Nieuws - 21/12/2020

Waarom overweeg je best een kostendekkende hospitalisatieverzekering?

Patiënten met ernstige ziektesymptomen verblijven vaak langere tijd in het ziekenhuis. Door de ereloonsupplementen die niet worden terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering, kan een langdurig ziekenhuisverblijf ook financieel zwaar doorwegen. Wil je vanuit een persoonlijke keuze zeker verblijven op een éénpersoonskamer tijdens je ziekenhuisverblijf? Overweeg dan tijdig de hospitalisatieverzekering HospiPlus van het VNZ.

 

De keuze van kamer is bij een ziekenhuisopname van groot belang en bepaalt in grote mate de hoogte van de eindfactuur die je zelf moet betalen. Naast een meerpersoonskamer of een tweepersoonskamer, kan je ook kiezen voor een éénpersoonskamer. Dit is een persoonlijke keuze, bijvoorbeeld omdat je veel belang hecht aan je privacy. Andere patiënten vinden juist sociaal contact belangrijk en kiezen bewust voor een meerpersoonskamer.

 

Deze keuze heeft ook verregaande financiële gevolgen. Als je opteert voor een éénpersoonskamer dan mogen er zowel kamer- als ereloonsupplementen aangerekend worden. Deze lopen mogelijk bijzonder hoog op bij een langdurig verblijf. Deze extra kosten mogen niet aangerekend worden wanneer je verblijft op intensieve zorgen. Wanneer je evenwel aan de beterhand bent en de intensieve zorgen verlaat, dan geldt op dat moment de vrije kamerkeuze, met het risico op bijkomende kosten.

 

Terugbetaling ziekenhuiskosten

Wanneer je kiest voor de kostendekkende hospitalisatieverzekering HospiPlan of HospiPlus van het VNZ, ben je grotendeels beschermd tegen deze bijkomende ziekenhuiskosten. Dit omvat de verblijfskosten in zowel een éénpersoonskamer (HospiPlus)  als tweepersoonskamper (HospiPlan), alle geneesmiddelen tijdens de opname, de kosten van een dagopname bij aanrekening van een ligdag en de erelonen tot 100 % bovenop het RIZIV-tarief bij HospiPlan en 200 % bij HospiPlus. Voor een éénpersoonskamer betaal je een eenmalige vrijstelling van 125 euro (per kalenderjaar). Deze vrijstelling geldt niet voor een twee- of meerpersoonskamer.

 

Extra tussenkomsten

Naast de volledige terugbetaling van bovenstaande kosten, geniet je nog andere tussenkomsten met maximumbedragen per kalenderjaar. Bekijk hier de volledige lijst met kosten die worden terugbetaald.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Mis geen nieuws

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief