Menu

De unieke gezondheidszorg in Vlaanderen

Ons land staat bekend als een land met een uitstekende gezondheidszorg. Het is ook niet verwonderlijk dat bijvoorbeeld veel Nederlanders naar Vlaanderen komen voor gezondheidszorg. In ons land wordt er immers veel aandacht besteed aan alle facetten van de zorg. 

Er zijn niet veel voorwaarden waaraan voldaan moet worden om te beschikken over sociale dekking. Men dient alleen bij te dragen aan de ziekte- en invaliditeitsverzekering en ingeschreven te zijn bij een ziekenfonds.

Hoe genieten van de voordelen van gezondheidszorg in Vlaanderen? 

Unieke gezondheidszorg

Eigenlijk beschikken we in Vlaanderen over een unieke gezondheidszorg, waarbij ieder toegang heeft tot de beste zorg en zelf de keuze heeft in wie zijn huisarts of tandarts wordt.

Vlaanderen kiest voluit voor de eerste lijn, waarbij de huisarts centraal staat. Ook het Globaal Medisch Dossier (GMD) slaat vooral aan in Vlaanderen. De huisarts is dus de centrale spil die waar nodig zal doorverwijzen naar de duurdere gespecialiseerde geneeskunde.

Gezondheidszorg moet Vlaamse bevoegdheid zijn

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds wil dat de gezondheidszorg een bevoegdheid wordt van Vlaanderen. Deze vraag is bovendien legitiem omdat ze ondersteund wordt door een meerderheid in het Vlaams Parlement én herhaaldelijk opgenomen is in de Vlaamse regeerverklaring.

Wij vinden het belangrijk dat er ook in het sociale middenveld spelers aanwezig zijn die deze Vlaamse verzuchting ondersteunen. Wie deze idee mee ondersteunt, kan ons alleen maar sterker maken zodat de roep om een Vlaamse gezondheidszorg ook vanuit het middenveld steeds duidelijker wordt.

Meer informatie of lid worden?

Meer informatie over onze visie over de gezondheidszorg in Vlaanderen bezorgen we je graag tijdens een persoonlijk gesprek. Wil je lid worden van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds? Ook dat kan. Maak hier een afspraak.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?