Het gezondheidskompas helpt je om je gezondheidstoestand in kaart te brengen.
Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het lichaam de glucose (een vorm van suiker) die na vertering van voedsel in het bloed terechtkomt minder goed kan verwerken. De insuline die hiervoor nodig is ontbreekt of werkt niet goed. Diabetes bestaat in twee vormen, die een verschillende oorzaak hebben en hierdoor een verschillende behandeling vragen.
Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen of onvoldoende insuline aan. Deze vorm ontstaat meestal op jonge leeftijd en de patiënt moet levenslang insuline inspuiten.
Bij diabetes type 2 maakt het lichaam wel nog insuline aan, maar de hoeveelheid of werkzaamheid schiet tekort. Deze vorm komt veel vaker voor en treedt meestal op vanaf wat oudere leeftijd. Overgewicht en een ongezonde leefstijl verhogen de kans op diabetes type 2.
Steeds meer mensen worden geconfronteerd met Diabetes type 2.
Met zijn allen willen we diabetes type 2 voor zijn en verwikkelingen voorkomen. 1 op 10 volwassenen in ons land heeft diabetes. 90% van die mensen heeft diabetes type 2, zelfs zonder dat ze het weten!
Diabetes verhoogt je risico op een hartinfarct, beroerte, nier- en oogproblemen. Zeker als je er vroeg bij bent, kan je verwikkelingen voorkomen.
Meer informatie vind je op de site van de diabetesliga.
In HALT2Diabetes worden personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten opgespoord via een 2stapsmethode en begeleid naar een gezonde leefstijl om dit risico aan te pakken.
Als 45-plusser kan als eerste stap wordt de FINDRISC vragenlijst afgenomen worden. Deze vragenlijst is volledig gedigitaliseerd, waardoor het heel eenvoudig is om het risico op diabetes en hart- en vaatziekten te berekenen. Je krijgt een advies op maat en je kan de resultaten onmiddellijk doorsturen naar jouw huisarts.
Heb je een score van 12 of meer? Dan is het belangrijk om als tweede stap een afspraak te maken met de huisarts voor een nuchtere bloedafname om de bloedsuikerwaarde te bepalen. De huisarts zal ook je risico op hart- en vaatziekten berekenen via o.a. de bepaling van de cholesterol en de bloeddruk.
Wanneer je een FINDRISC-score behaalt van ≥ 12, kan je door je huisarts verwezen worden naar een groepssessie Gezonde Voeding op Verwijzing.
De groepssessies HALT2Diabetes zijn echter nog niet in elke gemeente of stad opgestart. Ze worden stapsgewijs in heel Vlaanderen uitgerold. Overweeg om al een afspraak te maken met een diëtiste, een beweegcoach en/of een tabakoloog. Zij kunnen je al op weg zetten naar een gezonder leven.
BEREKEN HIER JOUW DIABETESRISICO
HALT2Diabetes loopt in opdracht van de Vlaamse overheid en in nauwe samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven en Domus Medica.
Gezond eten: hoe doe je dat juist? En waar moet je op letten? Moet ik rauwe groenten eten? Of kan het ook anders? De diabetesliga wilt jou helpen om gezonder te eten. Daarom lanceerden ze in 2023 een nieuwe uitdaging: Een Week Gezonder.