Nieuws - 24/06/2020

Wat is de impact van smartphone- en tabletgebruik op het zicht van kinderen?

Het toenemende smartphone- en tabletgebruik bij jonge kinderen heeft een grote impact op mogelijke zichtproblemen. Zo zien oogartsen bijziendheid steeds meer opduiken. Zelfs kleuters riskeren deze oogafwijkingen door overmatig smartphone- of tabletgebruik. Het grote gevaar schuilt in het langdurig focussen op kleine letters. Ogen van opgroeiende kinderen en jongeren zijn tot 21 jaar meer vatbaar voor deze risico’s.

Bijziendheid betekent dat je voorwerpen verder weg minder goed ziet. In ernstige mate riskeer je zelfs netvliesloslating en glaucoom. Het grote probleem bij langdurig smartphone- en tabletgebruik is het langdurig kijken naar kleine schermen en beelden. Dit is voor de ogen van kleuters, kinderen en jongeren meer belastend dan het kijken naar grotere schermen.

Des te jonger de kinderen, des te groter de invloed van dit kijkgedrag op de verdere oogontwikkeling. De oogjes van kinderen tussen 3 en 6 jaar zijn het meest kwetsbaar. In Azië stellen ze al langer een forse toename vast van bijziendheid bij kleuters. Ook in Nederland blijkt uit een onderzoek dat een kwart van de 13-jarigen lijdt aan bijziendheid. Dit zijn uiteraard zeer verontrustende cijfers.

Gebruik met mate!

Net zoals voor vele zaken in het leven geldt ook voor smartphone- en tabletgebruik door kinderen: verbieden is moeilijk, maar doe het met mate. De belangrijkste methode om problemen te voorkomen, is het prikkelen van je kinderen om ver te kijken. Dit doe je het best door je kinderen dagelijks actief te laten buitenspelen. Oogartsen stellen minimaal twee uur per dag voor. Actief buiten spelen is niet alleen gezond voor je ogen, het is ook belangrijk voor de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Wanneer meerdere kinderen samen buiten spelen, bevorder je ook de sociale ontwikkeling. Driedubbele winst dus!

Voorbeeldfunctie van de ouders

Ook hier geldt de belangrijke voorbeeldfunctie van de ouders. Wanneer je zelf voortdurend en langdurig je tablet of smartphone gebruikt, is het moeilijk om strikte limieten te stellen voor je kinderen. Bovendien, ook voor ouders blijft beweging buiten een ontspannend en gezond advies.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Mis geen nieuws

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief