Nieuws - 11/02/2022

Welk effect heeft roken op tieners?

Dat roken op termijn uiterst schadelijke effecten heeft voor je lichaam en het risico op allerlei ziektes – waaronder longkanker en hartziekten – fors verhoogt, vereist geen verder betoog meer. Bovendien, des te vroeger je start met roken, des te zwaarder de mogelijke gevolgen. Naast de effecten op lange termijn heeft roken bij tieners ook gevolgen die sneller optreden dan dat ze misschien verwachten. We zetten deze helder op een rij zodat tieners met kennis van zaken de juiste keuzes kunnen maken.

  • Slechte adem, gele tanden

Rokers hebben vaak af te rekenen met een slechte adem en gele tanden. Een mooi gebit en een frisse adem geven je zelfvertrouwen en vergroten je kansen op een rijk sociaal leven. Je voelt je hierdoor beter in je vel.

  • Haar en huid

Rokers lopen bovendien een groter risico om sneller grijs te worden en hun haar te verliezen. Roken maakt je haar broos. Ook de kans op puistjes of acne ligt hoger, niet onbelangrijk voor tieners. Roken verzwakt de bloedsomloop, wat vervolgens het risico op infecties verhoogt. Je huid oogt door het roken grauw en dof. Meisjes die roken hebben een verhoogde kans op gezichtsbeharing.

  • Conditie en energie

Roken schaadt je conditie. Dat geldt zowel voor piekprestaties als je uithoudingsvermogen. Ook als je regelmatig sport, ondervind je schade. Door het roken komt er minder zuurstof in je bloed, waardoor je bij een inspanning sneller moe wordt. Deze minder goede bloedsomloop en het lagere zuurstofgehalte in het bloed, verklaart de hoofdpijn bij vele rokers. Het ligt ook aan de basis van een gebrek aan energie en gevoel van lusteloosheid.

  • Het kost geld!

Een ander onvermijdbaar effect van roken voor tieners: het vormt een echte aanslag op je budget. Roken kost veel geld. Dit geld kan je ook anders en meer zinvol besteden, aan een leuk uitstapje met vrienden of een lekker etentje bijvoorbeeld.

Er is nog hoop!
Ook als je jong gestart bent met roken, is en blijft er altijd hoop. Je lichaam is uiterst veerkrachtig. De meeste schadelijke effecten herstellen vanzelf na het stoppen met roken. Des te sneller je stopt, des te beter. Ontdek hier hoe het VNZ jou kan helpen met stoppen. Zo krijg je bij het VNZ terugbetaling voor een hele waaier aan verschillende rookstopmiddelen. Jij bepaalt zelf hoe je stopt, wij zorgen voor de extra steun. Op 24 maart organiseert het VNZ een workshop rookstopbegeleiding. Altijd welkom!

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Mis geen nieuws

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief