Nieuws

20/09/2018

Dementie vastgesteld. Wat nu?

Op 21 september is het Werelddag Dementie. Die dag staan we stil bij de gevolgen van deze ziekte voor zowel de patiënt als de onmiddellijke omgeving. Omgaan met dementie is niet gemakkelijk en leidt vaak tot heel wat frustraties.

Het is belangrijk om dementie in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Meestal begint de ziekte met kleine veranderingen in het gedrag en vergeetachtigheid. Er bestaat nog steeds geen medicijn om de ziekte te genezen maar er is wel medicatie om dementie tijdelijk te stabiliseren of mogelijke achteruitgang uit te stellen.

Prikkelen door beweging en sociale contacten

Zo is het bijzonder belangrijk om niet in sociaal isolement te geraken. In vele gevallen is dit jammer genoeg de eerste spontane reactie. Het is bijzonder belangrijk om zoveel mogelijk sociale prikkels te blijven ontvangen door ontmoetingen met anderen. Datzelfde geldt voor beweging. Mensen met dementie moeten zoveel mogelijk gestimuleerd worden om naar buiten te gaan en te wandelen.

Verwijten en ergernissen vermijden

Voor de onmiddellijke omgeving is het belangrijk om kennis te vergaren over de ziekte. Op die manier leer je er gemakkelijker mee omgaan en begrijp je waarom mensen met dementie soms vreemd reageren. Zo vermijd je mogelijke verwijten en heel wat ergernissen.

Bespreek tijdig gevoelige onderwerpen

Het is een bijzonder moeilijk onderwerp, maar toch adviseren wij steeds om tijdig te informeren naar mogelijke gevolgen bij verregaande dementie. Gevoelige zaken als wilsbeschikking of volmachten worden best in een zo vroeg mogelijk stadium besproken.

Spellendoos

Het Davidsfonds ontwikkelde een Spellendoos ‘Het spel van de verbeelding’ voor de patiënt en zijn omgeving. Met dit spel kan je de communicatie met personen met dementie op een luchtige manier bevorderen. Het VNZ beschikt over een aantal spellendozen en stelt deze graag ter beschikking aan mensen die met dementie worden geconfronteerd. Vragen over de Spellendoos? Contacteer het VNZ.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht