Menu

Hoeveel kost een beugel?

Hoeveel kost een beugel? Het is bijzonder terecht dat veel mensen deze vraag stellen, aangezien de kosten voor een beugel met bijhorend behandelplan hoog kunnen oplopen. Gelukkig bestaat er vanuit de wettelijke ziekteverzekering voor kinderen een weliswaar beperkte terugbetaling. Voor volwassenen is er geen terugbetaling van orthodontie vanuit de wettelijke ziekteverzekering. Met behulp van je aanvullende verzekering van het ziekenfonds en eventueel een optionele tandverzekering kan je van extra terugbetalingen genieten. Uiteraard gelden hiervoor wel bepaalde voorwaarden.

Steeds meer kinderen dragen een beugel. De ouders maken deze keuze meestal om hun kinderen alle kansen te geven op een succesvolle carrière en een rijk sociaal leven. Een gebit dat sterk afwijkt van de maatschappelijke normen, vormt onvermijdelijk een handicap in onze samenleving van vandaag. Het rechtzetten van de tanden – inclusief het dragen van een beugel – hoort voor vele pubers bij het opgroeien.

De prijs van een beugel omvat ook een behandelplan met de nodige opvolging en bijsturingen door de orthodontist. De duurtijd van dit orthodontisch behandelplan kan variëren, afhankelijk van de ernst van de startpositie. De gemiddelde tijd bedraagt 1,5 tot 2 jaar. Er bestaan verschillende soorten beugels, waarbij de orthodontist na een grondige analyse een aangepast voorstel doet.

De wettelijke ziekteverzekering voorziet uitsluitend een terugbetaling als voor de vijftiende verjaardag van het kind de adviserend arts van het ziekenfonds werd geïnformeerd over de behandeling. Ondanks deze terugbetaling blijft een beugel en bijhorend behandelplan niet goedkoop. Ook na de terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering moet je zelf nog een aanzienlijk persoonlijk aandeel betalen. Dit persoonlijk aandeel kan je laten dalen dankzij de extra terugbetalingen vanuit de aanvullende ziekteverzekering en via een tandverzekering.

Welke terugbetaling krijg je voor een beugel?

We geven je graag een rekenvoorbeeld:
 Een behandeling van 18 maanden kost gemiddeld 2.500 euro.
 De wettelijke ziekteverzekering voorziet voor deze beugel een terugbetaling van standaard 712 euro.
 Binnen de aanvullende ziekteverzekering van het VNZ kan je nog een aanvullende terugbetaling krijgen die kan oplopen tot maximum 1.200 euro. In dit rekenvoorbeeld bedraagt de extra terugbetaling 750 euro. Hierdoor daalt je persoonlijk aandeel tot 1.038 euro. Dit is en blijft een aanzienlijke prijs voor de beugel van je kind. Hier vind je alle info over de terugbetaling van orthodontie vanuit de aanvullende ziekteverzekering van het VNZ.
 Wanneer je kiest voor onze optionele tandverzekering TandPlus dan krijg je een extra terugbetaling van de beugel. In ons rekenvoorbeeld zou het gaan om een terugbetaling van 614,20 euro. Dit reduceert het eigen aandeel tot 423,50 euro.

Een beugel voor volwassenen

Een beugel of orthodontische behandeling voor volwassenen heeft dezelfde prijs als voor kinderen. De wettelijke ziekteverzekering voorziet in die situatie evenwel geen enkele terugbetaling. Vanuit de aanvullende ziekteverzekering van het VNZ krijg je een eenmalige terugbetaling van 150 euro na een behandeling van zes maanden.

Ook onze tandverzekering TandPlus voorziet de nodige terugbetalingen. Deze kunnen oplopen tot maximum 1.000 euro, afhankelijk van de tijdsduur van de behandeling, betaalbaar in vier schijven van telkens 250 euro. Aanvullend krijg je nog een terugbetaling van 50 % van de wettelijke remgelden, met een maximum van 250 euro per jaar bij tandzorg.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?