Gehoorschade bij jongeren is helaas een toenemend probleem. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 13% van de jongeren al beginnende gehoorschade heeft. Dit komt vooral door blootstelling aan te harde muziek en lawaai, bijvoorbeeld op evenementen, in discotheken of via koptelefoons.
Gehoorschade kan op jonge leeftijd al leiden tot gehoorverlies, oorsuizen en andere vervelende klachten. Het is daarom belangrijk om als jongere goed op je oren te letten en maatregelen te nemen om gehoorschade te voorkomen.
Luide muziek is gevaarlijk voor het gehoor omdat het de kleine haarcellen in het binnenoor permanent kan beschadigen. Deze haarcellen zijn verantwoordelijk voor het omzetten van geluidsvibraties in zenuwsignalen die door de hersenen worden geïnterpreteerd als geluid. Wanneer deze haarcellen beschadigd raken, kan dit leiden tot gehoorverlies, tinnitus en andere gehoorproblemen.
Geluidsniveaus boven de 80 decibel kunnen na verloop van tijd schadelijk zijn, en niveaus boven de 100 decibel kunnen zelfs binnen enkele minuten schade toebrengen. Daarom is het belangrijk om je gehoor te beschermen, vooral bij blootstelling aan luide muziek.
Voorkom gehoorschade met deze tips:
Veel jongeren weten niet dat het VNZ gehoorbescherming vergoedt. Het VNZ biedt een terugbetaling van 50% voor oordoppen op maat, met een maximum van 50 euro per persoon en per kalenderjaar. Deze oordoppen moeten worden aangekocht bij een erkende audicien of audioloog. Lees hier meer over de terugbetaling van oordoppen op maat.