Nieuws

25/10/2017

Lancering nieuwe kaart voor personen met een handicap

Personen met een handicap vertegenwoordigen meer dan 15% van onze bevolking. In het verleden hadden zij vaak moeilijkheden om hun handicap te bewijzen aan de kassa van een museum, attractiepark of sportcentrum. Voor aanbieders van cultuur, sport en vrije tijd was het dan weer niet eenvoudig om vast te stellen of iemand in aanmerking kwam voor een korting, een voorbehouden plaats of een ander voordeel.

Om deze reden zag het ‘European Disability Card’-project het levenslicht. Het voorziet in een kaart die bewijst dat een persoon een handicap heeft. Met deze kaart kan men gemakkelijker voordelen voor personen met een handicap vragen bij deelnemende instellingen voor sport, cultuur en vrije tijd, zonder doktersbriefjes of attesten nodig.

De kaart werd vorige week officieel voorgesteld. Voortaan kunnen personen die erkend zijn door of die hulp krijgen van één van de vijf instellingen die belast zijn met het integratiebeleid voor personen met een handicap (FOD Sociale Zekerheid, VAPH, AViQ, PHARE of DSL) de kaart aanvragen.

De European Disability Card is een Europees project en de kaart kan gebruikt worden in België, Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië. Heel wat partners zoals Mini-Europa, de Grotten van Han of de Zoo van Antwerpen, maken al deel uit van het netwerk dat de kaart aanvaardt. In de toekomst wordt dit nog uitgebreid. Partners hebben zelf de vrijheid om de aard van voordelen te bepalen waarvoor de European Disability Card gebruikt kan worden. Het kan gaan om reeds aangeboden of nieuwe voordelen voor personen met een handicap zoals kortingen, audiogidsen, voorbehouden plaatsen, passen om niet aan te hoeven schuiven etc.

Meer info: http://eudisabilitycard.be/nl/nieuws/lancering-van-de-european-disability-card-belgie.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht