Soms vraag je je misschien af: “ben ik wel gelukkig?” of, “wanneer ben ik gelukkig genoeg?” De geluksdriehoek wil je op weg helpen. Want je hebt gelukkig zelf invloed op hoe je je voelt.
De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwblokken. Ze zijn alle drie belangrijk en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat zie je duidelijk: de blokken passen als puzzelstukjes in elkaar.
Het bouwblok ‘Je goed omringd voelen’ verwijst naar het gevoel dat je warme en vertrouwelijke relaties hebt met de mensen om je heen. Je voelt je oprecht betrokken bij die mensen. Je weet dat je op hen kan rekenen wanneer nodig en dat jij hen ook steunt als zij jou nodig hebben.
Het bouwblok ‘Je goed voelen’ gaat over je ‘emotioneel’ goed in je vel voelen. Dat betekent in de eerste plaats dat je positieve gevoelens kunt ervaren: plezier beleven, interesse hebben in het leven, energie hebben om dingen aan te pakken.
Maar het gaat ook over een veel ruimer gevoel van levenstevredenheid: je ervaart innerlijke rust, je hebt het gevoel dat je wensen en behoeften grotendeels vervuld worden. Ook minder positieve gevoelens hebben een plek in deze bouwblok: ze kunnen én mogen er zijn.
Het derde bouwblok is ‘Jezelf kunnen zijn’: jezelf kunnen aanvaarden en een positieve houding aannemen over jezelf, ook in relaties met anderen.
Je kent jezelf (“Wie ben ik?” “Waar ben ik trots op?”). Vanuit die aanvaarding kan je gemakkelijker een richting kiezen in het leven (“Wat wil ik?” “Wat is mijn doel?” “Wat maakt mijn leven waardevol?”). Je kunt min of meer je eigen weg volgen, zonder dat je je laat leiden door sociale druk. Je hebt controle over je gedachten en gedrag. Dat laat je toe om open te staan voor nieuwe ervaringen.
Onder de driehoek zie je een oranje bol. Die bol kan je uit balans brengen. Dat is niet erg: je moet en kan je niet altijd gelukkig voelen. Soms is de bol groter, soms is hij heel klein. Weet dat de bol er is en stoor je er niet aan. Er is altijd wel iets dat je uit balans brengt. En dat is oké.
Aan elke bouwblok zijn drie vragen gekoppeld die je uitnodigen om na te denken. Er is geen “juist” of “fout” antwoord op de vragen. Maar wanneer je er dieper over nadenkt, stel je misschien vast dat je aan iets wilt werken. En dat kan.