Nieuws

26/07/2018

Deze tips helpen je beter omgaan met hooikoorts.

Voor hooikoortslijders heeft een zonnige zomer ook heel wat minder mooie kanten. Heel wat  mensen worden met hooikoorts geconfronteerd. Er bestaan geen medicijnen die deze kwaal kunnen genezen. Je kan de hinder hoogstens onderdrukken. Daarnaast bestaan er een aantal tips die het leven van mensen die lijden aan hooikoorts aangenamer maken. Op die manier hoef je jezelf op mooie dagen niet op te sluiten, maar kan je toch maximaal genieten van de buitenlucht.

De eerste belangrijk tip is jezelf  informeren. Via een huid- of bloedtest kan je laten onderzoeken waarvoor je exact allergisch bent. Wanneer je weet of je vooral problemen hebt met bomen, bloemen of grassen, kan je gericht grasweides of bossen vermijden. Daarnaast vind je op het internet tal van pollenmelders én wordt dit ook vermeld op het televisieweerbericht. Ook deze informatie helpt je om nog het maximale te halen uit een dag. Een perfecte site hiervoor is airallergy.sciensano.be/nl.

Vakantie aan zee of in de bergen
Op het platteland hangt tot vijf keer meer stuifmeel in de lucht dan aan zee of in de bergen. Mensen met hooikoorts die maximaal van hun vakantie willen genieten, trekken dus best naar de kust of kiezen voor een wandelvakantie op hoogte.

Sporten met hooikoorts
Sporten met hooikoorts is op zich geen enkel probleem. Wanneer je buiten wilt sporten, ga je best   ’s ochtends zo vroeg mogelijk. Dan zweven er nog minder pollen in de lucht. Datzelfde geldt voor de periode na een regenbui. Sporten in een zaal is uiteraard de veiligste optie. Daarbij is het belangrijk om je kleren na het sporten grondig te wassen. Pollen zetten zich vast op kleding.

Helpt medicatie?
Zoals gezegd is hooikoorts niet te genezen. Wel kan je met antihistaminaca de allergische reacties onderdrukken. Deze medicijnen – verkrijgbaar in de vorm van tabletten, neussprays of oogdruppels – blokkeren de aanmaak van de stof histamine. Deze stof komt vrij in het lichaam bij een allergische reactie.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht