Infectieziekten

Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door micro-organismen zoals bacteriën, virussen en parasieten. En die komen overal voor. Soms krijgen mensen daar infecties van die meestal vanzelf genezen. Er zijn daarentegen ook infectieziekten waarvan mensen zodanig ernstig ziek worden dat een behandeling van een arts nodig is.

  • Bij een besmettelijke infectieziekte dragen mensen ziekmakende micro-organismen over op andere mensen, doordat die de bacteriën inademen, besmet voedsel eten of de micro-organismen overkrijgen via seksueel contact.
  • Een infectieziekte kan ook veroorzaakt worden door een beet of een steek van een dier. De ziekte van Lyme kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een tekenbeet.
  • Er zijn veel verschillende infectieziekten en ze hebben elk een andere aanpak nodig.

Bij bepaalde infectieziekten is je (huis)arts verplicht om ze te melden als je ermee besmet bent.  Meestal gaat het om infectieziekten waarbij er dringende maatregelen genomen moeten worden om de verspreiding ervan in te dijken.

 

Meer info?

Op de website van het Agentschap Zorg & Gezondheid kan je hier een overzicht van infectieziekten met bijhorende richtlijnen raadplegen.