Menu

In welke situatie krijg je een terugbetaling voor een ooglidcorrectie?

Wanneer een ooglidcorrectie om esthetische redenen wordt uitgevoerd, dan geldt er nooit een terugbetaling vanuit de wettelijke ziekteverzekering. Als het gaat om een ingreep die nodig is bij ernstige gezichtsveldbeperking, dan moet de adviserend arts van het ziekenfonds de ingreep vooraf goedkeuren. In dat geval krijg je wel een terugbetaling van de ooglidcorrectie. Ook vanuit de aanvullende ziekteverzekering geldt er bij een esthetische ingreep geen mogelijkheid tot terugbetaling. Slechts zeer zelden wordt een ooglidcorrectie terugbetaald door een hospitalisatieverzekering.

Een ooglidcorrectie behoort tot de meest uitgevoerde esthetische ingrepen, meteen ook de reden waarom veel mensen zich afvragen of er een terugbetaling bestaat. Zowel een onderste als bovenste ooglidcorrectie zijn mogelijk. Tijdens de ingreep – meestal onder plaatselijke verdoving – verwijdert de esthetisch chirurg een strookje huid met onderliggend vet- en bijhorend spierweefsel. Na de ingreep verdwijnen vermoeidheidstrekken en heb je opnieuw een frissere blik.

Waarom een ooglidcorrectie?

Doorheen de jaren verliest onze huid aan elasticiteit. Door dit verlies aan elasticiteit komt vet uit de oogkas meer naar voor liggen. De overtollige huid leidt dan tot een storende plooi boven de ogen. Ook jongere mensen kunnen er last van hebben. In vele situaties is het iets erfelijk. Door het uitzakken van de oogleden krijg je een veel oudere en vermoeidere indruk.

Wanneer terugbetaling van een ooglidcorrectie?

De kostprijs voor een ooglidcorrectie varieert tussen de 1.000 en 1.500 euro, exclusief BTW. Er geldt geen terugbetaling van de ziekteverzekering, met uitzondering van een medisch noodzakelijke ingreep. In die situatie vraagt de oogarts vooraf een terugbetaling aan bij de adviserend arts van het ziekenfonds. Om een goedkeuring te krijgen, moet de arts een uitgebreide gezichtsveldbeperking aantonen. Dit vereist een gezichtsveldmeting. Het dossier moet bovendien foto’s bevatten waarop te zien is dat de huid van het bovenste ooglid over de wimpers tot aan de pupil reikt.

Voor een onderste ooglidcorrectie kan nooit een terugbetaling aangevraagd worden, aangezien de overtollige huid aan de onderzijde van het oog onmogelijk het gezichtsveld kan beperken.

Vragen over de terugbetaling van een ooglidcorrectie om medische redenen? Contacteer ons gerust.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?