Nieuws

07/06/2018

Op 14 juni zeggen we een enorme ‘dankjewel’ aan alle bloedgevers.

‘Bloed geven, doet leven’. Zelden bevat een slagzin zoveel waarheid. Pas wanneer je na een ongeval zelf ooit bloed nodig hebt, besef je het belang van een voldoende grote bloedvoorraad. Deze bloedvoorraad kan alleen op een niveau gehouden worden, wanneer er zich doorheen het jaar voldoende vrijwilligers aandienen om bloed te geven. Er is trouwens geen enkele reden om zelf geen vrijwilliger te worden.

 Het Rode Kruis is in Vlaanderen de grootste organisatie voor bloeddonatie. Medewerkers van het Rode Kruis Vlaanderen organiseren vrijwel elke avond op meerdere locaties een bloeddonatieavond waar vrijwilligers zich kunnen aandienen. Alles verloopt uitermate professioneel. Je wordt opgewacht door een vriendelijk en professioneel team van dokters, verpleegkundigen en vrijwilligers.

Extra medische controle

Na het invullen van een anoniem vragenformulier, volgt een kort gesprek met de dokter waarbij je bloeddruk wordt genomen. Wanneer je al eerder bloed hebt gegeven, dan bekijkt de dokter je bloedwaarden. Op die manier vormt bloedgeven een extra medische controle.

Wanneer de dokter beslist dat je bloed mag geven, mag je gaan liggen in een comfortabele zetel. Na een klein prikje verloopt het bloedgeven zelf volledig pijnloos. Het duurt niet langer dan een kwartiertje. Nadien krijg je nog een bonnetje om iets te drinken en te smullen én een waardebon om te sparen voor een leuk cadeau.

Bijzonder mooi gebaar

Uiteraard is het cadeautje vooral symbolisch, want echte bloedgevers doen dit vooral om anderen te helpen. Het is eigenlijk een bijzonder mooi gebaar. Je geeft een beetje van je eigen bloed af, om zieke mensen en slachtoffers van een ongeval te helpen. Wie weet heb jij ooit bloed nodig?

Als ziekenfonds zien we dagelijks het belang van bloedgeven voor onze samenleving. Het VNZ ondersteunt dan ook graag elke actie of dag om bloedgeven positief in de kijker te zetten.

Wil je meer weten over hoe je bloed kan geven? Waar is het Rode Kruis Vlaanderen vandaag aanwezig om bloed te geven? Ontdek het hier.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht