Menu

Wat bepaalt de prijs van een hospitalisatieverzekering?

Wanneer je een hospitalisatieverzekering wilt afsluiten, is de prijs uiteraard van groot belang. Net zoals elke verzekering hangt ook bij een hospitalisatieverzekering de prijs grotendeels af van de dekking en de terugbetaling. In deze blog bespreken we de belangrijkste factoren die de prijs van een hospitalisatieverzekering beïnvloeden en nemen we de hospitalisatieverzekeringen van het VNZ nauwer onder de loep. Let op: deze hospitalisatieverzekeringen staan alleen open voor leden. Overstappen van je bestaande ziekenfonds naar VNZ is evenwel bijzonder eenvoudig. Je verliest geen wettelijke rechten, ook niet als je bij je huidige ziekenfonds al een bestaande hospitalisatieverzekering hebt lopen.

Een hospitalisatieverzekering is een verzekering die zeer veel mensen afsluiten. De kans dat je in je leven ooit gehospitaliseerd wordt voor een ziekte of ongeval, is vrij reëel. De kost van een ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering kan bijzonder hoog oplopen. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle hospitalisatieverzekering, dan staat hier uiteraard een bepaalde prijs tegenover.

Welke factoren bepalen de prijs van een hospitalisatieverzekering?

Er bestaan verschillende hospitalisatieverzekeringen. Deze kan je ruwweg opdelen in de ‘basis’ hospitalisatieverzekeringen die uitsluitend een twee – of meerpersoonskamer dekken en de meer ‘luxueuze’ hospitalisatieverzekeringen die ook een opname in een éénpersoonskamer terugbetalen.

Wat je verkiest, is volledig vrij. Wie de privacy wenst van een eenpersoonskamer, neemt dan ook best een verzekering die ook de hogere supplementen waarborgt. Anders zal je bij een eventuele opname nog bijzonder veel moeten bijbetalen.

 Niet alle ziekenfondsen bieden de optie aan om een hospitalisatieverzekering met terugbetaling van ereloonsupplementen tot 200 % te nemen, bij het VNZ gaat dit wel. 

Een tweede bepalende factor voor de prijs van een hospitalisatieverzekering is je leeftijd. Des te ouder je bent, des te groter de kans op een ziekenhuisopname. Dit betekent dat mensen met een hogere leeftijd een hogere prijs voor hun hospitalisatieverzekering betalen. Bij het VNZ proberen we dit prijsverschil maximaal te milderen.

Wie op latere leeftijd instapt in een hospitalisatieverzekering betaalt ook een hogere prijs. Wie bijvoorbeeld pas op zijn 65 jaar voor het eerst een hospitalisatieverzekering afsluit, betaalt veel meer dan iemand van 65 jaar die al een lange tijd is aangesloten.

Dit is op zich logisch volgens het solidariteitsprincipe. Wie pas laat aansluit, zal gemiddeld gezien vrij snel de hospitalisatieverzekering aanspreken, maar heeft nog niet veel bijgedragen tot het solidaire geheel.

Geen voorschotten aan het ziekenhuis

Wanneer je kiest voor de hospitalisatieverzekeringen van het VNZ, dan betaal je niet alleen een correcte prijs voor een uitstekende dekking. Je betaalt dankzij de HospiPluskaart in principe geen voorschotten aan het ziekenhuis.

Een hospitalisatieverzekering bij het VNZ afsluiten?

Ontdek hier onze formules en prijzen voor hospitalisatieverzekeringen. Als je overstapt van een bestaand ziekenfonds waar je al een hospitalisatieverzekering hebt, dan nemen wij deze verzekering – zonder wachttijd en medische vragenlijst – naadloos over. Er geldt ook geen leeftijdsbespreking om over te stappen. Je loopt dus geen enkel risico door te veranderen, het VNZ neemt de volledige hospitalisatieverzekering over.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?