Menu

Let op je voeding

De energiebehoefte van ouderen is lager dan die van jongeren. Niettemin hebben ouderen minstens evenveel eiwitten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels nodig als jongere volwassenen. Bij het ouder worden is veel eten dus niet cruciaal. Voldoende, gezond, gevarieerd en evenwichtig eten des te meer!

Hoeveel mag je eten per dag?

De aanbevelingen die je hier vindt, zijn gemiddelden per dag voor gezonde 60-plussers.

Eet regelmatig en gevarieerd

Drink voldoende water en beperk alcohol

Door het ouder worden, neemt het dorstgevoel af. Dat betekent echter niet dat jouw lichaam minder vocht nodig heeft. Zet iedere dag een fles water klaar en probeer deze tegen ’s avonds leeg te drinken.

Spring daarnaast zuinig om met alcohol. Hou ouder je wordt, hoe gevoeliger je immers bent voor de negatieve gevolgen van alcohol. Alcoholische dranken bevatten ook veel calorieën en bieden nauwelijks voedingsvoordelen.

Eet meer vezelrijke voeding

Dankzij vezelrijke voeding (fruit, groenten, aardappelen en vollegraanproducten) blijven de spijsvertering en de darmen vlot werken. Fruit en groenten zijn rijk aan vezels, water, vitamines, antioxidanten en héél weinig calorieën. Aardappelen en vollegraanproducten bevatten veel vezels, zetmeel en complexe suikers en zijn daarom een belangrijke en gezonde energiebron. Vezelrijke voeding vormt dus de basis van een gezonde en evenwichtige voeding.

Zet calcium en vitamine D op het menu

Voor ouderen is het risico op botontkalking of osteoporose groter. Calcium en vitamine D zijn onmisbaar voor het behoud van sterke botten. Calcium vind je voornamelijk in melk- en zuivelproducten maar ook in groenten (bv. spinazie), fruit (bv. sinaasappels), noten (bv. hazelnoten), eieren en kalkrijk water. Vitamine D wordt vooral aangemaakt door onze huid onder invloed van het zonlicht. Een kwartiertje buiten zijn per dag volstaat, ook al is het bewolkt. Daarnaast kan je vitamine D halen uit vette vis, zeevruchten, eierdooiers, boter en margarine verrijkt met vitamine D.

Wees zuinig met zout

Met het ouder worden, gaan onze smaakpapillen achteruit. Om het smaakverlies te compenseren, wordt gemakkelijk extra zout toegevoegd aan een maaltijd. Overmatig zoutgebruik kan de bloeddruk verhogen en geeft bepaalde kankers meer kans. Gebruik daarom smaakmakers zoals  pepers, kruiden, look of citroen. Lees ook aandachtig de voedingsetiketten en kies voor producten met weinig of geen toegevoegd zout. Kant en klare maaltijden bevatten bijvoorbeeld vaak erg veel zout en vet. Ze kunnen eens een goede noodoplossing zijn als je echt geen zin heeft om te koken maar vers voedsel is dus steeds te verkiezen.

Meer info?

Klik hier om een kijkje te nemen in onze folder ‘Gezond ouder worden. Let op uw voeding.’ Je kan deze folder ook gratis verkrijgen door te bellen naar 015 28 90 90 of door te mailen naar gezonde.activiteitenagenda@vnz.be.

Bekijk ook