragen van een bril of lenzen is belangrijk om je ogen te beschermen en een verdere verslechtering van je zicht tegen te gaan. Lees hier meer over onze terugbetaling vanuit de aanvullende verzekering voor brillen, lenzen en oogpleisters.

Toenemende correcties beu?

Ben je de regelmatige correcties van je bril of lenzen beu? Mogelijk biedt een laserbehandeling een structurele oplossing. Ook hiervoor voorzien we een tegemoetkoming vanuit onze aanvullende ziekteverzekering. Ontdek hier de voorwaarden.

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?

Word meteen lid of ontvang vrijblijvend ons infopakket

  • Al 136.212 tevreden leden
  • Uitstekende, persoonlijke service
  • 42 kantoren in heel Vlaanderen
  • IJzersterke voordelen
  • Schenking van 1 euro aan G-Sport Vlaanderen bij elk nieuw lid