Nieuws

09/07/2018

Geniet van de zomer met een gezonde en veilige barbecue.

Echte barbecueliefhebbers hebben de afgelopen maanden met het prachtige lenteweer ongetwijfeld hun barbecue al vanonder het stof gehaald. Sommigen organiseren dit gezellige eetritueel uitsluitend in de zomer. Met enkele tips en vooral veel gezond verstand houd je het barbecueën voor iedereen veilig, gezond én vooral lekker.

Is barbecueën gezond?
Op voorwaarde dat je enkele regels in acht neemt, hoeft barbecueën absoluut niet ongezonder te zijn dan een gewone gevarieerde maaltijd. Zo moet barbecue niet noodzakelijk gelijkstaan met kolossale hoeveelheden vlees. Steeds meer mensen organiseren een degustatiebarbecue met kleinere stukjes vlees. Kwaliteit primeert dan boven kwantiteit. Daarnaast kan je ook perfect vis, groentjes of vleesvervangers (zoals tofu en quorn) grillen. Vette sausjes kunnen ook vervangen worden door heerlijke alternatieven zoals tomatensalsa of tzatziki.

Naast de keuze van wat er op de barbecue ligt, speelt ook je eigen barbecuekunde een grote rol. Wie barbecuet, moet de tijd nemen om de kolen helemaal wit te laten worden. Pas dan is de temperatuur op peil en heb je geen risico’s meer op vlammen. Het is absoluut uit den boze om je vlees in de vlammen te bakken. Let zeker goed op bij vlees dat vet lekt, waardoor er mogelijk vlammen ontstaan.

Wil je nog extra tips om je barbecue gezonder te maken? Hier volgen nog enkele gouden tips: www.wordfit.be/blog/voedingsadvies/bbqen-gezonder-maken.

Hou het veilig voor jezelf en je omgeving
Wanneer je aan de barbecue staat, is het raadzaam om te werken met vuurbestendige handschoenen. Zorg zeker ook voor een emmer water in de buurt.

Laat het vuur nooit alleen. Zorg dat er altijd iemand in de buurt is om supervisie te houden, zeker bij jonge kindjes. Kinderen zijn nieuwsgierig, waardoor een ongeluk snel gebeurd is. In geval van een ernstige brandwonde, contacteer je best meteen een brandwondencentrum zoals Neder-Over-Heembeek of Stuivenberg.

Ook na afloop volg je best je barbecue goed op. Warme kolen vormen geen goede combinatie met een opstekende wind.

Een mooi alternatief? De gasbarbecue
De gasbarbecue is sterk in opmars. Je hebt geen risico op vlammen in je vlees en je kan sneller grillen. We zien dat veel mensen hun gasbarbecue integreren in de dagelijkse keuken, en dus ook sneller doorheen de week hun vlees of vis op de barbecue grillen.

Ons lijkt het alvast een prima idee. Maar uiteraard begrijpen we ook bijzonder goed de mensen die houden van het authentieke grillen op gloedhete kolen.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht