Nieuws - 19/10/2024

Gehoorschade bij jongeren: hoe te voorkomen én hoe je ziekenfonds hierbij kan helpen!

Gehoorschade bij jongeren is helaas een toenemend probleem. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 13% van de jongeren al beginnende gehoorschade heeft. Dit komt vooral door blootstelling aan te harde muziek en lawaai, bijvoorbeeld op evenementen, in discotheken of via koptelefoons. 

Gehoorschade kan op jonge leeftijd al leiden tot gehoorverlies, oorsuizen en andere vervelende klachten. Het is daarom belangrijk om als jongere goed op je oren te letten en maatregelen te nemen om gehoorschade te voorkomen. 

 

Luide muziek is gevaarlijk voor het gehoor omdat het de kleine haarcellen in het binnenoor permanent kan beschadigen.  Deze haarcellen zijn verantwoordelijk voor het omzetten van geluidsvibraties in zenuwsignalen die door de hersenen worden geïnterpreteerd als geluid. Wanneer deze haarcellen beschadigd raken, kan dit leiden tot gehoorverlies, tinnitus en andere gehoorproblemen.   

 

Geluidsniveaus boven de 80 decibel kunnen na verloop van tijd schadelijk zijn, en niveaus boven de 100 decibel kunnen zelfs binnen enkele minuten schade toebrengen. Daarom is het belangrijk om je gehoor te beschermen, vooral bij blootstelling aan luide muziek. 

 

Tips! 

Voorkom gehoorschade met deze tips:  

  1. Pas het volume aan 
    Zet de muziek of TV niet te hard. Houd het volume op een comfortabel niveau waarbij je nog gewoon kan praten met iemand naast je.
  2. Houd afstand tot geluidsbronnen
    Sta niet te dicht bij luidsprekers of andere bronnen van hard geluid. Hoe verder weg, hoe minder schade aan je oren.
  3. Draag gehoorbescherming
    Gebruik oordopjes of gehoorkappen wanneer je in een lawaaierige omgeving komt, zoals op een concert of festival.
  4. Neem regelmatig pauzes
    Gun je oren af en toe rust door even het geluid uit te zetten of je oordopjes te verwijderen.
  5. Laat je gehoor testen
    Ga regelmatig voor een gehoortest, zeker als je klachten ervaart zoals oorsuizen of verminderd gehoor. Zo kan gehoorschade vroegtijdig worden opgespoord.  

 

Terugbetaling  

Veel jongeren weten niet dat het VNZ gehoorbescherming vergoedt. Het VNZ biedt een terugbetaling van 50% voor oordoppen op maat, met een maximum van 50 euro per persoon en per kalenderjaar. Deze oordoppen moeten worden aangekocht bij een erkende audicien of audioloog. Lees hier meer over de terugbetaling van oordoppen op maat. 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?

Word meteen lid of ontvang vrijblijvend ons infopakket

  • Al 136.096 tevreden leden
  • Uitstekende, persoonlijke service
  • 42 kantoren in heel Vlaanderen
  • IJzersterke voordelen
  • Schenking van 1 euro aan G-Sport Vlaanderen bij elk nieuw lid