Menu
Nieuws - 01/12/2019

Werken aan je mentale gezondheid, ook in de winter

Nat, koud en vroeg donker. Voor sommigen staat de winter synoniem voor gezelligheid. Voor anderen is de winter met grote voorsprong de minst fijne periode van het jaar. Veel mensen voelen zich minder goed in hun vel in de donkere wintermaanden. Daarom geldt voor de winter nog meer dan voor de zomer: ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Voldoende bewegen, dus. Wie echt kampt met een mentale dip of met psychologische problemen, raden we professionele hulp aan. Veel mensen wachten – uit schaamte of andere drempels – jammer genoeg veel te lang om psychologische ondersteuning in te schakelen.

Met een heerlijk zonnetje en aangename temperaturen is het heel wat makkelijker om je goed in je vel te voelen. Als de zon schijnt,  zijn we van nature gelukkiger. Bovendien heb je dan meer zin om buiten te komen en te bewegen. De winter daarentegen is met zijn koude en duisternis eerder een mistroostige periode. Toch is het belangrijk om ook in de winter voldoende te bewegen en te genieten van de buitenlucht. ‘Fit in je hoofd’ hangt sterk samen met ‘Fit in je lichaam’. Niet voor niets hanteert het VNZ de slagzin ‘Meer bewegen is dik oké!’

Preventie voor mentale gezondheid

Naast je fysieke welzijn verdient ook je mentale gezondheid de nodige aandacht. Sporten is slechts één van de vele facetten. Ook aan je mentale gezondheid kan je preventief werken. Zo organiseert het VNZ via GezondPlus regelmatig gratis lezingen en informatieavonden over een thema dat verband houdt met een bepaald facet van psychisch welzijn. Hou daarom zeker onze activiteitenkalender in de gaten. Bekijk hier online onze activiteitenkalender voor de komende maanden.

Professionele psychologische hulp

Wie kampt met zijn mentale gezondheid, zoekt best zo snel mogelijk professionele psychologische hulp. Gelukkig groeit dit besef ook stilaan bij de overheid en wordt er voor het eerst werk gemaakt van een terugbetaling van een bezoek aan een psycholoog. De wettelijke terugbetaling geldt voor jaarlijks vier tot acht bezoeken aan een erkend klinisch psycholoog of orthopedagoog.  Helaas wel niet voor iedereen!

Met deze terugbetaling zet de overheid alvast een eerste stap in de goede richting, al is de uitwerking voorlopig nog alles behalve perfect.  De aanvullende verzekering van het VNZ voorziet al vele jaren een terugbetaling van tien euro per sessie. Deze terugbetaling geldt met een jaarlijks maximum van 100 euro voor jongeren tot en met 18 jaar en van 50 euro voor volwassenen. Meer informatie over de terugbetaling van het VNZ vind je hier.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?