Menu

Een ziekenfonds kiezen in België?

Iedereen in België moet zich verplicht aansluiten bij een ziekenfonds. Dat is nodig om te kunnen genieten van de wettelijke ziekte- en invaliditeitsverzekering. Je hebt de vrije keuze om in te schrijven bij een Belgisch ziekenfonds naar keuze. Bij elk ziekenfonds geniet je van dezelfde wettelijke terugbetalingen voor ziekte. Ieder ziekenfonds in België werkte aanvullend een pakket aan extra voordelen en terugbetalingen uit. Je vergelijkt best deze verschillende aanvullende verzekeringen, zodat je in België een ziekenfonds selecteert dat het best bij jouw situatie past en aan je verwachtingen voldoet. Bekijk zeker ook de aanvullende ziekteverzekering van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds. Overtuigd? Word dan lid. Inschrijven is bijzonder eenvoudig en kan ook online. Overstappen van een ander Belgisch ziekenfonds kan perfect. Je behoudt alle bestaande wettelijke rechten.

Iedereen die in België lid is bij een ziekenfonds, geniet van dezelfde wettelijke ziekteverzekering. Deze verzekering is verplicht en voorziet in de wettelijke terugbetalingen.

Elk Belgisch ziekenfonds biedt voor de leden nog een aanvullend voordelenpakket aan met extra terugbetalingen en tegemoetkomingen. Deze pakketten verschillen onderling van elkaar, waardoor je best bewust een ziekenfonds selecteert dat het best bij jou past.

Voor elke generatie

Het VNZ werkte heel zorgvuldig een voordelenpakket aan dat voor elke generatie interessant is. Wij zijn dan ook het ziekenfonds voor iedereen of alle leeftijden.

Naast onze aantrekkelijke geboorte- en adoptiepremie bieden we voor onze jongere leden interessante premies voor luiers. Leden van andere leeftijden zijn dan weer eerder gebaat met de terugbetalingen voor lidmaatschap van sport- of fitnessclubs, psychologische bijstand, vaccinaties, tandzorgen of terugbetaling van brillen en lenzen.

Ontdek hier ons volledig aanvullend voordelenpakket.

We stelden bewust een aanvullende verzekering samen waarbij de keuzevrijheid centraal staat. Wij werken niet met vaste aanbieders of vastgelegde keuzes.

Jouw ziekenfonds in België eenvoudig bereikbaar

De afgelopen jaren bouwden wij een netwerk uit van 45 kantoren en 230 postbussen. Daarnaast zetten we sterk in op online dienstverlening met een uitgebreid digitaal loket. Lid worden kan op verschillende manieren:

  1. Regel je lidmaatschap snel en eenvoudig online
  2. Maak een afspraak in één van onze 45 kantoren
  3. Maak een videoafspraak
  4. Wij komen op afspraak bij je thuis langs

Inschrijven in een ziekenfonds in België of veranderen van ziekenfonds, verloopt bijzonder eenvoudig. Je hoeft geen wachttijd te respecteren en behoudt alle bestaande rechten.

Extra verzekeringen

Het VNZ biedt ook extra verzekeringen aan voor klanten die kiezen voor extra bescherming. Je bepaalt zelf welke verzekeringen bij jou passen.

Preventie staat centraal

Ziektepreventie staat centraal in onze werking als ziekenfonds in België. We nemen talrijke initiatieven om onze leden bij te staan in een gezonde levensstijl. Ontdek hier alles over onze aanpak als preventief ziekenfonds

Onafhankelijk van elke partij, zuil of vakbond

Het VNZ is een Vlaams en ongebonden ziekenfonds in België. Wij zijn aan geen enkele politieke partij of-, vakbond verbonden. Als sociale organisatie hebben wij een bijzonder rijke geschiedenis. Zo zijn we zelfs één van de oudste ziekenfondsen van het land. In de eerste plaats willen we voor onze leden een klantgerichte sociale organisatie zijn die een vriendelijke, snelle en kwalitatieve dienstverlening garandeert. Wij dragen vrijheid van de patiënt en de zorgverstrekker hoog in het vaandel. Lees hier alles over onze missie.

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?