Nieuws

14/11/2018

Diabetes wereldwijd in de kijker op 14 november.

Diabetes is een ziekte die het om verschillende redenen meer dan verdient om op 14 november in de kijker te worden geplaatst. Zeer veel mensen worden getroffen door diabetes type 1 en 2. Preventie en kennis omtrent de ziekte zijn absoluut noodzakelijk. Zo speelt de levensstijl – gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging – een belangrijke rol bij het ontstaan van diabetes. Wetenschappelijk is er nog onvoldoende zicht op alle factoren – erfelijk, omgeving of levensstijl – en hun onderlinge samenhang die diabetes type 1 of type 2 kunnen veroorzaken. Ook als ziekenfonds neemt het VNZ op verschillende manieren zijn verantwoordelijkheid inzake diabetes.

 

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is de minst voorkomende vorm. Slechts 10 % van de patiënten met diabetes wordt getroffen door type 1. Bij deze vorm van diabetes valt het eigen afweersysteem de alvleesklier aan, waardoor het lichaam geen of onvoldoende insuline aanmaakt. Dit maakt het voor de patiënt noodzakelijk om levenslang insuline in te spuiten.

Deze diabetesvorm ontstaat meestal bij kinderen of jongvolwassenen onder de 40 jaar. De symptomen die leiden tot de diagnose zijn zeer opvallend: veel plassen, dorst, vermageren en vermoeidheid.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm (90 %). Ook deze vorm heeft ernstige gevolgen voor de patiënt. Bij dit type diabetes wordt er te weinig insuline aangemaakt en is de werking van de aanwezige insuline verminderd.

Naast erfelijke aanleg spelen factoren als overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging een belangrijke rol. Een gezonde levensstijl is de beste vorm van preventie. De symptomen van diabetes type 2 zijn minder duidelijk en komen pas traag aan de oppervlakte.

Terugbetalingen

De wetgeving voorziet al een ruime terugbetaling voor patiënten die lijden aan diabetes type 1. Ook voor mensen met type 2 voorziet het VNZ voordelen, onder andere voor de bloedglucosemeter en het lidmaatschap van een diabetesvereniging. Zeer belangrijk voor diabeten is de gedeeltelijke terugbetaling van voetverzorging aan zestigplussers via de aanvullende verzekering. Door hun ziekte moeten zij hier vaak beroep op doen. Meer over de terugbetaling door het VNZ vind je hier.

Gezonde levensstijl

Tenslotte benadrukken we het belang van een gezonde voedingsstijl voor het voorkomen en behandelen van diabetes type 2. Via ons initiatief GezondPlus geven we onder andere online voedingstips die voor diabetespatiënten zeker van nut zijn. Lees hier meer over gezonde voeding en beweging.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht