Menu

Krijg je een terugbetaling voor een bezoek aan de osteopaat?

Vanuit de wettelijke ziekteverzekering bestaat er geen terugbetaling voor een bezoek aan een osteopaat. Hoewel veel inwoners dit niet weten en osteopathie sterk is ingeburgerd, beschouwt de overheid osteopathie nog steeds als alternatieve geneeskunde. Vanuit de aanvullende ziekteverzekering voorziet het VNZ een terugbetaling van 10 euro voor een bezoek aan een erkende osteopaat, met een maximum van 5 keer per jaar.

Een bezoek aan een osteopaat kost gemiddeld tussen de 50 tot 80 euro. Een behandeling duurt meestal een half uur. De aanvullende ziekteverzekering van het VNZ voorziet in een terugbetaling bij een behandeling door osteopaten met een erkenningsnummer.

Om de terugbetaling van 10 euro aan te vragen werkt het VNZ met een attest dat door de zorgverstrekker moet worden ingevuld. Lees hier alles over de terugbetaling van een osteopaat vanuit de aanvullende ziekteverzekering. Je hebt geen voorschrift nodig van een arts om een afspraak te maken bij een osteopaat. Dit voorschrift is eveneens niet nodig om een terugbetaling te krijgen via de aanvullende verzekering.

Verschil kinesitherapie en osteopathie?

Kinesisten en osteopaten behandelen vaak dezelfde medische klachten, ze gebruiken daarbij andere methodes die elkaar – afhankelijk van de specifieke situatie – mogelijk aanvullen. Een kinesist richt zich vooral op revalidatie en een behandeling van bewegingsverstoring via spieren en gewrichten. Hij focust zich niet op de ruggenwervel of invloed van organen. Een kinesist streeft naar het verzachten van de pijn en vrije beweging.

Een osteopaat beschouwt het lichaam als één geheel, bestaande uit drie systemen. Het eerste systeem omvat de botten, spieren, pezen, gewrichten en wervels. Daarnaast heb je de organen, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Tenslotte zijn er de schedel, wervelkolom en centraal zenuwstelsel. Een osteopaat zoekt naar de oorzaak van je klachten in de samenhang tussen de drie systemen. Bij de behandeling gebruikt een osteopaat uitsluitend de handen, geen apparatuur.

Vragen over de terugbetaling van een bezoek aan een erkende osteopaat? Contacteer ons gerust.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?