Menu

Welke terugbetaling geldt voor kraamhulp en kraamzorg?

Kraamzorg en kraamhulp winnen aan populariteit. Afhankelijk van je specifieke noden als toekomstige of kersverse ouder kan je de kraamzorg of kraamhulp invullen zoals je wenst. Kraamzorg kan zowel medische hulpverlening door een vroedvrouw omvatten als zorg of hulp in het huishouden door een kraamhulp. De tarieven voor kraamzorg en kraamhulp zijn wettelijk geregeld. Daarnaast voorziet het VNZ vanuit de aanvullende verzekering nog een terugbetaling tot 5 euro per uur, met een maximum van 60 uren of 300 euro. Lees hier meer info over de terugbetaling van kraamhulp en kraamzorg.

De wettelijke bijdrage voor kraamhulp wordt bepaald door je gezinsinkomen, uiteraard met een maximum bedrag per uur. Wanneer de pre- en postnatale zorg door een vroedvrouw vereist is, dan betaalt je ziekenfonds dit volledig terug. In de meeste situaties wordt dit rechtstreeks geregeld met het ziekenfonds via de derdebetalersregeling. Je hoeft dus zelf niets te doen. Kraamhulp en kraamzorg zijn mogelijk tot drie maanden na de bevalling.

Waarom kraamhulp of kraamzorg?

Een toekomstige of kersverse mama kan alle hulp gebruiken. De huishoudelijke taken stapelen zich op, terwijl jullie je concentreren op de nakende bevalling of je pasgeboren kindje.

Je kan voor kraamzorg een vroedvrouw inschakelen die je bijstaat bij de verzorging van je kind. Zij kan ook je eigen medisch herstel opvolgen. De vroedvrouw kan thuis het kindje wegen, nakijken, ondersteuning bieden bij de voeding, het herstel van de mama medisch opvolgen, eventuele wonden verzorgen, … . Daarnaast biedt zij vooral een luisterend oor aan de mama en beantwoordt ze alle vragen.

Kraamhulp kan je inschakelen voor allerlei huishoudelijke taken. Denk daarbij aan strijken, koken of poetsen. Hierdoor heb je zelf meer tijd vrij om te besteden aan de zorg van je kersverse baby. Alle huishoudelijke taken die het herstel van de mama bevorderen of de ouders helpen om te genieten van hun pasgeboren kindje, kan een kraamhulp uitvoeren.

Hoe kraamhulp of kraamzorg organiseren?

Verschillende thuiszorgorganisaties of sociale centra bieden kraamhulp en kraamzorg aan. Eén van de voorbeelden is i-mens of het Sociaal Centrum voor wie in Lier of omliggende gemeenten woont

Vragen over de terugbetaling van kraamzorg en kraamhulp? Contacteer ons gerust.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?