Als je onveilig vrijt, kan je helaas besmet raken met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Er zijn veel verschillende soorten soa’s.
Ze kunnen bij iedereen voorkomen.
Chlamydia is de meest vastgestelde soa in België. Enkele cijfers:
Gonorroe (‘druiper’ in de volksmond) komt het vaakst voor bij mannen tussen 20 en 39 jaar, syfilis bij mannen tussen 20 en 59 jaar.
Een lijst met soorten soa’s vind je op www.allesoverseks.be/soorten-soas.
Iedereen kan een soa krijgen. Toch lichten we er er twee groepen uit: jongvolwassenen en ‘herintreders’.
Hiv is een virus dat aids veroorzaakt. Hiv kan behandeld worden, maar je kan er niet van genezen. Je kan hiv krijgen via seks met iemand die hiv-positief is.
Het wetenschappelijk onderzoek vandaag staat gelukkig al ver! Overdracht van hiv via seks is namelijk niet langer mogelijk, als de hiv-positieve partner nauwgezet medicatie neemt tenminste. Die medicatie zorgt ervoor dat de hoeveelheid virus in het bloed zeer laag is. Dat heeft niet alleen een positieve impact op de gezondheid van mensen met hiv. Het betekent ook dat mensen met hiv het virus niet langer kunnen doorgeven, ook niet via seks zonder een condoom.
Leven met hiv, maar zonder stigma
Dat betekent niet dat leven met hiv zorgeloos is. Uit de Sensoa-nodenbevraging van mensen met hiv bleek dat het ‘stigma’ het belangrijkste probleem is voor mensen met hiv. Het stigma belemmert hen om open over hiv te spreken en zichzelf te kunnen zijn, en zorgt voor angst en isolatie. De hiv-medicatie (en daaraan gekoppeld: de niet-overdraagbaarheid van het virus) zou nochtans de instinctieve angst van mensen voor een besmetting met hiv moeten wegnemen.
Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, Sensoa, ondersteunt professionals om te praten over seks met vorming en materialen. Daarnaast geven ze informatie en advies over seksualiteit en relaties. Mensen met hiv en hun omgeving kunnen hier ook ondersteuning krijgen.
Een volledige en duidelijke lijst van alle soa’s vind je op allesoverseks.be