Menu

Wanneer aansluiten bij een ziekenfonds?

Wanneer aansluiten bij een ziekenfonds? Velen stellen zich de vraag pas nadat ze zijn beginnen werken. Dat is ook prima, want tot dat moment moet je zelf niet bij een ziekenfonds aansluiten. Wanneer je nog thuis bij je ouders woont, sta je doorgaans bij hen op het ‘ziekenfondsboekje’. Vele jongeren die op eigen benen komen te staan, sluiten zich automatisch aan bij hetzelfde ziekenfonds als hun ouders. Dit hoeft evenwel niet. Bewust de verschillende extra voordelen en terugbetalingen van de aanvullende verzekering vergelijken, kan je heel wat voordeel opleveren. Bekijk hier het pakket aanvullende voordelen en extra terugbetalingen van het VNZ. Overtuigd van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ). Word hier eenvoudig lid.

Wanneer aansluiten bij een ziekenfonds? In ons land is aansluiting bij een ziekenfonds verplicht voor de wettelijke ziekteverzekering. Ofwel ben je verzekerd via je ouders, ofwel ben je zelf lid van een ziekenfonds. Voor iedereen gelden na aansluiting dezelfde wettelijke terugbetalingen bij ziekte.

Aanvullend biedt elk ziekenfonds via de ledenbijdrage nog bijkomende voordelen en extra terugbetalingen. Wanneer je zelf wilt aansluiten bij een ziekenfonds, kan je onder andere op basis van deze extra voordelen de afweging maken.

Interessant elke levensfase

Het VNZ werkte een aanvullend pakket voordelen en terugbetalingen uit voor alle leeftijden. Denk daarbij maar aan de geboorte- en adoptiepremie of luiers voor jongere generaties. Andere leeftijden worden dan weer aangesproken door de terugbetaling van het lidmaatschap van sport- of fitnessclub, psychologische bijstand, vaccinaties, tandzorgen of de terugbetaling van brillen en lenzen. Keuzevrijheid staat bij ons voorop. Wij werken niet met eigen aanbieders of vaste keuzes.

Hoe aanpakken wanneer je wilt aansluiten bij een ziekenfonds?

Heb je vragen? Je bent altijd welkom in één van onze 45 kantoren, maar ook online zijn we altijd bereikbaar. Je kan eenvoudig lid worden op vier manieren:

  1. Regel je lidmaatschap online
  2. Maak een afspraak in één van onze kantoren
  3. Met videoafspraak
  4. Wij komen bij je thuis langs

Wanneer je wilt veranderen en aansluiten bij een ander ziekenfonds, verloopt dit bijzonder vlot. Je verliest geen rechten, er geldt geen enkele wachttijd.

Extra verzekeringen

We bieden naast de wettelijke en onze aanvullende ziekteverzekering ook nog extra mogelijkheden om jezelf en je naasten te beschermen. Ontdek hier onze optionele verzekeringen:

Ziektepreventie staat centraal

Ook ziektepreventie vormt een belangrijke pijler onder onze aanpak als ziekenfonds. We nemen tal van initiatieven om onze leden te ondersteunen voor een gezonde en sportieve levensstijl. Lees hier alles over het VNZ als preventief ziekenfonds.

Vlaams en neutraal

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds is eerst en vooral een klantgerichte organisatie waarbij de leden genieten van een vriendelijke, snelle en kwalitatieve dienstverlening. Wij zijn Vlaams, neutraal en ongebonden. Wij werken volledig onafhankelijk van vakorganisaties, politieke partijen of maatschappelijke koepels. Lees hier alles over onze missie.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?