Menu
Nieuws - 10/02/2020

Hoe maak je een ziekenhuisverblijf zo aangenaam mogelijk?

Een verblijf in het ziekenhuis is zelden leuk. Toch bestaan er een aantal zaken die je kan doen om je ziekenhuisverblijf zo aangenaam mogelijk te maken. We inspireren je met enkele tips. We spreken hier uiteraard over een ziekenhuisverblijf dat je vooraf kan plannen, wat bijvoorbeeld niet het geval is bij een ongeval of plotse ziekte.

  • Bewuste keuze voor een- of tweepersoonskamer

Als ziekenfonds adviseren we altijd om een bewuste keuze te maken tussen een één- of tweepersoonskamer. Deze keuze is persoonlijk. Sommige mensen zijn sociaal ingesteld en kiezen bewust voor een tweepersoonskamer. Andere mensen zijn meer op een persoonlijke privacy gesteld en wensen absoluut een éénpersoonskamer. Ook de reden van je verblijf en het al dan niet verwachte bezoek kan invloed hebben op deze beslissing. Wacht niet tot in het ziekenhuis om deze beslissing te nemen en weeg vooraf de verschillende voor- en nadelen ten opzichte van elkaar af. Bij daghospitalisatie is het raadzaam om niet voor een éénpersoonskamer te kiezen.

De keuze van een éénpersoonskamer heeft immers ook verregaande financiële gevolgen wanneer dit niet gedekt is door je hospitalisatieverzekering. Controleer dit vooraf, zodat je niet onverwacht geconfronteerd wordt met facturen waarin een eigen opleg van soms wel meerdere duizenden euro’s wordt gevraagd. Ontdek hier de mogelijkheden van het VNZ voor een hospitalisatieverzekering.

  • Wat neem je mee?

Denk vooraf na welke spullen je in het ziekenhuis nodig hebt. Je kan niet alles kopen in de winkel, bovendien is alles er veel duurder. Het is ook niet leuk om je bezoekers voortdurend op pad te sturen om spullen voor jou te gaan kopen.

Denk vooraf goed na hoe je de verveling kunt bestrijden. Lees je graag een goed boek? Ben je een fan van het oplossen van kruiswoordraadsels? Heb je nog een filmlijstje dat je graag wilt zien? Haal vooraf het nodige in huis en zorg dat je goed voorbereid naar het ziekenhuis gaat.

  • Verwen jezelf

Een ziekenhuisverblijf vormt in vele gevallen een beproeving. Om je daarbij goed te voelen, adviseren we – wie dit belangrijk vindt – om vooraf nog eens uitgebreid een bezoek te brengen aan de kapper, pedicure en/of schoonheidsspecialist.

  • Organiseer je bezoek

Het krijgen van bezoek is belangrijk om de tijd snel te laten vooruitgaan. Je wilt evenwel niet dat er op één avond vijf bezoekers zich aanmelden, terwijl de avond nadien er niemand langskomt. Organiseer daarom je bezoek. Je kan bijvoorbeeld een afspraak maken dat bezoekers met plannen dit vooraf kunnen melden bij je partner.

  • Maak een overzicht van je medicatie

Wanneer je medicatie gebruikt, maak je hier best vooraf een duidelijk overzicht van. Deze informatie is nodig in het ziekenhuis. Bovendien kan dan bekeken worden welke medicatie je al dan niet in het ziekenhuis moet blijven innemen. Neem alle medicatie ook mee.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?