Nieuws

10/09/2018

Hou je ogen in optimale conditie, ga tijdig naar de oogarts.

Mensen met een goed zicht staan er amper bij stil, maar onze ogen zijn onmisbaar om te kunnen functioneren in onze moderne samenleving. We hebben bovendien slechts één paar ogen, wat het noodzakelijk maakt om er goed zorg voor te dragen. We vinden het allemaal normaal om jaarlijks op preventief onderzoek te gaan bij de tandarts, voor de oogarts vinden we dat al minder vanzelfsprekend.

Voor kinderen bestaat er het medisch schoolnazicht om tijdig te detecteren of er een probleem is met de ogen. Voor volwassenen bestaat deze systematische aanpak niet. Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds vindt het belangrijk dat mensen tijdig naar de oogarts gaan. De expertise van een oogarts valt niet te vergelijken met de commerciële aanpak en een snelle controle in een brillenwinkel. Toch gaat in ons land slechts één op de drie personen langs bij de oogarts. Er valt geen vaste frequentie voor een bezoek aan de oogarts te adviseren, toch is het beter vroeg dan laat een afspraak te maken.

Draag zorg voor je ogen

Zorg dragen voor je ogen is van groot belang. Veel mensen spenderen dagelijks vele uren achter een computerscherm. Respecteer voor je ogen de afstandsregels. De vuistregel is dat de monitor op ooghoogte moet staan.  Voor de juiste afstand tot het beeldscherm reken je best op een armlengte vanuit zitpositie.

Anderen voeren gevaarlijk werk uit, bijvoorbeeld lassen. Voor hen is het cruciaal om de persoonlijke beschermingsmiddelen consequent en correct te dragen. Een ongeluk met je ogen is snel gebeurd.

Onze moderne geneeskunde

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat er wereldwijd maar liefst 285 miljoen blinden en slechtzienden zijn. 90 procent van deze mensen leeft in derdewereldlanden. De belangrijkste oorzaken zijn cataract, ouderdom en diabetes. Dat blindheid en slechtziendheid in onze samenleving relatief veel minder voorkomen, hebben we te danken aan onze uitstekende medische voorzieningen.

Hogere tegemoetkoming na bezoek aan de oogarts

Het VNZ vindt het belangrijk dat mensen tijdig naar de oogarts gaan. Daarom koppelen wij de extra terugbetaling van een bril of lenzen aan een bezoek aan de oogarts. Zo krijg je elke vier jaar 50 euro extra terugbetaald na een bezoek aan de oogarts en bekom je finaal dus 100 euro. Lees hier alles over onze terugbetaling voor brilglazen, monturen en lenzen.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht