Menu
Nieuws - 20/07/2016

Nieuwe diabetesconventie sedert begin juli

De nieuwe diabetesovereenkomst voor de begeleiding van volwassen diabetici voorziet, vanaf 1 juli 2016, de terugbetaling door de ziekteverzekering van een nieuwe methode om het glucosegehalte in het bloed te bepalen via een sensor op de huid.
Voortaan kunnen mensen die in de conventie opgenomen zijn, kiezen voor de klassieke vingerprikmethode of de sensormethode. De terugbetaling hangt af van de groep waartoe men behoort.

Tot groep A behoren mensen met diabetes type 1:

  • Ze krijgen een volledige terugbetaling van sensoren en glycemiestrips.
  • Ze hebben recht op max. 140 strips per maand als men kiest voor de vingerprikmethode en een volledige terugbetaling als men kies voor de sensormethode.

Tot groep B behoren mensen met diabetes type 2 en complexe injectietherapie:

  • Ze hebben recht op max. 120 strips per maand als men kiest voor de vingerprikmethode en een gedeeltelijke terugbetaling als men kiest voor de sensormethode.

Tot groep C behoren mensen die tijdelijk in de conventie worden opgenomen door een tijdelijke ontregeling in glucosegehalte door een acute verwikkeling zoals bijvoorbeeld chemotherapie:

  • Ze hebben recht op max. 25 strips per maand als men kiest voor de vingerprikmethode en een gedeeltelijke terugbetaling als men kiest voor de sensormethode.

De nieuwe methode
Flash glucose monitoring of de sensormethode biedt verschillende voordelen ten opzichte van de klassieke vingerprikmethode. De sensor kan gedragen worden tijdens het zwemmen of douchen en de metingen gebeuren door over de sensor te wrijven, zelfs door de kleding.

Wanneer men echter nog symptomen van een hypo heeft of sterk dalende bloedglucose kan het toch nog nodig zijn om een vingerprikmeting uit te voeren.

Patiënten die reeds een diabetesconventie hadden, kunnen geen gebruik maken van de sensor zonder een nieuwe aanvraag. Ze genieten nog wel van de oude conventievoordelen zo lang het akkoord geldig is. Enkel voor groep C daalt in dat geval het aantal strips van 30 per maand naar 25.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?