Nieuws

24/01/2017

Proficiat, je wilt stoppen met roken. Maar hoe?

Om te kunnen stoppen met roken, heb je geen nieuwjaarsfeest nodig. Toch blijkt in de praktijk dat januari voor velen de maand bij uitstek is voor de goede voornemens. En stoppen met roken, hoort daar uiteraard bij. En zoals voor veel hardnekkige gewoontes geldt: het voornemen is sneller uitgesproken dan gerealiseerd. Je staat er gelukkig niet alleen voor. Met deze blog zetten we je op weg om je voornemen om te stoppen met roken effectief in de praktijk te brengen.

De motivatie: je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen

Roken is slecht voor je gezondheid, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Tal van wetenschappelijke onderzoeken legden al het verband tussen roken en verhoogde risico’s op vooral long- en andere kankers.

Roken schaadt ook anderen. Denk maar aan de toekomstige mama en de baby in haar buik. De wetgever heeft al tal van regels ingevoerd die roken op de werkvloer, op restaurant en in café verbiedt. Wie vandaag op café nog een sigaret opsteekt, krijgt meteen verontwaardigde blikken over zich heen. Enkele jaren geleden vonden we dit nog heel gewoon…

De aanpak: voor elk wat wils

Er bestaan verschillende methodes om te stoppen. Wat voor de ene niet lukt, is dan weer dé methode voor de andere. Samengevat onderscheiden we vijf methodes om te stoppen met roken:

  • Via individuele begeleiding
  • Via begeleiding in groep
  • Met telefonische of online begeleiding
  • Met ondersteuning van medicatie
  • Met behulp van alternatieve methodes zoals hypnose, acupunctuur,…

Meer info over de verschillende rookstopmethodes vind je hier.

Je staat er niet alleen voor

Zowel bij individuele begeleiding, begeleiding in groep als bij telefonische begeleiding kan je rekenen op de ondersteuning door experts: tabakologen. Vaak hebben deze een eigen praktijk waar je terecht kan voor een begeleidingstraject. Je vindt hier een overzicht van de erkende tabakologen.

Mogelijk start er binnenkort een ‘stopcursus’ bij jou in de buurt. Ontdek hier het lokaal aanbod.

De centen: je ziekenfonds ondersteunt je

Via de telefoonhulplijn Tabakstop – bel naar 0800 111 00 – krijg je gratis hulp en advies van tabakologen. Zelfs drie maanden gratis telefonische coaching is mogelijk.

Sinds kort voorziet de Vlaamse overheid en jouw ziekenfonds een gedeeltelijke terugbetaling van een tabakoloog via een puntensysteem. Meer weten? Surf even naar www.vnz.be.  Contacteer ons gerust voor meer info op 015 28 90 90 of info@vnz.be.

Via het aanvullend voordelenpakket geniet je bij VNZ jaarlijks tot 25 euro tussenkomst voor ‘Rookstopmiddelen’. Bekijk hier de voorwaarden.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

" "