Menu

Rookstopbegeleiding

Wat?

Vanaf 1 januari 2017 start de Vlaamse overheid met een nieuw initiatief rond professionele begeleiding voor mensen die willen stoppen met roken. De rookstopbegeleiding werd vroeger terugbetaald door het ziekenfonds via de verplichte verzekering, maar vanaf 2017 worden de tabakologen rechtstreeks vergoed door de Vlaamse overheid.

Voor wie?

Deze rookstopbegeleiding is er voor alle inwoners van het Vlaams Gewest.

Voorwaarden?

•    De tabaksontwenning moet worden uitgevoerd door een erkende tabakoloog.
•    Je moet inwoner zijn van het Vlaams Gewest.

Hoe aanvragen?

Voor de consultatie betaalt de patiënt enkel het remgeld aan de tabakoloog. De terugbetaling vanuit de Vlaamse overheid gebeurt rechtstreeks aan de huisarts of tabakoloog.

Afhandeling?

Voor een individuele begeleiding betaalt de patiënt aan de tabakoloog maximum 30 euro per uur en voor een groepsbegeleiding 4 euro per uur. Heb je recht op verhoogde tegemoetkoming betaal je respectievelijk per uur maximum 4 euro voor een individuele begeleiding of 2 euro voor een groepsbegeleiding. De verlaagde tarieven gelden ook voor jongeren tot hun 21ste verjaardag.

De begeleiding van de huisarts of tabakoloog gebeurt via een puntensysteem. Je start met 48 punten en naargelang de soort begeleiding en de duurtijd, gaan er punten van dit saldo af.

Je huisarts of tabakoloog kan het saldo van je punten nakijken via een online systeem.

Meer info?

•    015 28 90 90
•    info@vnz.be

Bekijk ook

www.tabakologen.be
www.tabakstop.be
www.vlaanderenstoptmetroken.be
Terugbetaling rookstopmiddel