Menu

Hoe aansluiten bij een mutualiteit voor de ziekteverzekering?

Het aansluiten bij een mutualiteit – ook ziekenfonds genaamd – is in ons land verplicht en noodzakelijk om van de wettelijke ziekteverzekering te genieten. In principe is dit bijzonder eenvoudig en verloopt het aansluiten bij een mutualiteit bijzonder snel. Er geldt geen wettelijke wachttijd. Elk ziekenfonds biedt dezelfde wettelijke terugbetalingen. Wel verschillen de mutualiteiten onderling wat betreft de aanvullende voordelen en extra terugbetalingen die je krijgt dankzij de jaarlijkse ledenbijdrage. Voor je kiest om aan te sluiten bij een bepaalde mutualiteit, adviseren we steeds om grondig te vergelijken. Ontdek hier alvast de extra terugbetalingen en voordelen van het VNZ. Hoe moet je bij het VNZ als mutualiteit aansluiten? Wij bieden vier manieren aan om eenvoudig lid te worden.

Naast aansluiten bij een mutualiteit als je de ouderlijke woning verlaat, kan je ook altijd overstappen als je lid bent van een ander ziekenfonds. Ook dit is bijzonder eenvoudig. Als je wilt aansluiten bij of overstappen naar het VNZ als mutualiteit, dan regelen wij de volledige administratieve opvolging.

Ontdek onze aanvullende voordelen en terugbetalingen

Na het aansluiten bij een mutualiteit geniet je in ons land van dezelfde wettelijke terugbetalingen dankzij de verplichte ziekteverzekering. Voor deze verplichte ziekteverzekering maakt het geen verschil bij welke mutualiteit je aansluit. Wel zijn er verschillen wat betreft de extra voordelen en terugbetalingen. Zo werkte het VNZ een aantrekkelijk voordelenpakket uit voor elke leeftijd.

Jonge ouders genieten van een interessante geboorte- en adoptiepremie en de premies voor luiers. Leden van andere leeftijden halen jaarlijks mooie voordelen uit de terugbetalingen van het lidmaatschap van sport- of fitnessclubs, psychologische bijstand, vaccinaties, tandzorgen of terugbetaling van brillen en lenzen. We geven hiermee slechts enkele voorbeelden.

Ontdek hier ons volledig overzicht. Het VNZ hecht het grootste belang aan keuzevrijheid. Voor geen enkele terugbetaling van producten of diensten ben je gebonden aan vaste aanbieders. Jij beslist zelf waar en wat je aankoopt.

Hoe kan je aansluiten een mutualiteit zoals het VNZ?

  1. Regel je lidmaatschap snel en eenvoudig online
  2. Maak een afspraak in één van onze 45 kantoren
  3. Maak een videoafspraak
  4. Wij komen op afspraak bij je thuis langs

Extra terugbetalingen?

Wil je naast de verplichte ziekteverzekering en het aanvullend pakket aan terugbetalingen en voordelen genieten van extra bescherming. Kies dan voor één van onze optionele verzekeringen:

Samen voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl staat centraal binnen de visie van het VNZ. Samen maken we hier op talrijke manieren werk van. Ontdek hier alles over onze aanpak als preventief ziekenfonds.

Unieke missie

Als ziekenfonds is het VNZ fier op zijn onafhankelijkheid en neutraliteit. Als Vlaams ziekenfonds streven we naar een klantgerichte dienstverlening. We zijn ongebonden van elke politieke partij, vakbond of maatschappelijke koepel. Lees hier alles over onze missie.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?