Nieuws - 11/07/2017

Je kindje leren zwemmen? Misschien start je dan best eerst met een cursus watergewenning.

De leeftijd waarop je kan starten met zwemlessen varieert. Sommige experts spreken van 7 à 8 jaar, wanneer het kind al voldoende motorische basisvaardigheden heeft ontwikkeld. Andere bewegingsdeskundigen stellen dat zwemlessen al mogelijk zijn vanaf 4 à 5 jaar. In elk geval is het belangrijk om pas met zwemlessen te starten als je kind zich helemaal vertrouwd en ontspannen voelt in het zwembad. Daarom begin je best eerst met een cursus watergewenning.

Als ouder vind je het belangrijk dat je kinderen zo snel mogelijk leren zwemmen. Het hoort ongetwijfeld tot de belangrijke basisvaardigheden die je jouw kind wilt aanleren. Bovendien wil je absoluut een nachtmerrie vermijden. Elke zomer gebeuren er ongelukken met jonge kindjes die onbezorgd en onbekommerd in de buurt van een vijver of zwembad spelen. Eén ogenblik van onoplettendheid…

Vaardigheid voor het leven

Daarnaast is zwemmen voor een kind ook gewoon leuk én ontspannend. Kinderen bevorderen door het leren zwemmen hun fysieke en motorische ontwikkeling. Correct leren zwemmen is, net zoals fietsen, een vaardigheid voor het leven.

Niet alle peuters, kleuters of jonge kinderen springen met veel zwier in het zwembad. Voor sommige kindjes is een blik op het felblauwe zwembadwater al voldoende om te trillen van angst. Anderen durven dan wel schoorvoetend in het water, maar zijn bevreesd dat hun hoofdje nat wordt. Laat staan dat ze even onder water durven.

Onbevreesd en ontspannen plonzen

Vooraleer het zinvol is om zwemles te volgen, is het belangrijk dat kinderen onbevreesd en ontspannen in het water plonzen. Wanneer dit niet het geval is, forceer je best niets én start je met een cursus watergewenning. Stap voor stap ontdekt je kind dat waterangst niet hoeft én dat je fijn kan spelen in het water. Met kleine stapjes wordt– samen met andere kinderen – de angst voor water overwonnen. Dit gebeurt op een speelse manier. Pas wanneer een kind zich volledig ontspannen voelt in het water, kan het leren zwemmen.

Waar cursussen watergewenning?

Tal van verenigingen organiseren cursussen watergewenning. Waarschijnlijk gebeurt dit ook in het zwembad in jouw buurt. Informeer je hiervoor bij de sportdienst van jouw stad of gemeente.

Terugbetaling?

Als ziekenfonds ondersteunt het VNZ via de aanvullende verzekering de aansluiting bij een sportclub. Zo betalen we jaarlijks 30 euro terug als tegemoetkoming voor het lidgeld. Daarbij beschouwen we een cursus watergewenning als sport, zodat je in aanmerking komt voor een terugbetaling. Je leest hier alles over dit voordeel van onze aanvullende verzekering.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer info over

Sport- of fitnessclub

Interesse in het VNZ?

Word meteen lid of ontvang vrijblijvend ons infopakket

  • Al 133.934 tevreden leden
  • Uitstekende, persoonlijke service
  • 42 kantoren in heel Vlaanderen
  • IJzersterke voordelen
  • Schenking van 1 euro aan G-Sport Vlaanderen bij elk nieuw lid