Nieuws

08/02/2018

Darmkanker voorkomen? Laat je tijdig onderzoeken of voer een zelfonderzoek uit.

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. De geneeskunde heeft de afgelopen jaren een enorme weg afgelegd in het genezen van kanker. Voor vrijwel elke vorm van kanker stijgt gelukkig de genezingsgraad. Ook voor kanker geldt dat een vroegtijdige opsporing de overlevingskans sterk verhoogt. Dat geldt in het bijzonder voor darmkanker. Binnen de verschillende types kanker staat darmkanker op de tweede plaats als doodsoorzaak.

Darmkanker heeft als bijzonder kenmerk een uiterst trage groei. Tussen het ontstaan van een eerste poliep en een grote tumor met een ernstige vorm van uitzaaiing ligt in de meeste gevallen vijf tot tien jaar. In de eerste jaren ondervind je geen tot weinig hinder van een beginnende vorm van darmkanker. Zo kan je de kleine bloeddeeltjes in je stoelgang onmogelijk met het blote oog detecteren.

Belang van preventief opsporen

Dit betekent dat het zeer belangrijk is om darmkanker preventief op te sporen. Dat geldt vooral vanaf  de leeftijd vanaf 50 jaar of als deze ziekte familiaal voorkomt . Darmkanker vroegtijdig opsporen kan via onderzoeken in het ziekenhuis of bij je huisarts. Daarnaast bestaat er een handige zelftest. Deze zogeheten Fec-o-test kan je vrij aankopen bij je apotheek.

Bloed in je uitwerpselen?

Met deze test controleer je of er bloeddeeltjes aanwezig zijn in je stoelgang. Deze bloeddeeltjes zijn een eerste indicator van een poliep of tumor in de dikke darm. Het VNZ hecht bijzonder veel belang aan preventie, meteen ook de reden waarom we beslist hebben om de Fec-o-test vanaf 2018 deels  terug te betalen. Hierdoor daalt het eigen aandeel voor de test van ongeveer twintig naar tien euro. Deze terugbetaling geldt voor elke leeftijd.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht