Zijn er terugbetalingen voor IVF?

Ongeveer één op zes Vlaamse koppels kan niet of uiterst moeizaam zwanger worden op een natuurlijke manier. Eén van de technieken die mogelijk een oplossing bieden, is in-vitrofertilisatie (IVF). Lange tijd is de terugbetaling voor IVF via de wettelijke ziekteverzekering onbestaande geweest. Gelukkig is deze situatie de laatste jaren stapsgewijs verbeterd, waardoor je als koppel van een ruimere terugbetaling bij IVF geniet. Als je een hogere terugbetaling voor IVF wil genieten, dan bieden de hospitalisatieverzekeringen HospiPlan en HospiPlus hiervoor mogelijkheden.

IVF wordt ook wel proefbuisbevruchting genoemd. Bij deze vruchtbaarheidstechniek worden de eierstokken van de vrouw hormonaal gestimuleerd. Hierdoor komen er maandelijks niet één maar gemiddeld tien eicellen vrij.

Deze eicellen worden ‘geoogst’ en vervolgens in een labo in contact gebracht met de zaadcellen van de man. Uit deze bevruchte eicel groeit een embryo. Deze wordt enkele dagen later in de baarmoeder geplaatst. Voor elke poging komt de vrouw zes tot tien keer op consultatie, wat een grote fysieke en mentale inspanning vereist. De kans op succes bedraagt ongeveer 25 procent.

Voorwaarden voor terugbetaling van IVF

Om een terugbetaling te krijgen voor IVF gelden enkele voorwaarden:

  • De vrouw moet jonger zijn dan 43 jaar.
  • De adviserend arts van het ziekenfonds moet de behandeling goedkeuren. Dit gebeurt op basis van een aanvraagformulier dat je gynaecoloog opstelt.
  • De behandeling moet gebeuren in een erkend en gespecialiseerd vruchtbaarheidscentrum.

Wat houdt de terugbetaling van IVF in?

Per vrouw krijg je maximum 6 behandelingen terugbetaald. De terugbetaling voor IVF geldt allereerst voor de geneesmiddelen die gebruikt worden. Dit zijn de geneesmiddelen voor de IVF zelf, de eiceldonatie en voor de fertiliteitsbehandeling. Je betaalt voor deze geneesmiddelen zelf nog een beperkt bedrag aan remgeld. Voor de laboratoriumkosten moet je niets betalen. Deze worden volledig gefinancierd door de overheid.

Extra terugbetaling van IVF?

Leden van het VNZ die een hogere terugbetaling wensen, kunnen kiezen voor één van de hospitalisatieverzekeringen HospiPlan en HospiPlus. HospiPlan voorziet in een extra terugbetaling tot 500 euro, in HospiPlus bedraagt de maximale terugbetaling zelfs 1.000 euro.

Vragen over de terugbetaling van IVF? Contacteer ons gerust.

Onze Toppers