Nieuws

29/01/2018

Griep voorkomen? Ontdek hier onze tips!

Ze werd al geruime tijd aangekondigd, maar na de kerstvakantie was ze uiteindelijk toch daar: de griepepidemie. Voor de meeste mensen staat griep gelijk met een paar dagen uitzieken in bed. Toch is griep niet voor iedereen even onschuldig. Griep maakt elk jaar honderden dodelijke slachtoffers. Vooral ouderen en mensen die al wat zwakker zijn, lopen meer risico’s.

Voorkomen: kies voor het griepvaccin

De belangrijkste tip om griep te voorkomen, is een spuitje met een griepvaccin. Dit kan je eenvoudig regelen bij je huisarts. De huisarts bepaalt ook of een griepvaccin in jouw situatie aangewezen is. Het VNZ draagt gezondheidspreventie hoog in het vaandel. Dat is meteen de reden waarom we een extra terugbetaling voorzien van 5 euro voor het griepvaccin.  Alle leden – ongeacht de leeftijd – genieten van deze terugbetaling.

Let wel: het is zeer belangrijk om het griepvaccin tijdig te nemen. Een vaccin heeft een bepaalde tijd nodig om optimaal bescherming te bieden. Voor het griepvaccin ligt deze periode op een tweetal weken. De ideale periode om het griepvaccin te laten plaatsen, is eind oktober – begin november.

Besmetting vermijden

Griep is een virus dat van mens tot mens overgaat. Met enkele eenvoudige gedragswijzigingen kan je de verspreiding van het griepvirus bemoeilijken.

  • Iemand die veel slaapt en gezond eet, is veel weerbaarder tegen het griepvirus.
  • Vermijd het geven van handen en laat de begroetingskussen
  • Was of schrob regelmatig je handen met zeep. Wrijf ze vervolgens in met een alcoholgebaseerde handgel. Op die manier dood je de virussen op je hand en maak je jezelf niet ziek wanneer je met je handen je gezicht aanraakt.

Toch ziek? Blijf thuis!

Ben je toch  getroffen door het griepvirus? Gun jezelf dan voldoende tijd en blijf thuis. Op die manier genees je het snelst. Na een week ben je opnieuw volledig hersteld. Bovendien geef je de ziekte niet door aan anderen, bijvoorbeeld aan de collega’s op het werk.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht