Menu

Meer weten over de Vlaamse zorgverzekering?

De Vlaamse zorgverzekering heet tegenwoordig officieel Vlaamse sociale bescherming. Elke Vlaming die ouder is dan 26 jaar betaalt jaarlijks verplicht een bijdrage voor de Vlaamse zorgverzekering. Ieder jaar betaal je hiervoor per aangesloten volwassen lid een zorgpremie van 54 of 27 euro, afhankelijk van je inkomen. De inkomsten van de Vlaamse zorgverzekering worden gebruikt om een zorgbudget te voorzien voor 300.000 hulpbehoevende mensen. Deze mensen – zwaar zorgbehoevend of met een beperking – krijgen vanuit de zorgverzekering een maandelijkse tegemoetkoming van de Vlaamse zorgverzekering. Als je je jaarlijkse bijdrage niet betaalt, riskeer je een boete die varieert van 100 tot 250 euro.

De Vlaamse zorgverzekering is een verplichte verzekering waarbij de ziekenfondsen instaan voor de inning van de jaarlijkse bijdragen. Iedereen is verplicht om zich aan te sluiten bij een ziekenfonds, zodat je geniet van de wettelijke ziekteverzekering. Deze voorziet voor iedereen dezelfde terugbetalingen en tussenkomsten bij ziekte of hospitalisatie.

Daarnaast voorziet elk ziekenfonds via de jaarlijkse ledenbijdrage nog een pakket aanvullende voordelen en extra terugbetalingen. Als je overtuigd bent door de voordelen die het VNZ biedt, kan je eenvoudig lid worden.

Voor wie is de zorgverzekering?

Dankzij de jaarlijkse inkomsten van de zorgverzekering bouwde Vlaanderen een pakket aan steunmaatregelen uit voor specifieke doelgroepen:

  • Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden (130 euro per maand)
  • Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (afhankelijk van inkomen en zorgzwaarte, maximum 594 euro per maand)
  • Het zorgbudget voor mensen met een handicap (basisondersteuningspakket van 300 euro per maand)

Lees hier meer over de Vlaamse zorgverzekering.

Waarom aansluiten bij een ziekenfonds?

Aansluiting is verplicht, toch is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Naast de wettelijke ziekteverzekering heeft elk ziekenfonds nog een pakket aan extra voordelen en terugbetalingen. Het VNZ biedt hier voordelen voor elke leeftijd. Denk daarbij aan de geboorte- en adoptiepremie of luiers voor jonge ouders. Terugbetalingen als het lidmaatschap van sport- of fitnessclub, psychologische bijstand, vaccinaties, tandzorgen of terugbetaling van brillen en lenzen richten zich dan weer op uiteenlopende leeftijdsgroepen.

Naast de verplichte wettelijke en de aanvullende ziekteverzekering biedt het VNZ nog een brede waaier aan van extra mogelijkheden: tandverzekering, hospitalisatieverzekeringen en het MaxiPlan voor extra terugbetalingen van remgelden.

Hoe lid worden van het VNZ?

Wij tellen 45 kantoren en 230 postbussen in Vlaanderen. Daarnaast investeren we sterk in een klantgerichte online dienstverlening. Je kan lid worden op vier manieren:

  1. Regel je lidmaatschap online
  2. Maak een afspraak in één van onze kantoren
  3. Met videoafspraak
  4. Wij komen bij je thuis langs

Unieke missie

Het VNZ is Vlaams, bewust neutraal en dus ongebonden. Wij zijn dan ook volledig onafhankelijk van vakorganisaties, politieke partijen of maatschappelijke koepels. De vrijheid van de patiënt en de zorgverstrekker staat bij ons centraal. Lees hier alles over onze missie.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?