Nieuws

10/08/2017

In orde met je ziekteverzekering op reis? Prima, vertrekken maar!

Het laatste waar je aan wil denken als je op reis vertrekt, is de kans dat je ziek wordt of slachtoffer van een ongeval. Toch sta je voor je vertrek best even stil over wat er kan foutlopen. Als het effectief misloopt, is het belangrijk dat je ziekteverzekering volledig in orde is. We zetten in deze blog de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Wie op reis vertrekt, wilt zich optimaal ontspannen. Gedaan met de stress, een tijdje geen computer en administratie meer. Al is de kans klein dat jij of je reisgezellen medisch iets aan de hand krijgen, toch is het van groot belang om alle formaliteiten voor je reisverzekering te vervullen vooraleer je vertrekt.

  • Als je reist naar een land van de EU

In principe ben je dan gedekt door je ziekteverzekering. Het is wel belangrijk om een Europese Ziekteverzekeringskaart op zak te hebben voor alle gezinsleden. Deze kaarten vraag je gratis aan bij je ziekenfonds. Daarbij let je best op de vervaldatum en vraag je tijdig nieuwe kaarten aan. Met deze kaart bewijs je in elk land van de EU dat je afdoende gedekt bent door de ziekteverzekering.

Wanneer je een medische interventie nodig hebt, bel dan  meteen naar Mutas op het nummer 32 2 272 09 00. Een tip: sla dit nummer op in je gsm. In tijden van stress en spanning is het praktisch om dit nummer bij de hand te hebben.

Bekijk hier welke landen de Europese Ziekteverzekeringskaart aanvaarden en hoe je deze moet gebruiken.

  • Reis je naar een ander land?

Voor een aantal landen geldt de Europese Ziekteverzekeringskaart niet, maar heb je een specifiek document nodig. Dit formulier is vereist om je dringende medische kosten terugbetaald te krijgen. Het geldt in deze landen als bewijs dat je correct verzekerd bent. Je kan het juiste formulier per land gratis aanvragen via je ziekenfonds. Het gaat daarbij vooral om de niet-Europese landen rond de Middellandse Zee zoals Marokko, Tunesië en Turkije, en een aantal landen uit ex-Joegoslavië, zoals Bosnië-Herzegovina, Servië en Montenegro.

Ook hier is het belangrijk om meteen Mutas te contacteren wanneer je in het buitenland onverwacht beroep moet doen op de ziekteverzekering.

Ontdek hier de procedure en over welke landen het gaat.

  • Wat als er geen dekking vanuit de ziekteverzekering is?

Bij reizen naar landen buiten de EU adviseren wij steeds om een privé reisverzekering af te sluiten. Deze beschermt je tegen de soms torenhoge kosten die verbonden zijn aan een dringende medische opname in sommige landen.

PS. Ga je met je auto naar het buitenland? Denk dan ook aan een autopechverzekering. Het is altijd nuttig om bij pech of panne meteen een technische oplossing

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

" "