Nieuws

06/08/2018

Je kinderen minder online? Geef het goede voorbeeld en sport samen.

We horen steeds meer ouders zuchten: “Mijn kinderen hebben alleen nog interesse voor hun smartphone en games. Ze komen amper nog buiten en bewegen veel te weinig.” Veel ouders worstelen met de vraag hoe ze het online mediagebruik van hun kinderen binnen de perken kunnen houden. We geven je graag enkele tips mee. 

  1. Goede afspraken beter dan een totaalverbod

In de huidige moderne samenleving lijkt een totaalverbod ons moeilijk haalbaar. Online vaardigheden winnen aan belang op onze arbeidsmarkt. Wel is het belangrijk om goede afspraken te maken. Bovendien heb je als ouder recht op wat sociale controle. Des te jonger het kind, des te meer opvolging is er vereist. Enkele mogelijke afspraken:

  • Bepaalde apps of games mogen niet worden gespeeld.
  • Na een bepaald uur gaat de smartphone of de tablet aan de kant.
  • Het opladen van de smartphone gebeurt niet op de slaapkamers, maar beneden.
  • Pas vanaf een bepaalde leeftijd mag de smartphone mee naar de slaapkamer.
  • Aan tafel laten we de smartphone of tablet buiten handbereik.

Het is vooral van belang om met je kind hierover te praten.

  1. Stimuleer beweging!

Nog beter dan puur beperken, is het positief stimuleren van een gezond alternatief met beweging. Er zijn tal van mogelijkheden, zoals de wekelijkse jeugdbeweging of een sport waarin ze zich ten volle kunnen uitleven. Andere opties zijn thematische jeugdkampen, bijvoorbeeld van Krunsj.

In elk geval raden we ouders vooral aan om zelf het goede voorbeeld te geven. Als je iedere  avond zelf volledig uitgeblust neerploft in je zetel en alleen nog maar televisie kijkt, dan ben je niet echt een rolmodel. Daarom, ga met je kinderen naar buiten en beweeg samen. Of speel nog eens een leuk gezelschapsspelletje. Jullie zullen er samen veel plezier aan beleven.

Hier vind je alle informatie over de jeugdkampen van Krunsj. Kinderen kunnen er naar hartenlust sporten, ravotten en nieuwe vriendjes maken.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht