Nieuws

14/04/2017

Ben jij in orde met al je vaccinaties?

Van 23 tot 29 april vindt de Europese Vaccinatieweek plaats. Hier en daar klinkt er wel eens kritiek op vaccineren, maar niemand kan ontkennen dat grootschalige vaccinatiecampagnes de afgelopen decennia een aantal ernstige ziektes bij kinderen en volwassenen volledig of zo goed als hebben uitgeroeid. Vaccinaties passen perfect in het groeiende belang van preventie binnen onze gezondheidszorg. Dat is meteen ook de reden waarom ziekenfondsen zoals het VNZ voorzien in extra terugbetalingen wanneer de wettelijke ziekteverzekering geen of slechts een gedeeltelijke terugbetaling garandeert.

Vaccineren is niet alleen belangrijk voor jonge kinderen. In 2016 stond de Vaccinatieweek in Vlaanderen in het teken van de mazelen. Alle personen tussen 20 én 45 jaar die nog geen twee vaccinaties hadden gekregen in hun kinderjaren, konden tot eind 2016 de vaccins alsnog gratis verkrijgen bij hun huisarts. Twee vaccins tegen mazelen bieden bescherming voor het leven.

Vooral belangrijk voor kinderen

De overheid en organisaties zoals Kind & Gezin besteden bijzonder veel aandacht aan het vaccineren van baby’s en jonge kinderen. Denk daarbij maar aan de vaccinatieprogramma’s tegen hersenvliesontsteking, mazelen, bof, rubbella, het rotavirus,… Daarnaast zijn er uiteraard nog de gekende volwassenenvaccins tegen de griep en de vaccins wanneer we op reis gaan naar tropische oorden.

Terugbetalingen

In vergelijking met het verleden betaalt de overheid veel meer vaccins terug via de wettelijke ziekteverzekering. Daarnaast bieden ziekenfondsen zoals het VNZ via de aanvullende verzekering extra terugbetalingen. Bij het VNZ krijg je 50 % terugbetaald van alle vaccins waarvoor geen wettelijke terugbetaling geldt. Deze terugbetaling is mogelijk tot een maximum van 75 euro per jaar. De regeling geldt ook voor reisvaccins, voor alle leeftijden.

Voor griepvaccins voorziet het VNZ een terugbetaling van 5 euro, tenminste als dit vaccin voor jou iets kost. Veel specifieke risicogroepen, zoals ouderen, krijgen dit vaccin vrijwel volledig kosteloos.

Ben je het overzicht van je vaccinaties kwijt, dan kan Vitalink een oplossing zijn. Via (Patient HealthViewer’ vind je een overzicht van je vaccinaties, de medicatie die je gebruikt en de bevolkingsonderzoeken naar kanker. Zo hoef je geen vaccinatieboekje meer bij te houden en voorkom je dubbele vaccinaties. Alle info op www.vnz.be/elektronisch-patientendossier/vitalink-patient-healthviewer.

Lees hier alles over het terugbetalen van vaccins door het VNZ.

Het VNZ beschouwt de Europese vaccinatieweek als het ideale moment om even stil te staan bij het belang van vaccineren.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

" "