Menu

Welke terugbetaling geldt voor een gastric bypass?

Slechts in zeer specifieke gevallen krijg je vanuit de wettelijke ziekteverzekering een terugbetaling voor een maagverkleining of gastric bypass. Wanneer je evenwel kiest voor één van de hospitalisatieverzekeringen HospiPlan en HospiPlus geniet je voor een gastric bypass van een hogere terugbetaling.

Een gastric bypass brengt heel wat kosten met zich mee. Naast de ingreep zelf heb je nog de kosten voor hospitalisatie en nazorg. Gelukkig voorziet de verplichte ziekteverzekering onder specifieke voorwaarden een terugbetaling voor een gastric bypass.

Voor de operatie zelf moet je op een kostprijs van 1.300 euro rekenen, aangevuld met je ziekenhuisverblijf. Als je kiest voor een éénpersoonskamer kan deze kost door de ereloonsupplementen hoog oplopen.

Wat is een gastric bypass of maagverkleining?

Deze operatie verkleint de capaciteit van je maag, waardoor je minder kan eten en langer een verzadigd gevoel hebt. De opererend arts creëert met nietjes een klein reservoir in het bovenste deel van je maag. Het overige deel van je maag en je twaalfvingerige darm worden overbrugd. Het einde van je nieuwe spijsverteringstraject wordt opnieuw verbonden met je dunne darm.

Na de operatie is het belangrijk om je eet- en drinkgewoontes grondig aan te passen. Ook extra beweging is meer dan aangewezen. Na de ingreep heb je een bijzonder grote kans op gewichtsverlies en verbeteren de bijhorende gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes en slaapapneu.

Wanneer krijg je een terugbetaling voor een gastric bypass?

Alleen als er sprake is van zeer ernstig overgewicht en verschillende pogingen om te vermageren hebben gefaald, kan je een terugbetaling aanvragen voor een gastric bypass. Er bestaan hiervoor verschillende voorwaarden.

De wettelijke ziekteverzekering voorziet uiteraard geen volledige terugbetaling van een gastric bypass. Er blijft steeds een eigen aandeel. Als je dit persoonlijke aandeel nog verder wilt verkleinen, kan je kiezen voor de hospitalisatieverzekeringen HospiPlan en HospiPlus. Naast de terugbetaling van je ziekenhuisverblijf krijg je ook een forfaitair bedrag om je voor- en nazorg te betalen. Deze terugbetalingen gelden uitsluitend als je voldoet aan alle voorwaarden en dus ook van een wettelijke terugbetaling geniet en vanzelfsprekend ook de wachttijd hebt doorlopen.

Vragen over de terugbetaling van een gastric bypass via onze hospitalisatieverzekeringen? Contacteer ons gerust.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?