Nieuws

27/12/2017

Laat het frisse pintje of lekker wijntje gerust smaken, maar wees alert.

Er is niets mis met af en toe een fris pintje of een lekker wijntje. Maar zoals bij veel zaken geldt ook hier dat overdaad schaadt. Dat geldt allereerst voor het te stevige avondje uit, waarbij je de dag nadien een fikse kater te verwerken krijgt. Alcohol kan anderzijds ook snel uitgroeien tot een structureel probleem. In dat geval spreken we over een fysische en lichamelijke afhankelijkheid of zelfs van een (zware) verslaving.

December is de maand bij uitstek om even stil te staan bij alcoholgebruik. Veel mensen drinken onbewust. Dit betekent dat ze bij een receptie of een horecabezoek automatisch iets alcoholisch bestellen, zonder even na te denken over de mogelijke alternatieven. Alcohol als gewoonte, zeg maar.

Steeds meer horecazaken investeren veel tijd en moeite om lekkere alcoholvrije alternatieven uit te werken. Het loont vast en zeker eens de moeite om dit te proberen. Gegarandeerd kom je tot de vaststelling dat het niet altijd alcohol moet zijn.

Neem je verantwoordelijkheid

Dit neemt niet weg dat het perfect kan gebeuren dat je op een gezellig feestje eens te diep in het glas kijkt. Op zich hoeft dit geen ramp te zijn. Uiteraard betekent dit meteen ook dat je absoluut niet kan rijden. Wie verantwoordelijk genoeg is om op een verantwoorde wijze alcohol te gebruiken, kan ook een nuchtere BOB regelen of zorgen voor een slaapplaats op locatie.

Wanneer het een verslaving wordt

We associëren alcohol vooral met gezelligheid, maar voor sommigen wordt het een manier om hun problemen of zorgen te vergeten. In dat geval loert een verslaving zeer snel om de hoek. Afkicken is in dat geval absoluut geen evidentie. Er bestaan tal van mogelijkheden, gaande van een vrijwillige aansluiting bij een AA-vereniging tot en met een residentiële opname.

In elk geval verwoest een langdurige alcoholverslaving je volledige leven. Dat geldt zowel voor je persoonlijke gezondheid als je relatie met naasten. Daarom één advies: ga steeds bewust om met alcohol, ook als gaat het om slechts enkele pintjes of een flesje wijn.

Wil je meer weten over alcohol en de risico’s? Bezoek dan de rubriek ‘Alcoholgebruik’ in ‘Gezonde gewoontes’ op www.vnz.be.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht