Seksueel overschrijdend gedrag: hoe zorg je voor anderen?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag blijft helaas té veel gebeuren. Op straat, in een café of op een festival zie je het soms gebeuren. Gelukkig kan je ingrijpen, maar hoe?

Ingrijpen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

De campagne van Sensoa moedigt mensen aan om in te grijpen als ze iets zien gebeuren als ‘omstander’. Er zijn ‘vijf’ manieren, de vijf A’s, om te reageren.

Uiteraard, met telkens de raad om jezelf niet in gevaar te brengen.

  • Anderen betrekken:
    Roep de hulp in van anderen, bijvoorbeeld een vriend(in), iemand van het personeel, iemand met autoriteit of de hulpdiensten ….
  • Afleiding creëren:
    Stel een vraag. Vraag bijvoorbeeld de weg naar het toilet of informeer hoe laat het is. Doe alsof je de persoon die wordt lastiggevallen, kent en begin over iets alledaags.
  • Afzonderen:
    Haal de persoon die het gedrag ondergaat weg uit de situatie. Dat kan door jezelf fysiek tussen hen in te zetten of door één van de betrokken personen (eventueel met een smoesje) mee te nemen naar een andere plaats.
  • Aanspreken:
    Spreek de betrokken personen rechtstreeks aan. Vraag aan de persoon die het gedrag ondergaat of alles oké is. Als je voelt dat het kan, spreek dan ook de persoon die het gedrag stelt aan.
  • Aanwezig blijven:
    Als je op het moment zelf niet echt iets kan doen of je voelt je niet goed op je gemak, kan je altijd in de buurt blijven en nadien een steun zijn voor de persoon die wordt lastiggevallen.

 

De onschatbare waarde van omstanders

Als omstander kan je het gedrag stopzetten, escalatie vermijden en het slachtoffer ondersteuning bieden, wat de gevolgen voor slachtoffers op zowel korte als lange termijn kan verbeteren.  Daarnaast kan je zorgen voor sociale verandering door aan te geven dat het gedrag niet gewenst, maar ook door te tonen dat ingrijpen een goede reactie is.

Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om mee in te staan voor een veilige omgeving.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is immers nooit oké!

 

 

Onze jeugdwerking Krunsj draagt veiligheid hoog in het vaandel en verwerkt omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in hun cursussen voor animatoren. Zo werken ze met het Sensoa Vlaggensysteem en de toolbox ‘(N)iets mis mee’?

Ze hebben ook twee aanspreekpunten integriteit (API’s) die een gepaste opleiding volgden.

Meer informatie?

Lees meer over de 5 A’s en bekijk de getuigenissenfilmpjes op #WijGrijpenIn | Horen zien en praten .