Menu
Nieuws - 28/05/2019

De strijd tegen tabak loopt nog steeds over meerdere fronten

Vrijdag 31 mei staat wereldwijd in het teken van een ‘dag zonder tabak’. Roken – met longkanker als meest ernstige risico – verwoest jaarlijks miljoenen mensenlevens. Het bestrijden van passief roken, rookpreventie en het begeleiden van stoppen met roken vormen nog steeds de drie belangrijkste uitdagingen in de strijd tegen tabak.

De afgelopen jaren hebben we in ons land al een lange weg afgelegd. Daarbij werden ook de gevolgen van het passief roken steeds meer aangepakt. Denk maar aan het verbod op roken op de werkvloer of roken in cafés en restaurants. De maatschappelijke aanvaarding van deze maatregelen verliep bijzonder snel. We kunnen ons zelfs amper nog voorstellen dat het ooit anders was…

Nooit mee starten

De beste manier om te stoppen met tabak, is er nooit mee te starten. Daarom blijft preventie – zeker bij jongeren – van groot belang. Een rookverslaving ontstaat bij jongeren al te vaak uit sociale druk om erbij te horen. Aan de risico’s en de gevaren – waaronder dodelijke kankers – wordt dan niet gedacht. Voor ze het goed en wel beseffen loeren een hardnekkige rookgewoonte en –verslaving om de hoek. Ook de wetgeving besteedt steeds meer aandacht aan preventie. Denk maar aan de waarschuwende boodschappen en foto’s op sigarettenpakjes.

Stoppen met roken

Des te langer mensen roken, des te moeilijk het is om te stoppen. De afgelopen jaren ontstonden er steeds meer verschillende rookstopmethodes. Er is geen enkele methode die voor iedereen functioneert. Elke roker is anders, elke roker heeft nood aan een aanpak die voor hem of haar best werkt. Sommige mensen zijn gebaat met nicotinestickers, anderen doen het op pure wilskracht, nog anderen stoppen in groep of onder begeleiding van een rookstopcoach.

Terugbetaling rookstopmiddelen

Het VNZ wil als ‘gezondsheidsfonds’ alle leden ondersteunen in het streven naar een gezonde levensstijl. Daarom voorzien we voor mensen die willen stoppen een extra terugbetaling via onze aanvullende verzekering. Deze terugbetaling van 25 euro per persoon geldt voor alle erkende rookstopmiddelen. De e-sigaret komt evenwel niet in aanmerking voor terugbetaling. Omdat we weten dat stoppen met roken vaak niet met één poging lukt, kan je de terugbetaling elk kalenderjaar opnieuw aanvragen. Meer over onze terugbetaling van rookstopmiddelen lees je hier.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?