Menu

Wat is het verschil tussen een stifttand en een implantaat?

Er bestaan steeds meer technische mogelijkheden om een slechte tand geheel of deels te vervangen, zodat je een gaaf en aantrekkelijk gebit behoudt. Op het eerste zicht bestaat er weinig verschil tussen een stifttand en een implantaat met kroon. Toch gaat het over twee verschillende zaken.

Samengevat: bij een tandimplantaat is ook de wortel van de tand slecht én moet deze verwijderd worden. Bij een stifttand wordt de basis van de slechte tand nog gerecupereerd om de stifttand te plaatsen.

Wat is een tandimplantaat?

Bij een tandimplantaat wordt de nieuwe kunsttand met een schroef rechtstreeks in de kaak geplaatst. Deze ingreep wordt uitgevoerd door een kaakchirurg. De schroef vervangt de tandwortel en dient als basis om vervolgens de kroon of brug te bevestigen. Deze methode wordt gebruikt als de wortel van de slechte tand is aangetast en de volledige tand – inclusief wortel – dus moet verwijderd worden.

Wat is een stifttand?

Een stifttand is een volledig nieuwe kunsttand. Deze wordt met een buisje vastgemaakt in de bestaande tandwortel. Een stifttand kan dus uitsluitend geplaatst worden als de tandwortel nog aanwezig en gezond is.

Welke terugbetaling is er voor stifttanden en tandimplantaten?

De prijs voor tandimplantaten of stifttanden kan bijzonder hoog oplopen. Vanuit de wettelijke ziekteverzekering bestaat er helaas geen terugbetaling. Dit betekent dat voor de wettelijke ziekteverzekering alle kosten voor eigen rekening zijn.

Terugbetaling aanvullende ziekteverzekering

Wel kan je voor stifttanden en tandimplantaten een terugbetaling krijgen vanuit de aanvullende ziekteverzekering van het VNZ. Je geniet van deze ziekteverzekering door het betalen van de ledenbijdrage. Vanuit de aanvullende ziekteverzekering van het VNZ krijg je een terugbetaling van 25 % van alle kosten boven de 200 euro. Wel geldt er een maximale terugbetaling van 1.200 euro per twee jaar. Bekijk hier de voorwaarden voor een terugbetaling van een stifttand of tandimplantaat vanuit de aanvullende ziekteverzekering van het VNZ.

Extra optionele tandverzekering

Wanneer je kiest voor de optionele tandverzekering TandPlus krijg je aanvullend nog een bijkomende terugbetaling van 50 % van je kosten, met een maximum van 1.250 euro per kalenderjaar. Voor de supplementen op de wettelijke remgelden bedraagt het maximum 125 euro.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?