Menu

Hoe een geschikte ziekenkas kiezen?

Een ziekenkas kiezen doe je best weloverwogen. Naast de wettelijk verplichte ziekteverzekering die voor iedereen hetzelfde is, geniet je bij elke ziekenkas via de ledenbijdrage ook nog van extra voordelen en terugbetalingen. Bij het kiezen van een ziekenkas hou je hier best rekening mee. Het VNZ werkte een aantrekkelijk pakket met extra voordelen en terugbetalingen uit, gericht op alle leeftijden. Daarnaast staat keuzevrijheid steeds centraal bij het VNZ. Wij werken niet met vaste aanbieders of productkeuzes. Ook klantvriendelijkheid en een uitgebouwde online dienstverlening vinden we bijzonder belangrijk. Naast onze sterke aanvullende verzekering bieden we onze leden ook nog mogelijkheden voor extra bescherming, zoals een tand- of hospitalisatieverzekering. Ben je bij het kiezen van een ziekenkas overtuigd geraakt van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ). Word dan hier eenvoudig lid.

In ons land is het verplicht om aan te sluiten bij een ziekenfonds of mutualiteit. Het kiezen van een ziekenkas komt vaak pas aan de orde wanneer iemand het ouderlijk huis verlaat. Al te vaak kiezen mensen niet bewust voor een ziekenkas, maar nemen ze gewoon hetzelfde ziekenfonds als hun ouders. Hiermee laten ze potentieel heel wat interessante voordelen en mogelijkheden liggen. Wij adviseren steeds om bewust een ziekenkas te kiezen die zo sterk mogelijk aansluit bij jouw behoeftes en verwachtingen.

Het kiezen van een ziekenkas heeft geen enkele invloed op de verplichte wettelijke ziekteverzekering. Iedereen geniet daarbij van dezelfde RIZIV-terugbetalingen. Wel is het belangrijk om het bijkomend pakket van extra voordelen en terugbetalingen nauwgezet te analyseren.

Voordelen voor alle leeftijden

De aanvullende ziekteverzekering van het VNZ biedt voordelen voor alle leeftijden. Kersverse ouders halen een mooi voordeel uit onze geboorte- en adoptiepremie of de luierpremies. Leden van andere leeftijden – jong en oud – waarderen dan weer terugbetalingen van het lidmaatschap van sport- of fitnessclub, psychologische bijstand, vaccinaties, tandzorgen of brillen en lenzen.

Een ziekenkas kiezen en aansluiten

Na het kiezen van een ziekenkas, kan je als volgende stap eenvoudig aansluiten. Bij het VNZ ben je alvast persoonlijk welkom in één van onze 45 kantoren en 230 postbussen. Je kan evenwel ook online lid worden. Wij investeren sterk in de uitbouw van onze online dienstverlening. Momenteel bieden wij vier manieren aan om lid te worden van het VNZ:

  1. Regel je lidmaatschap online
  2. Maak een afspraak in één van onze kantoren
  3. Met videoafspraak
  4. Wij komen bij je thuis langs

Ben je al lid van een bepaald ziekenfonds, maar wil je een andere ziekenkas kiezen? Geen probleem, overstappen is bijzonder eenvoudig. Je behoudt alle wettelijke rechten, er geldt geen wachttijd. Wij regelen alles met je huidige ziekenfonds.

Verwacht je extra bescherming?

Leden kunnen optioneel voor extra bescherming kiezen met deze bijkomende verzekeringen:

Promoten van gezonde levensstijl

Een andere reden om voor het VNZ als ziekenkas te kiezen, is onze steun voor een gezonde en sportieve levensstijl. Als preventief ziekenfonds ondersteunen we onze leden op talrijke manieren om te streven naar een gezonde en sportieve levensstijl. Lees hier alles over het VNZ als preventief ziekenfonds.

Vlaams, neutraal en ongebonden

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds is een klantgerichte organisatie waar de leden centraal staan. Wij zijn ongebonden van elke maatschappelijke koepel, politieke partij of vakbond. Keuzevrijheid voor de patiënt en de zorgverstrekker vinden we uiterst belangrijk. Lees hier alles over onze missie.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?