Menu

Geniet van het leven

Met het ouder worden, verandert er heel wat in het dagelijkse leven. De kinderen zijn het huis uit en bezorgen ons kleinkinderen, we gaan met pensioen, ons lichaam voelt niet meer hetzelfde aan en we verliezen vrienden of geliefden.

Sociale relaties onderhouden

Eens de 60 voorbij, kan het web van sociale contacten grotere gaten vertonen. Toch blijft het belangrijk om aandacht te hebben voor sociale contacten. Naar de bakker, de post of de krantenwinkel gaan, zijn perfecte gelegenheden om je sociale contacten te onderhouden. Een praatje maken met de buren of een vriend(in) opbellen kunnen ook al deugd doen. Er bestaan ook heel veel verenigingen die activiteiten aanbieden en ontmoetingen, bezoeken of maaltijden organiseren. Daarnaast kan je ook terecht bij heel wat specifieke hobbyclubs. En heb je al eens gedacht aan vrijwilligerswerk of aan studeren? Tal van mogelijkheden dus om persoonlijke relaties op te bouwen en te onderhouden. Aan jou om te ontdekken wat er het beste bij je past!

Zorg voor evenwicht

Geven aan anderen zorgt voor zingeving, meer gelukgevoelens en een grotere levenstevredenheid. Naast het geven aan anderen is het belangrijk om geregeld iets te geven aan jezelf of anders gezegd te ‘nemen’. Een flinke wandeling of een boek lezen in de zon kunnen je bv. positieve energie geven. Om uiteindelijk te kunnen genieten van het leven is het belangrijk dat geven en nemen of inspanning en ontspanning in evenwicht zijn.

We geven je alvast enkele tips:

Een leven lang leren

Blijven leren als volwassene bevordert het zelfvertrouwen, vermindert de tijd om te piekeren en kan helpen om doelen te stellen, in contact te komen met anderen en te blijven participeren aan de samenleving. Leren mag heel breed opgevat worden. Het volgen van een cursus, lezen, een museumbezoek, een nieuw gerecht klaarmaken, internetten, een muziekinstrument bespelen of een oude hobby weer opnemen. Een leven lang leren houdt je hersenen ook getraind.

Meer info?

Klik hier om een kijkje te nemen in onze folder ‘Gezond ouder worden. Geniet van het leven!.’ Je kan deze folder ook gratis verkrijgen door te bellen naar 015 28 90 90 of door te mailen naar gezonde.activiteitenagenda@vnz.be.

Bekijk ook